KÜLTÜR-SANAT

Prof. Dr. Zeki Taştan'ın yeni kıtabı çıktı: Akılay yayımlandı!

Prof. Dr. Zeki Taştan, ikinci çocuk kitabı Bir yapay zekâ macerası: Akılay’ı yayımladı.

Abone Ol

Prof. Dr. Zeki Taştan, Uçan Kedi’nin büyük ilgi görüp üç ay içinde ikinci baskı yapmasından sonra kolları sıvayarak yeni bir kitap hazırlığına girişti. ikinci çocuk kitabı olan Bir yapay zekâ macerası: Akılay’ı yayımladı.

Yapay zekâyı konu alan Akılay, dört genç kafadarın yaşadıkları macera dolu günlerini anlatıyor. Adı Manas Destanı’ndan mülhemle alınan Akılay, gençlerle arkadaşlık yapan, sohbet eden, onlara yol gösteren bir yapay zekâ hologramı.

PARILTI OKUMAYA YÖNELİK BENDEKİ UMUDU ARTTIRDI

Manas’ın eşlerinden biri olan, ileri görüşlülüğü ve ferasetiyle bilinen Akılay, kitapta da aynı misyonu üstleniyor. Dört kafadar, Akılay’ın her şeye hâkim olması ve yaptığı uyarılarıyla hem bilgi sahibi oluyorlar hem de birçok tehlikeden korunuyorlar. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Taştan, çocuk kitaplarına duyduğu ilgiyle ilgili şunları söyledi: “Çocuk kitaplarına olan ilgim, Van’da düzenlediğimiz I. Çocuk Edebiyatı Fuarı sonrasında daha da arttı. Çocukların kitaba ilgisi, okuma arzuları, gözlerindeki parıltı okumaya yönelik bendeki umudu arttırdı. Erken yaşlarda başlayacak olan okuma alışkanlığının devam etmesi ihtimali beni heyecanlandırdı.

AKILAY, BU SERİNİN İLKİDİR

Türkiye’de okuma oranındaki düşüklüğü dikkate aldığımızda bu olumsuzluğu erken yaşlardaki çocuklara okuma alışkanlığı kazandırarak bir nebze de olsa giderebileceğimizi düşündüm. Bu nedenle kaleme aldığım Uçan Kedi, büyük ilgi görünce yazma şevkim daha da arttı. Günümüzün en önemli konularından biri olan yapay zekâ konusunda bir dizi kitap yazmaya karar verdim. Akılay, bu serinin ilkidir. Akademik çalışmalarımdan fırsat bulduğum zamanlarda bu seriyi devam ettirmek niyetindeyim. On çocukta da olsa okuma alışkanlığına vesile olmak benim için büyük bir bahtiyarlık vesilesi olacaktır.”

Serinin ilk kitabı olan Akılay, ilkokul 4-5 sınıf ve ortaokul öğrencilerine hitap eden, renkli fotoğraflarla desteklenen bir kitap olması hasebiyle de ilgi görecek gibi.