Polikistik over sendromunuz varsa bunları yapın!

Abone Ol

En sık karşılaşılan hormonel bozuklarından biri olan Polikistik over sendromu (PKOS) yaklaşık olarak her 5 kadından birini etkilemektedir. Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında; düzensiz adet döngüsü, erkek tipi kıllanma, sivilcelenme, kolay kilo alma ve zor kilo verme, cilt renginde koyulaşma gibi belirtiler yer almaktadır.

Eylül ayı Polikistik Over Sendromu farkındalık ayı. Bende hazır Eylül ayındayken sizlerle PKOS’da beslenme ile ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Polikistik Over Sendromu olan kişilerin kiloları ideal kilolarından fazla ise maalesef adet düzensizliği ya da gebe kalamama gibi problemler yaşayabilmektedirler. Bu nedenle PKOS’a sahip kişilerin ideal kilolarına inmeleri hem adet düzensizliklerini ortadan kaldırılması hem de gebe kalabilmeleri açısından oldukça önemlidir.

Ancak PKOS belirtilerini ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için elbette şimdi saydığım maddelere dikkat etmeniz ve uygulamaya geçirmeniz gerekmektedir.

1. Öncelikle diyetisyeninizin size yazdığı öğünleri atlamayın ve öğün düzeninizi kontrollü bir şekilde sağlayın.

2. Lif alımızı arttırmak için sebze ve meyvelere günlük beslenmenizde mutlaka yer verin.

3. Basit karbonhidrat içeren beyaz un, pirinç, meyve suyu, pirinç, paketli gıdalar gibi besinlerden uzak durun

4. Doymuş yağ içeriği fazla olan besinlerin tüketiminden uzak durun.

5. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin

6. Su,  en iyi detoks içeceği, en iyi metabolizma hızlandırıcı, kilo vermenizi en iyi destekleyen şeydir. Gün içerisinde en az 2 litre su içmeye özen gösterin

7. İnositol içeriği yüksek olan karabuğday, baklagiller, yağlı tohumlara sofralarınızda daha sık yer vermeye çalışın.