VAN

Okulların açılmasıyla Van'da trafik çilesi ikiye katlandı

Van’da yeni eğitim-öğretim dönemi beraberinde büyük bir trafik çilesi ve yoğunluğu da getirdi. Okulların açılması öncesinde kente yaşanan konut krizi sonrasında yeni kriz trafik olurken okullarda ilk ders zili çalması sonrasında trafik de büyük bir kriz olarak patlak verdi.

Abone Ol

1 milyon 200 bin civarında bir nüfusa sahip olmasına rağmen kentte belli başlı alanlarda sıkışıp kalan Van’da trafik çilesi katlanarak büyümeye devam ediyor. Kentin ana caddelerinde ve sokaklarında tıkanıklık üst seviyeye çıkarken okulların açılması ile birlikte trafik tam anlamıyla çileye döndü. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü itibariyle açılan okullar sonrası yoğunluk iyice artarken kent trafiği adeta kilitlendi. Bir yılı aşkın bir zamandır günün belli saatlerinde değil her vakitte kapalı olan belli başlı güzergahlar özellikle okulların giriş ve çıkış vakitlerinde adeta felç olurken Van kentinin yıllardır dile getirdiği trafik ile ilgili beklenen adımların atılması gerektiği görüşü bir kez daha dile getirilmeye başlandı.

TRAFİK ÇİLESİ BÜYÜYOR, OKUL YOLU DÜZ GİTMİYOR!

Van’da uzun zamandır konuşulmasın rağmen çözülmesi yönünde hiçbir adım atılmayan trafik çilesi okullarla birlikte sorunu iki katına çıkardı. Okul araçlarının trafiğe çıkması, velilerin okul yollarını tutması sonrasında ciddi bir yoğunluk oluşurken özellikle de sabah, öğlen ve akşam saatlerine denk gelen okul-giriş çıkış saatlerinde yoğunluk iki katına çıktı. Bu yoğunluk ilk günden itibaren hem velilerin hem okul araçlarının ciddi problemler yaşamasına neden oldu. Bu yoğunluk nedeniyle bazı güzergahlarda trafik saatlerce tıkanık kaldı. Kentin dört bir yanındaki bu sıkışıklık arapsaçına dönen trafik sorununa el atmayan kurumları bir kez daha tartışma konusu haline getirdi. Kentteki trafiğin çileye dönmesi sonrası en çarpıcı yorumlardan birini iş insanı Yavuz Karaman yaparken, “Van’da okullar açıldı, yollar kapandı” yorumu yaparak durumun vehametine vurgu yaptı.

VAN’IN HER YANINDA YOĞUNLUK VAR

Önceki yıllarda kent merkezinde bulunan Beşyol civarı, Cumhuriyet Caddesi gibi alanlar en yoğun noktalar olarak tartışılırken son yıllarda trafiğin kilitlendiği noktaların da sayısı arttı. Kentin İpekyolu merkezindeki Cumhuriyet ve Kazım Karabekir Caddesi’ndeki yoğunluğu alamayan diğer caddeleri, alternatif caddelerin oluşturulmaması sorunu ciddi boyutlara ulaştırdı. Bu iki caddeyle birlikte İpekyolu, İskele, Sıhke Caddeleri de artık alternatif caddeler olma yükünü taşıyamaz hale gelirken Akköprü Caddesi ile Şabaniye Caddeleri de 1 yıl içinde günün her saatinde tıkanan caddeler haline geldi.

GİRİŞ VAR ÇIKIŞ YOK!

Özellikle yoğun saatlerde kentin dört bir yanında trafik sıkışıklığı adeta çileye dönerken Kazım Karabekikr Caddesi başından trafiğe dahil olan bir araç yaklaşık bir saatte Cumhuriyet Caddesi’ne varamaz hale geldi. Sadece ana arterler değil vatandaşın sıkışıklıktan kurtulmak için kulladığı sokaklar ve ara caddeler de aynı yoğunluğu yaşarken kentin bazı alanlarında trafikteki kuyruklar bir türlü bitmek bilmiyor. Kent şehir merkezine giriş yapan araçlar saatlerce gidecekleri adreslere varamazken durum çoğu kesimden “Van şehir merkezine giriş var çıkış yok” yorumları yapmaya başladı.

KURUM VE KURULUŞLAR DUYARSIZ!

Uzun yıllardır dile getirilen trafik sorunu konusunda hiçbir kurum adım atmazken Van’ın trafik çilesi her geçen gün büyüyen bir sorun olmayı sürdürüyor. Bir türlü bitmeyen Çevre Yolu nedeniyle şehir içinde büyük araçlar tıkanıklığın en büyük sebepleri arasında yer alırken, alternatif diğer caddelerin oluşturulmaması ve kentin mevcut sıkışıklıktan çıkmaması nedeniyle trafik Van’da kangren olmayı sürdürüyor. Kentin trafik sorunu her gün onlarca isim tarafından dile getirilmesine rağmen ilgili kurumlar bu konuda bir adım atmıyor. Son birkaç dönemde birçok yerel yönetimin ve siyasetçinin en büyük vaadi olmasına rağmen trafik konusunda mevcut düzen bozulmadan aynı şekilde devam ettiriliyor.

ÖNEMLİ ZAMANLARDA KENTTE HAYAT DURUYOR

Öte yandan kentte halihazırda yükü taşımayan cadde ve sokaklar önemli zamanlarda ise tam anlamıyla S.O.S veriyor. Siyasetçilerin ve bürokratların kentte gerçekleştirdiği ziyaret dönemlerinde cadde ve sokaklarda trafik adeta dururken bazı noktalarda saatler süren tıkanıklıklar yaşanıyor. Özel etkinlik ve program dönemlerinde de benzer sorunlar yaşanırken vatandaşlar artık bu tür programlar olduğunda kentin merkezinde yapılmaması ile ilgili adeta isyan ediyor. Halihazırda kentin yükünü kaldırmayan yollar böyle dönemlerde vatandaşı çileden çıkarırken son dönemlerde trafik akarken vatandaşlar arasında çıkan kavgaların ve tartışmaların da sayısı artıyor. Kentin birçok noktasında gün içinde sürücüler arasında çok ciddi tartışmalar yaşanıyor.