Haber Global’de yayınlanan "Buket Aydın ile Yüz Yüze" programına konuk olan deprem ve deniz jeolojisi uzmanı, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da bir depremin beklendiğini ve tarihte de çok sayıda deprem yaşandığını söyledi.
Görür, “Araştırmaya dayalı olarak bu konu üzerinde yazan uluslararası tartışmaların vardığı nokta. Bizans ve Osmanlı tarihinde görülür. Deprem olacak dediğimiz zaman Türk tarafında bunun araştırmalarını yapan olarak söylüyorum, bizim kadar inceleyen bir ekip de yok. Sadece Türkler değil, İtalyanlar, Fransızlar, Japonlar söylüyor” dedi.
"ASTROLOJİ BİLİM DEĞİL, CİDDİYE ALMAYIZ"
“Astroloji bilim değil, ciddiye almayız” diyen Görür, “Fikirlerini dinlediğimiz bir kitle değil. Dikkat çekme, kendini tanıtma gibi bir takım düşünceye vesile oldu. Twitter'da bile herhangi bir insan deprem ile ilgili konuşuyor. Falcılık yapıyor. Bir oyun oynamaya bu işi dönüştürdüler. Önüne gelen konuşuyor. Yer bilimleri böyle gayrı ciddi olamaz” diye konuştu.
"İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL"
Görür, “Bu coğrafyanın değişmeyecek kaderi, deprem konusu 13,6 milyon sene önce olmuş. O zamandan beri olmuş. Olmaya devam edecek, bilimin ışığı altında çözmemiz gerekir” diye ekledi. 6 Şubat depremlerini öğrendiği zaman 5 saat evden çıkamadığını ve ağladığını belirten Görür, “Göz göre öldüler. Bir yerel yönetim ile hükümet ancak birlikte olur ve halkı içine alırsa kenti hazırlayabilirler. Bir kenti depreme hazırlamak için hükümeti de yerel yönetimi de halkı da kol kola çalışacak. Seferberlik havası olacak. Bu olmadı. İstanbul depreme hazır değil” ifadelerini kullandı.
"MARMARA'DA SANAYİNİN ÇARKLARI DURUR"
Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için ise şu değerlendirmede bulundu: “Marmara'da sanayinin çarkları durur. Türkiye'de ekonomik olarak bağımsızlığını yitirir. Ekonomik bağımsızlığını yitirince siyasi bağımsızlığını da yitirir. Gerçek beka meselesi budur. Cumhurbaşkanımızın bir lafını paylaşmak isterim. Dünya Bankası borç istemiş, verin dedim. Bugün borç alan, yarın talimat alır. Marmara depreminden sonra talimat mı alacağız? İstanbul'da nüfus ve bina yoğunluğu daha fazla, binaların yüzde 60'ı deprem hizmeti görmemiş. Demiri, betonu, kumu başka afla arınmış bir yapıdır. Beklediğimiz depremde kayıp daha fazla olur. Ulaşım, yerleşim olmaz. Sizi kurtaracak güçler bile gelmekte zorlanır. Bu işin şakası yok. Ekonomi çöker. Kanalizasyon ve içme suyuna hasar olur.”
“MALATYA'DAN HATAY'A KADAR ÇOK ÖNEMLİ KESİMİ KIRILDI”
Naci Görür, “Fayın Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun dönem afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz ancak bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibari ile yavaş faylardır. Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor” dedi.
TUNCELİ’YE DEPREM UYARISI
Erzincan-Karlıova arasında deprem beklediklerini kaydeden Görür, “Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır. Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz. MTA'yı (Maden Tetkik Arama) bunu tespit etmeye memur edin. Bilimin faydası, yerbilimcinin varoluş nedeni budur” yorumunu yaptı.
Görür, “İzmir Yarımadası'nda 14 fay vardır. Görece yavaş, bazısı canlı faylardır. İzmir fayının harekete geçebileceğini söylüyoruz. 9 Eylül gibi üniversiteler ciddi çalışmalar yapıyorlar” diye konuştu.