VAN ÇEVDER’DEN ORMAN GÜNÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Ormanlar dünyanın varlığı için büyük önem taşırken, iklim değişikliği ve bazı etkenlerden dolayı ormanlık azalıyor. Türkiye’de bazı kentler orman varlığının fazlalığı, bazıları ile orman azlığı ile gündeme geliyor. Orman varlığının azlığı ile sık sık gündeme gelen Van’ın yeşilliğinin olmamasıyla adından sıkça söz ettiriyor. 2023 yılında da orman varlığı yüzde 2’de kaldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlenirken, Van’ın sadece yüzde 2’si ormanlardan oluşuyor. Van, Türkiye’nin en az orman varlığına sahip 4’üncü ili olurken, Van Çevre Derneği (Van ÇEVDER), Ormanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
“VAN’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN MİKTARI AZALDI”
Van ÇEVDER Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı bir temayla kutlanan 21 Mart Uluslararası Ormanlar Günü’nün bu yılki teması “Ormanlar ve İnovasyon (Yenileşim)”, sloganı da “Daha iyi bir dünya için yeni çözümler” olarak belirlenmiştir. Van’da ormanlar yaşam koşullarının altındadır. Van, Türkiye’nin en az orman varlığına sahip olan illerden biri. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekare olması gerekirken Van’da bu rakam 0,70 metrekareye düşmüştür” denildi.
“HERKESİN BU EN TEMEL HAKKA SAHİP ÇIKMASI VE KORUMASI BİR İNSANLIK GÖREVİDİR”
“Bölgemiz için en büyük avantaj olan ülkenin 1/5 sulak alanları, sazlıkları Van Gölü Havzasında olmasına rağmen ve yaydığı oksijen miktarı ormanlar kadar verimli olmasına rağmen rant ve çıkar uğruna bu alanlara milyonlarca metrekareye dolgu yapılmıştır, yapılaşmaya gidilmişti. Bu değer biçilmez tutak alanlarımız katledilmiştir. Herkesin temiz bir çevrede yaşama hakkı anayasal bir haktır. Herkesin bu en temel hakka sahip çıkması ve koruması bir insanlık görevidir. Yaşanılabilir ekolojik-demokratik bir dünya dileği ile 21 Mart Uluslararası Ormanlar Günü tüm canlılara hayırlı olmasını diliyor, herkesin Ormanlar Gününü kutluyoruz.”