ŞEHRİVAN HABER/ Van Havzası'ndaki Saray Ovası'nın bereketli topraklarında Saray Belediyesi öncülüğünde, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) kaynaklarıyla yüzde 100 hibeyle hayata geçirilen “Yem Bitkileri Üretim ve Paketleme” çiftçilerin yüzünü güldürdü. Saray belediyesinin hazırladığı “Yem Bitkileri Üretim ve Paketleme” projesi ile yüzde 100 hibe olarak ilçe genelinde 600 dönümlük alana ekilen silajlık mısırın hasadı yapıldı. Yörede genellikle ilk ürün arpa, buğday, yonca ve korigan eken çiftçiler, bu yıl belediyenin hazırladığı proje ile 600 dönümlük alana silajlık mısır ekerek yüzde %80 verim elde etti.  Yaz boyunca büyük emeklerle yetiştirdikleri ve boyları yaklaşık iki metreyi aşan yem bitkisini hasat etmeye başlayan üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayabilecek.

Bölgenin tarımsal alanda gelişmesi için silajlık mısır ekimin yaygınlaşmasının önemli olduğunu belirten Ataman, şunları kaydetti: "Saray Belediyesi olarak çiftçilerimize destek olmak, yem bitkileri konusunda yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek ve mevcut alanda daha iyi gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla 'Yem Bitkileri Üretim ve Paketleme' projesini hazırladık. Projemizin kabul edilmesiyle ekim, biçim makinelerini tedarik ettik ve bu makineleri çiftçilerin hizmetine sunduk. Bu sene çiftçilerimizin ekeceği alanlarda yüzde 100 hibe tohum desteği de sağlayarak yaklaşık 600 dönüm alanda silajlık mısır ekimi gerçekleştirdik. Şu anda hasadı yapılıyor. Çiftçilerimizin memnun olması bizi de ziyadesiyle mutlu etti. Gelecek yıl yine tohum desteğinde bulunacağız, projemizi daha geniş bir alana yayarak bin dönümün üzerinde bir alanda silajlık mısır üretim ve paketleme işlemini gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

Çiftçi Mahmut Sağlam bu yıl tarlasını nadasa bırakmayı planladığını fakat belediyenin silajlık mısır projesini duyunca başvurduğunu ve yüzde %80 verim aldığını anlatarak, " çok su isteyen bir üründür. Verimi iyidir inşallah. Bu tarlamda 45-50 tona yakın verim bekliyorum. Ekildikten sonra 6 kere suladım. Her sulama 12 saat sürdü. Yani meşakkatli bir iş su isteyen bir bitki. Tabi buğdaya göre bu daha verimli. Şimdi biz 13 dönüme buğday ekseydim bu kadar verim alamazdım” dedi. 
Çaybağı mahallesinde çiftçilik yapan İhsan Söyler ise “Belediyemizin bize verdiği tohum ve tarımsal araçlar desteği ile bu yıl mısır ektik. Çok güzel bir verim aldık. Fakat bu seneye daha da artacağını düşünüyoruz. Şu anda en büyük sorunumuz sulama, sulama sorunu da gelecek yıl çözeriz. Bu sıkıntı giderildikten sonra bu verimin iki katına çıkacağını düşünüyoruz. Bu işin devamını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. İlçe merkezinde çiftçilik yapan Naim Öndağ yaptığı açıklamada ise “Saray ilçe merkezinde oturuyorum. Bu yıl ilk defa 210 dönüm silajlık mısır ektim. Yeni ektiğimiz için tam bilmiyorduk bakımını ve nelere ihtiyaç duyduğunu. Güre atmadık sulamayı tam güzel yapmadığımız halde verimi çok iyi idi. Bu yem hayvanlar için daha yararlıdır. Gelecek yıl 50 dönüm ekim yapacam Allahlın izni ile 100 tona yakın verim alırım” söyledi.

Editör: TE Bilisim