ŞEHRİVAN HABER\ Van Edebiyat Mahfili, yazar ve şairleri Van’da ağırlamaya devam ediyor. Edebiyat alanında kentte önemli çalışmalara imza atmayı sürdüren Van Edebiyat Mahfili, şair ve çevirmen Lal Laleş’i Vanlılarla buluşturacak. Şair Lal Laleş, Van Edebiyat Mahfili ve Üvercinka Kültür ve Sanat Akademi iş birliği ile Van’da kitapseverlerle buluşacak. 16 Temmuz Cumartesi günü saat 18:00’de Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek programın moderatörlüğünü Simeya Işıkoğlu yapacak. Hem söyleşi hem de imza günü gerçekleştirecek olan Lal Laleş’in kitapları, okurlara ücretsiz olarak sunulacak.
LAL LALEŞ KİMDİR?
1975 yılında Mardin Kızıltepe’de doğdu. Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan Laleş. 1993-2006 yılları arasında Tiyatro Anadolu, İmgesel Düşler ve Teatre Orient gibi bağımsız tiyatro gruplarında dramaturg, rejisör ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. Kürtçenin Kurmancî diyalektiyle yazdığı ilk şiirlerini 2003 yılında yayımlanan Berbejna Rê (Yol Kolçağı) kitabında topladı. 2009 yılında Deqên Qesas (Katil Dövmeler) ve 2011 yılında Matmayînên Ronyayê (Ronya ve Afallamaları) okuyucuyla buluştu. Eserlerinde ağırlıklı olarak tarihî ve mitolojik figürlere ve referanslara yer veren Laleş, Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ağırlıklı olarak modern Kürt şiiri, Kürt edebiyatı ve Kürt yayıncılığı üzerine bildiriler sundu, panel ve konferanslara katıldı. Lal Laleş, 2004’ten bu yana Diyarbakır’da Lîs Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Yayınevinin Mor Mühürler, Ehmedê Xanî Kitaplığı gibi birçok dizisinin yayına hazırlanmasında yer aldı. Anadilinde kaleme aldığı şiirleri Türkçe, Arapça, İsveççe, Gürcüce ve İngilizceye çevrilerek çeşitli süreli yayınlarda yayımlandı. Ayrıca şairin ilk Türkçe şiir kitabı 'Nora İstanbul Bir Hiçtir', Ayrıntı Yayınları tarafından 2021’de yayımlandı.
LAL LALEŞ’İN KÜRTÇEYE ÇEVİRİLERİ
Küçük İskender, Barudî (Seçilmiş şiirler); Ahmet Telli, Gul e Rojhilata Ruye Te (Yüzünün Doğusu Gül, Seçilmiş şiirler); A. Hicri İzgören, Bebaran (Yağmursuz, Seçilmiş şiirler, Yaqob Tilermenî ile birlikte); Sema Kaygusuz, Efsirî (Üşüyen, Öykü); Murathan Mungan, Balgîfa Mar (Yılan Yastığı, Seçilmiş şiirler, Îrfan Amîda ile birlikte); Mehmet Çetin, Puşpera Gelazan (Kirazların Haziranı, Seçilmiş şiirler, Kawa Nemir ile birlikte); Cuma Boynukara, Mirin Di Xewe De Bu-Bepar (Ölüm Uykudaydı-Yoksun, Oyun, Rezan Tovjîn ve Fehîm Işık ile birlikte); Yavuz Ekinci, Ayeten Li Can Nivîsandî (Tene Yazılmış Ayetler, Roman).