ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN
Şair ve Yazar Ali Ural, geçtiğimiz günlerde Van Edebiyat Mahfili ve Üvercinka Kültür Sanat Akademi iş birliğiyle, Edremit Belediyesi desteğiyle Van’a geldi. Van Edebiyat Mahfili’nin davetiyle Van’a gelen Şair-Yazar Ali Ural, kitapseverlerle buluşmadan önce Şehrivan TV’nin konuğu oldu. 25 Nisan Pazartesi günü saat 15:00’te canlı olarak yayınlanan ve Ömer Aytaç Aykaç'ın sunduğu Hal Böyleyken programına konuk olan Ali Ural, kentin edebiyatı ile ilgili birçok konuya değindi.
URAL: YAZARLARIN YAŞADIKLARI YERLER KORUMA ALTINA ALINIYOR
Ural, kentte bir yazar veya şair adına müze olmamasından, Van ile ilgili edebi eserlerin azlığına kadar pek çok konuya dikkat çekti. Ural, ülkede edebiyat adına önemli eserler bırakmış şahıslar adına olan müzelerin az olduğunu belirterek sözlerine şöyle başladı: “Mekan edebiyatta çok önemlidir. Özellikle olay hikayesinde mekan kahramanlar kadar önem taşıyor. Maupassant hikayesi mekanı çok önemsiyor ve karakteri mekan içerisinde anlatmayı tercih ediyor. Çehov’un durum hikayesi belki öyle değil ama Maupassant’ın olay hikayesi mekanı çok önemsiyor. Bu eserin oluşumunda mekanın önemidir. Bir de kültürel bağlamda yazarların yaşadıkları yerler koruma altına alınıyor dünyada. Bir şair ya da bir yazar birkaç ay kirada oturmuştur. O yazar ve şairler kirada oturmuştur diye oraya şilt çakıyorlar. Biz de çok azdır bu.”
“MÜZELERİMİZ YETERSİZ”
Daha önce Sternberg Müzesi’ni ziyaret ettiğini dile getiren Ural, “Cemal Süreya için Kadıköy’de var. Bir şilt var. Kaldırıma bir şey yazmışlar. Biz daha henüz Mehmet Akif’in Türkiye’ye geldiğinde Mısır’dan geldiğinde oturduğu Mısır apartmandaki daireyi bile bir müzeye çeviremedik. Müzelerimiz yetersiz. Bir Orhan Kemal Müzesi var. O da ailesi bir daire vermiş ve öyle müze olmuş. Sait Faik Müzesi var. Tam işlevsel değil. Yahya Kemal Müzesi var, öyle mi olur Yahya Kemal Müzesi? Müze mekan açışından, müzenin yeri açısından, tanıtımı açısından daha farklı olmalı. Sternberg Müzesine gitmiştim ve hayran kalmıştım. Her şeyi saklamışlar. Sternberg’in mektuplarını, eşyalarını saklamışlar. 3-4 katlı büyük bir ev, bahçeli, müze haline getirilmiş. İçinde bir cep sineması var. O sinemada yazarın sinemaya aktarılan uyarlamaları, eserlerinin filmleri orada ve bunkar gösteriliyor. Bir yandan hediyelik eşyalar yapmışlar” dedi.
URAL: VAN’DA ÇOK FAZLA EDEBİ ESER ÜRETİLEBİLİR
Ural, Van’da daha fazla edebi değerin üretilebileceğini vurgulayarak, “Onlar yazarlarına sahip çıkıyor. Bir kültürel motif olarak yaşatıyor. Bizim de sadece Van için değil aynı zamanda Van için de hem Van’ın çıkarttığı kültürel değerleri korumak şeklinde onların yaşadıkları yerlere işaret etmek bu da mekan açısından çok önemli. Bir de üçüncü bir nokta var. Şehrin yeni edebi değerler üretme kapasitesi. Yani ben şu kısacık gezintide gördüm ki Van’da çok fazla edebi değerler üretebilir. Göl başlı başına bir masal mekanı gibi, uçsuz bucaksız. Bu Van’daki edebiyata ne kadar yansıyor! Sadece göl bile yeterli. Efsaneler çok önemlidir. Sadece Van Gölü canavarından şahane hikayeler çıkar. Bilim kurgu, fantastik çıkar. Ama bunu çalışacak edebiyatçılar var. Bunun dışında Van’ın yerli yazarları bir yana bir de Van’da yaşamayan ama edebiyat dünyasında sözü, sesi olan insanlara da göl kenarında bir ev yapılır, bir hafta ağırlanır. O da gitmeden bir hikaye yazar, öyle gider. Van veya göl ile ilgili bir hikaye yazılır. Bunlar yapılmaz değil” şeklinde konuştu.
“YAZARLIK ATÖLYELERİ YAPILABİLİR”
Van’da yazarlık atölyelerinin açılabileceğini belirten Ural, şu önerilerde bulundu: “Burada yazarlık atölyeleri yapılabilir. Gençlere bir yol gösterilir ve yazma becerileri geliştirilir. Nihayetinde bu atölyelerde kültürel anlamda yöreye de katkısı bulunur. Sadece Van Gölü canavarı çalışılsa o bile kültürel bir değere dönüşebilir. Bu hikayelere, romanlara konu olabilir. Hatta Van’daki turizme bile katkı sunacak. Mesela Van Gölü canavarı hikaye yarışması, fantastik hikaye yarışması olabilir. Bütün Türkiye’den katılanlar olur. Bunun bir ödülü olur. Onlar Van’a davet edilir. Burada o ödüller verilir. Hatta çocuklar için de ayrıca çalışmalar yapılır.”
Şair Ali Ural, Hal Böyleyken programının ardından saat 20:00’de Edremit Sürekli Eğitim Merkezi’nde, moderatörlüğünü Ümit Gültepe ve İlknur Aydın’ın yaptığı söyleşiye katıldı. Ural, etkinliğe katılan kitapseverlere kitaplarını imzaladı.