GÜNCEL

ÖTV indirimine dahil edilen marka ve modeller belli oldu!

Otomobil almak isteyenler için önemli bir ÖTV indirimi geliyor… TBMM’ye sunulan kanun teklifinde şarj edilebilir hibrit (Plug-in Hybrid) otomobillere ÖTV indirimi geliyor. Yeni teklife göre, şarj edilebilir hibrit otomobillere özel yapılacak ÖTV indirim oranları belli olurken indirim kapsamına alınacak otomobil marka ve modeller de belli oldu.

Abone Ol

TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifi, şarj edilebilir hibrit (Plug-in Hybrid) otomobillere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi getiriyor. Teklif kabul edilirse, kapsama giren bir aracın da ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek.

TBMM'ye sunulan kanun teklifi kabul edilirse, şarj edilebilir hibrit otomobillerde önemli bir ÖTV indirimi gerçekleşecek. Ancak bu indirimden şimdilik yalnızca belirli modeller yararlanabilecek. Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci, konunun detaylarını anlattı. ''Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit model olan Toyota C-HR bu teşvikten yararlanamazken ve diğer yerli modeller için 2 yıldır matrah güncellemesi yapılmamışken, sadece ithal markaların teşvik edilmesi ilginç'' diyerek ÖTV indiriminden yararlanacak modelleri listeledi.

ÖTV’Sİ YÜZDE 80’DEN 30’A DÜŞECEK TEK MODEL VAR

Bugünkü fiyat seviyeleri ve teknik özelliklerine bakıldığı zaman ÖTV'si yüzde 80’den yüzde 30’a düşecek tek modelin BYD Seal U DM-I olduğunu dile getirdi. Ayrıca ÖTV'si yüzde 80’den yüzde 60’a düşecek modeller ise BMW X1 xDrive30e, SKODA Kodiaq 1.5 TSI (204 PS) PHEV ve DSG DS-9 E-TENSE 250 olarak açıklandı.

GÜNCELLENEBİLECEK MODELLER

Henüz WLTP datası (menzil) kesinleşmemiş veya güncellemeyle bu teknik tanıma girebilecek ve ithali yapılabilecek diğer araçlar ise şunlar:

Audi A3 PHEV

MG E-HS PHEV

Chery PHEV

DS4, DS7 PHEV

Hyundai Tucson PHEV

Kia Sportage PHEV

Opel Astra PHEV

Opel Grandland PHEV

Citroen C5 PHEV

Volkswagen Golf PHEV

YERLİ ÜRETİCİLER VE TEŞVİK

Özpeynirci, bu düzenlemenin sadece ithal markalara yönelik olmasının ilginç olduğunu vurguladı. Yerli üreticilerin de bu teşviklerden yararlanabilmesi için matrah güncellemelerinin yapılması gerektiğini belirtti.