Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerinden hareketle paylaştığı Yaşam Memnuniyet Araştırması’nın iller bazındaki verileri son günlerin en çok tartışılan konusu oldu. En mutlu iller sıralamasında ilk 10’da Türkiye’nin küçük ve sakin şehirleri alırken yoğun ve büyük şehirler ise en mutsuzlar arasında sıralandı. Van’ın orta halli bir sıralamada yer aldığı araştırmanın yankıları sürerken Şehrivan, Van sokaklarında vatandaşlara “Mutlu musunuz?” sorusunu yöneltti. Belli başlı isimlerin ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek “Mutlu değilim” dediği görüşmelerde, görüş bildiren isimlerin birçoğu ise Van’da yaşamalarını ve sorunsuz bir aile düzenine sahip oldukları için “Mutluyum” cevabını verdi.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Van Genel (4)-3

VAN’DA YAŞAMAK MUTLULUK SEBEBİ!

Geçtiğimiz haftalarda bazı illerin yaşam memnuniyeti ülke gündemine düşerken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre, Türkiye’nin yüzde 52,7’si mutlu. İllerin mutluluk sırasının ardından gözler sosyo-ekonomik açıdan son yıllarda zor günlerden geçen Van’a çevrildi. ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre orta sıralarda bulunan Van ise enler sıralamasında yer almadı. Van’ın bu noktada yeri konuşulurken Şehrivan’ın mikrofonunun uzattığı vatandaşlar hallerinden memnun ve mutlu olduklarını dile getirdi. En büyük sebep ise Van’da yaşamak.

“VAN’DA YAŞIYOR OLMAK MUTLU OLMAM İÇİN YETERLİ”

İsmail Gültepe adlı vatandaş, mutluluğun aile olduğunu belirterek, “Mutluluk kavramı kişiye göre değişir. Benim kavramlarıma, kriterlerime göre mutluyum. Ailem var, sağlığım yerinde. Evet, ekonomik sorunlar var ama ekonomik sorunların oluşu insanları mutsuzluğa sevk etmemeli. Mutluluk benim için güzel bir aile hayatıdır. Güzel bir aile hayatı mutluluk için en iyi nedendir” ifadelerini kullandı. Nazdar Pilat, adlı vatandaş mutlu hissetmesini Van’da yaşamaya bağlayarak, “Mutluyuz. Van’da yaşıyor olmak mutlu olmam için yeterli. Genel anlamda da mutlu hissediyorum. Bu şehirdeyim, okuyoruz, etkinliklere katılıyoruz. Çok mutluyuz” dedi.

EŞ, DOST VE GÜZEL ÇEVRE DE MUTLU EDİYOR…

Bişar Pala adlı vatandaş, çevresi mutlu olduğu sürece huzurlu ve mutlu olduğunu belirterek, “Mutluyuz. Bu devirde huzur oldu mu, geçim oldu mu herkes mutlu oluyor. Bu da mutluluk demek. Çevrendeki insanlar, komşuların mutlu olduğu sürece sen de mutlu oluyorsun. Eğer komşun mutsuzsa, açsa, bir sorunu varsa sen de mutsuz oluyorsun. Huzur çok önemli. Benim için en güzel mutluluk ailedir” diye konuştu. İbrahim Koç adlı vatandaş, mutluluğunun nedenlerini paylaşarak, “Mutluyum. Mutsuz olmam için bir neden yok. Güzel bir ülkemiz var. Allah z vermesin. Çalışıyoruz, çabalıyoruz. Mutluyuz. Pozitif olursan hayat sana pozitif gelir. Ama negatif olursan mutsuz olursun hep” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIN MUTLULUĞU BİZİM DE MUTLULUĞUMUZ”

Ayhan Korkmaz adlı vatandaş, keyfinin yerinde olduğunu dile getirerek, “Mutluyuz, iyiyiz. Durumumuz iyi, keyfimiz yerinde. Mutluluğumuzun pek çok nedeni var. Geçimimizi sağlıyoruz. Maddiyat bu dönemde mutlu olmak için bir neden. Bunun yanı sıra da sorunlarımız yok. O yüzden mutluyuz, sıkıntımız yok” dedi. Hulusi Salgın, adlı vatandaş ise kendine göre mutluluğun tanımını yaparak, “Mutluyuz. İnsanları, insanların bu şekilde huzur içerisinde yaşadığını görünce mutlu oluyoruz. Ne mutlu bize. Mutluluğun tanımı bana göre iyi olmaktır. Mutluluk bana göre tüm Müslüman kardeşlerimizin mutluluğu demektir” diye konuştu.

“VAN GÜZEL, HAYAT GÜZEL, MUTLUYUZ”

Gülistan Balta adlı vatandaş, mutluluğunun nedenine değinerek, “Mutluyum. Mutluluğumun nedeni ailem, çocuklarımdır. Van güzel, hayat güzel. İnsanın sevdikleri yanında olunca mutlu olur, huzurlu olur, kalbi rahat olur. İnsanın hayatında kötü şeyler de olur ama bence bunlar mutsuz olmasına neden olmamalı. Aile, dost, çevre her şeydir. Ailede huzur varsa mutlu olunur ama eğer huzursuzluk varsa mutsuz olunur. Bu yüzden ailenin mutlu olması çok önemlidir. Van çok güzel bir şehir. Herkes huzur içerisinde yaşıyor. Bu mutlu olmak için bir neden” şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ BİLE BİR MUTLULUK SEBEBİ…

Ali Karakoç adlı vatandaş Van’ın güzelliğinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Mutluyum. Vanımız güzel, insanlarımız güzel. Şu an herhangi bir sorunumuz yok. Hayatımız güzel, çok şükür. Mutsuz olmamız için bir neden yok. Şehrimiz çok güzel. Şehirde her şey var. Van Gölümüz var. Türkiye’nin neresinde böyle güzel bir göl var? İnsanın mutlu olması için göl kenarına gitmesi bile yetiyor bazen. Sadece Van Gölü de değil. Bir sürü güzelliğimiz var” diye aktardı. Serkay İnan adlı vatandaş, mutluluğunun tarifini yaparak, “Mutluyum. Mutluluğumun nedeni; çocuklarım, eşim ve ailem, hayatım ve Van’da olmamdır. Mutluluğun tarifi bence eş ve çocuktur” dedi.

Iranli Nevruz Jwy X

TABİ, İRANLILAR VAN’DA MUTLU…

Sümeyye Purnajaf adlı İran vatandaşı mutlu olduğunu dile getirerek, “İran’dan Van’a gezmeye geldim. Çok mutluyum. Hayat güzel benim için. Herkes sapasağlam, yanımda. Mutluluk, benim için ailemin bizim yanımızda olması, sağlıklı olması, Çocuklarımın olmasıdır” şeklinde konuştu. Ferhan Abdi adlı İran vatandaşı ailesinin mutlu olmasının kendisinin de mutluluğunu etkilediğini belirterek, “Mutluyum. Benim mutluluğum ailemdir. Annem, babam… Ailemin sağ olması benim için yeterlidir. Van’ı çok seviyoruz. Ama ben İstanbul’u çok daha seviyorum, orayı çok daha beğendim” dedi.

GEÇİM SIKINTISI İSE EN BÜYÜK MUTSUZLUK NEDİN

Öte yandan mutsuz olduğunu ifade eden vatandaşların neredeyse tamamının odağında ise ekonomik sıkıntılar ve geçim derdi bulunuyor. Bu fikirde olan vatandaşlardan biri olan Sadık Toğan adlı vatandaş, mutsuz olduğunu belirterek, “Mutlu değiliz. Geçim sıkıntısı var. Çalışma yok, iş yok, güç yok. Dünya hali bir taraftan da mutlu olmaya çalışıyoruz. Sıkıntılar büyük. Her şey çok pahalı, hiçbir şey alınmıyor” dedi. Münir Alıcı adlı vatandaş, ekonomiden dolayı mutsuz olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Mutlu değilim. Ekonomiyi görüyorsunuz. Durumu görüyorsunuz. Herkes kan kusuyor. Her şey çok pahalı. Bize çok yakın olan İran’da mazot 1-2 liraysa burada 50 lira olmuş. Ekonomik sorunlardan, hayat pahalılığından dolayı mutlu değilim.”

market-calisma-saatleri-2yxf-6BYc

Van’da ‘resmi evrakta sahtecilik’ operasyonu: 3 kurum kimliği ele geçirildi! Van’da ‘resmi evrakta sahtecilik’ operasyonu: 3 kurum kimliği ele geçirildi!

PAHALILIK, VANLININ MUTLULUĞUNU ETKİLİYOR

Davut Özdeş adlı vatandaş, Van’da yaşam kalitesinin düştüğünü ve bunun mutsuz olmasına neden olduğunu belirterek, “Genel anlamda mutsuzuz. Çünkü yaşam kalitesi çok düştü. Sadece ben değil Van genelinde bence herkes bu sorunu yaşıyor. Ekonomik sorunlar belimizi büktü. Her şey çok pahalı. İnsan istediği bir şeyi alamadığında tabii ki mutsuz oluyor. Bu yüzden ekonomik sorunlar mutluluğu çok etkiliyor. Durumun iyiyse mutlusun, değilsen her şekilde önüne bir mutsuzluk nedeni düşüyor. Ama arada bir mutlu olmaya da çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL-FATMA NUR POLATCAN