Öğretmen atamalarında KPSS sisteminin kaldırılmasıyla yeni bir süreç başladı. Öğretmen adaylarının merakla beklediği Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylar netleşirken AGS’nin konu dağılımları ortaya çıktı.
KPSS ve mülakat sisteminin sona erdiği sisteme ilişkin detayları Bakan Tekin açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarının merakla beklediği atamalardaki yeni sisteme dair detaylarını paylaştı. 13 Temmuz’da ilk defa yapılacak olan Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylar netleşirken AGS’nin konu dağılımları belli oldu.
KPSS VE MÜLAKAT YERİNE YENİ SİSTEM
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 yılı itibarıyla KPSS'nin son kez öğretmen atamalarında kullanılacağını belirtti. Yüzde 50 KPSS ve yüzde 50 mülakat döneminin tarih olacağı sistemle birlikte öğretmenler 14 aylık bir sürece girecek. Bakan Tekin, yeni sınav sisteminin adaylar için daha kolay ve alan odaklı bir yapıya sahip olduğunun altını çizerek; "Akademi Giriş Sınavı, KPSS'ye kıyasla öğretmen arkadaşlarımızın kendi uzmanlıklarına daha uygun ve daha rahat hazırlanabilecekleri bir sınav olacak. Bu sınav, teorik bilginin yanı sıra pratikte de adayları ölçmeye yönelik olacak.
KPSS genel memur, Türkiye'deki kamu görevlisi istihdamıyla ilgili. Biz KPSS'den farklı olarak, kısmen KPSS'ye benzemekle birlikte, farklı bir biçimde atamaya esas teşkil eden alanlarımız itibariyle bazı alan soruları soracağız” dedi.
İŞTE AGS’NİN TÜM DETAYLARI
Öğretmenlerin merakla beklediği Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylar belli oldu. Edinilen bilgilere göre biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50’si ile Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) puanının yüzde 50’si alınarak adayların puanı belirlenecek.
AGS'DE 130 SORU SORULACAK
Öğretmen adaylarına, AGS oturumunda 80 soru, ÖABT oturumunda ise 50 soru olmak üzere 130 soru sorulacak. Millî Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM’nin yürüttüğü çalışmalar teknik düzeyde noktalandı. Önümüzdeki günlerde Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin yayınlanması bekleniyor. Ardından ÖSYM protokolü ile birlikte bütün detaylar açıklanacak.
İŞTE AKADEMİ GİRİŞ SINAVI KONU DAĞILIMI
Öğretmenlerin merakla beklediği Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylar belli olurken derslere göre konu dağılımları da netleşti.
Sözel Yetenek:
- Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatımın Oluşması, Paragrafta Anlam ve Sözel Mantık - 18,75 (%)
Sayısal Yetenek:
- Temel Matematik, Grafik ve Tablo Yorumlama, Mantıksal Muhakeme Problemleri - 18,75 (%)
Tarih:
a) Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi (Siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
b) Osmanlı Tarihi (XIII. yüzyıldan XX. yüzyıl başlarına kadar yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
c) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (XX. yüzyıl başından XX. yüzyılın ortalarına kadar, Osmanlı Devleti’nin yıkılışından İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Türkiye tarihinde yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
ç) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (XX. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar dünyada; İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Türkiye’de yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
- Bu bölümde yaklaşık ağırlık - 12,5 (%)
Türkiye Coğrafyası:
- Türkiye Fiziki Coğrafyası, Türkiye Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası - 10 (%)
Eğitimin Temelleri ve Türk Millî Eğitim Sistemi
Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları
a. Eğitimin Temel Kavram ve Kuramları
b. Eğitimin Tarihî, Felsefi, Toplumsal, Psikolojik, Ekonomik ve Politik Temelleri
c. Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri
Eğitim ve Öğretimde Etik
Eğitim ve Öğretim Teknolojileri
- Bu bölümde yaklaşık ağırlık - 30 (%)
Mevzuat:
- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu - 10 (%)
ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ/İMAM-HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ
AYNI TESTİ ÇÖZECEKLER
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İmam-Hatip Lisesi (İHL) meslek derslerinde adaylar aynı testi çözecekler. Ancak, testin puanlaması atanmak istediği alana göre farklı puan getirecek. Sonuçta adayın hem Din Kültürü hem de İHL meslek dersleri için kullanabileceği 2 puanı olacak. Ancak Akademi’ye başvururken bir puan türünden başvurabilecek.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ NASIL OLACAK?
Sınavın neticesine göre Milli Eğitim Akademisi'nde ihtiyaç duyduğumuz branşlarda öğretmen adayı arkadaşlarımızı eğitime almış olacağız. Teorik eğitim dışında, pratikte öğretmen aday arkadaşımız birden fazla okula moda tabirle staj için okullara gidecek. Yaklaşık olarak 14 aylık bir süreçten bahsediyoruz. 14 ayın sonunda teorik sınavlardan elde ettiği başarı, uygulamaya gittiği okullarda kendileri verilen notlarla beraber öğretmene dair arkadaşlarımızın, başarılı arkadaşlarımızın bir puan listesi ortaya çıkacak. Bizim ihtiyaç duyduğumuz, atama yapacağımız okulların listesini kendileri paylaşacağız. Puan üstünlüğüne göre tercihte bulunacak ve okullara yerleşecekler. Süreçte başarısız olan arkadaşlarımızın da atamasını yapmamış olacağız. O da artık bir dahaki yıl tekrar isterse sınava girip yeniden akademi öğrencisi olabilir.
"MÜFREDATIMIZLA İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLSUNLAR"
Mesela İtalya'da 500 saatin üzerinde uygulama var. Kanada'da, Amerika'da, bir sürü ülkede bununla ilgili, lisans diplomasından sonra iki farklı metodolojiyle öğretmen yetiştirme süreci yürüyor. Biz bunun örneklerini kamuoyuyla da zaten paylaşmıştık. Şimdi akademideki arkadaşlarımız, akademi kurumsallaştıktan sonra, bunları farklı ülkelerdeki öğretmen yetiştirme modellerini bir yayına dönüştürecekler.
Bir de daha önemlisi, bizim asıl önemsediğimiz kısım, sınava giren arkadaşlarımızın bakanlığımız bünyesindeki okullarda uygulanmakta olan öğretim programlarıyla ilgili bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Ne demek istiyorum? Yani bizim müfredatımızla ilgili bilgi sahibi olmasını istiyoruz.
Müfredatımızı okumalarını istiyoruz. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı web sayfasında resmi olarak yayınlanan müfredatlar da ÖSYM tarafından (13 Temmuz'da) yapılacak Akademi Giriş Sınavı'nda soru başlıklarından bir tanesi olacak.