İlginç olay! İnekleri için 4 katlı apartman yaptı İlginç olay! İnekleri için 4 katlı apartman yaptı

ŞEHRİVAN HABER - Geçtiğimiz haftalarda Van'a gelen ve kentte deprem ile ilgili bir çalıştaya katılan Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Van ile ilgili sözleri gündemde kalmaya devam ediyor.

Van'daki programda da sonrasında yaptığı değerlendirmelerde de kentin gelecek on yıllarda ciddi depremler yaşayabileceği, yıkım yaşatacak depremler göreceğine değinen Ercan, kentin yerleşiminin de Erek Dağı'na doğru olması gerektiğini sık sık vurguladı.

Van'ın yorgun binalardan oluştuğu ve zeminin sağlam olmadığına değinerek 2035-2050 yılları arasında da büyük bir deprem olacağını söyleyen Ercan'ın bunların haricinde Van'da yaptığı konuşma bir kez daha konuşulmaya başlandı. Özellikle de kentin jeotermal kaynaklarının gündem olduğu şu sıralar Ercan'ın yeraltı suları ile ilgili sözleri bir kez daha hatırlandı:

ERCAN ŞOK ETTİ: İNŞALLAH DEPREM OLSUN!

"Deprem kuşağında olmamız bir nimettir. Bazıları ellerini kaldırıyorlar. 'Hocam inşallah deprem olmaz.' Hayır inşallah deprem olsun ki enerjiye kavuşsun. Önemli olan sağlam yerde sağlam ev yapmak, bu kadar basit. Yani diyorum, depremler Allah'ın nimettir. Ama onun değerini bilmemiz gerekiyor" dedi.

Depremler sonucunda ortaya çıkan kaynaklara değinen Ercan, Çaldıran'da kurulan jeotermal seralarda yetişen domatesleri örnek göstererek şu ifadelere yer verdi: "Çaldıran ilçesinde kurulan seralarda yetiştirilen domatesler örneğin, Bu domatesler, o depremin sonucunda çıktı. Yani bu Çaldıran kırığının bulunduğu yerde sıcak sular çıkmaya başladı. Bu sıcak suların yüzey sıcaklığı 40 derece, derindeki sıcaklığın ne kadar olduğu bilinmiyor ama belki 100-110-120 santigrat dereceye çıkabilir. Yine Çaldıran Türkiye'nin en soğuk yerlerinde biri ama Allah'ın bir hediyesi olarak, depremler nerede çoksa yaradan o ülkeyi çok seviyor demektir. Depremlerde bir sarsıntı bir sıcaklık bir de ışık bileşeni vardır. Hem orada elektrik enerjisi hem de sıcaklık enerjisi elde edersiniz."

Editör: Garipzade Öztürk