Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen FAST Ödeme İste Katman Servisi, bankalar arası para transferlerinde yeni bir dönemi başlattı. Bu sistemle birlikte, alacaklılar IBAN bilgisi üzerinden ödeme talebinde bulunabiliyor ve işlem alacaklı tarafından başlatılabiliyor. Mobil bankacılık uygulamalarına eklenen ödeme iste butonu, özellikle kira ve aile içi ödemelerde büyük kolaylık sağlıyor. Borçlu kişiye gönderilen bildirimle, ödeme onaylandığında para anında alıcının hesabına geçiyor.

Bu yeni sistemle birlikte, müşterilerin para transferi işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşecek.

Halk TV'deki habere göre; Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferleri) Ödeme İste Katman Servisinin aktif hale getirildiğini duyurdu. Bankalar, mobil uygulamalarını güncelleyerek yeni butonlar ekledi. Bundan böyle IBAN bilgilerini paylaşan herkes, banka aracılığıyla ödeme talep edebilecek.

'ÖDEME İSTE DÖNEMİ BAŞLADI '

Mobil bankacılık kullanan müşteriler, para gönderme butonunun yanı sıra ödeme iste butonunu da görecekler. Merkez Bankası'nın açıklamasıyla birlikte, alacaklıların borçlulardan FAST ödemesi talep etmelerini sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi devreye girdi.

Bu yeni servis sayesinde, IBAN bilgisi üzerinden borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme talep edebilecek ve ödeme işlemi alacaklı tarafından başlatılabilecek. Ödeme talebi gönderildiğinde, ödeme yapacak kişiye bir bildirim mesajı ulaşıyor. Ödemenin gerçekleşmesi için ise ödeme yapacak kişinin mesajı onaylaması gerekiyor.

İŞLEMLER ALACAKLILAR TARAFINDAN BAŞLATILACAK

Tarih ve zamlı ceza belli oldu! Kış lastğinde süre daraldı Tarih ve zamlı ceza belli oldu! Kış lastğinde süre daraldı

Yeni sistem, iki kişi arasındaki para transferlerinde ödemenin alacaklı tarafından başlatılmasına imkan tanıyor. Bu değişikliklerle birlikte, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde ve uzakta eğitim gören öğrencilerin ebeveynlerinden para talep etme süreçlerinde önemli kolaylıklar sağlanıyor.

DAHA HIZLI VE ETKİN BİR ŞEKİLDE YAPILMASINI SAĞLAYACAK

Vatandaşların acil para ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen "Ödeme İste" adlı yeni uygulama, para transferlerinin hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak. Alıcı kişi, FAST/Havale yöntemiyle gönderici tarafından ödeme talep edebilecek ve borçlu taraf bu talebi onayladığında ödeme anında alıcının hesabına geçecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ