Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Van İl Başkanlığı düzenli olarak basın açıklaması düzenlemeye devam ediyor. DEVA Partisi Van İl Başkanlığı’nın bu hafta düzenlediği basın açıklamasında ele alınan konu Muradiye ilçesinde yaşanan sorunlar oldu. Açıklamayı yapan DEVA Partisi Muradiye İlçe Başkanı Sultan Bilici, ilçenin gelişemediği için mahalle konumunda olduğunu dile getirdi.

“MURADİYE ALTYAPISAL OLARAK KALKINAMAMIŞTIR”

Van’da bir kişi yüklü miktarda altın kaybetti! Vanlılardan yardım talep etti… Van’da bir kişi yüklü miktarda altın kaybetti! Vanlılardan yardım talep etti…

Bilici, Muradiye’nin kalkınamadığını belirterek, “Bugün ilçemizin yıllardır süre gelen sıkıntıları hakkında bilgi vermek istiyorum. Muradiye ilçesi bilindiği 1934 yılında kurulmuş ve Van’ın ilk ilçelerindendir. Hâlihazırda kendi nahiyesi çevresinde bulunan Erciş ve Çaldıran bir zamanlar Muradiye’nin nahiyesiyken, bugün il olmaya aday olan ilçelerdir. Bu iki ilçe maalesef şu an Muradiye’yi geçmiş durumdadır. Buna sebep olan şeylerin başında, Muradiye’nin hem kentsel durumu, hem de coğrafik durumudur. Kentsel durumuna baktığımızda Muradiye’nin altyapısal bir şekilde hiçbir zaman kalkınamaması ve son 22 yıldır Muradiye’nin bütün kazanımlarının ilçeden taşınması ve gitmesidir. Bunların başında Devlet Su İşleri İşletme Şefliği, Türk Şeker A.Ş., Tapu Kadastro Müdürlüğü, Ceza İnfaz Kurumu, Yüksekokul gibi kurumların ilçeden gitmesidir” dedi. 

“MURADİYE’NİN NÜFUSU DÜŞTÜ”

Vatandaşın Muradiye’de arazisini işletemediğini dile getirerek, “Muradiye’nin belli başlı ana sıkıntılarından bir tanesi de, Muradiye havzası 120 bin hektar sulama alanına sahipken, bugün sadece 15 bin hektar alanının sulanabilmesi, insanların arazilerini işletmeyip, batıya göç etmesine neden oluyor. Malumunuz Van ve çevresindeki ilçelerde yaşayan ve batıya çalışmak için giden gençlerimiz hemen hemen bir kişi inşaatlardan düşerek hayatını kaybediyor. Bunun da en büyük sebebi, Van başta olmak üzere ilçelerde istihdam alanlarının olmamasıdır. Bugün kayyum belediyeciliği başta olmak üzere, diğer belediyeler istihdam alanında projeler üretmelidir. Bu şekilde ancak bunun önüne geçebiliriz. Muradiye ilçesinin 2019’da güncel nüfusu 50 bin 296 kişi olarak kayıtlara geçerken, bugün 44 binlere kadar düştü. Diğer ilçelerin nüfusu artarken, maalesef Muradiye ilçesinin nüfusu her geçen gün azalıyor” ifadelerini kullandı. 

BİLİCİ: İLÇEMİZDE TARIM SULAMA ALANINDA CİDDİ SIKINTILAR VAR

Bilici, ilçede tarımsal sulamada ciddi sorunların yaşandığını aktararak şunları söyledi: “DEVA Belediyeciliğinde gençlerimize istihdam alanı oluşturmak için güzel projelerimiz var. İnşallah halkımız bize yetki ve destek verirse, bu projeleri ilçemizde tek tek hayata geçireceğiz. İnsanlarımıza yapacağımız şeffaf hizmetlerle, istihdamı sağlayarak Muradiye’den göçün önüne geçeceğiz. İnsanlarımıza iş kapıları, aş kapıları, kazanç kapıları açacağız. İnşallah bunu başarmak için yola çıktık. Yine ilçemizde tarım sulama alanında ciddi sıkıntılar var. Muradiye’nin kendi öz kaynakları var. Morgedik ve Sarı Mehmet Barajları Muradiye sınırları içerisinde yer alan kaynaklardır.” 

“MURADİYE HAVZASI GEÇEN YIL REKOLTE AÇISINDAN GERÇEKTEN ERCİŞ’İ GEÇEN, HATTA AHLAT’LA YARIŞAN BİR İLÇEDİR”

“Ama maalesef Morgedik Barajı Erciş’e, Sarı Mehmet Barajı ise Van’daki tarım arazilerine su veriyor. Dolayısıyla Muradiye’ye sulama kısmında hizmet eden sadece bir tane gölet baraj kalıyor. O da en fazla 15 bin hektar arazinin kısmi derecede sulanmasına vesile oluyor. Muradiye havzası geçen yıl rekolte açısından gerçekten Erciş’i geçen, hatta Ahlat’la yarışan bir ilçedir. Ahlat tarım olarak gelişmiş bir ilçe ama Muradiye ilçesi, kısmi bir derecede sulanma olmasına rağmen, rekolteyi aşan bir duruma gelmiştir. Çünkü üreticisi, çiftçisi çalışkan bir ilçedir.”

BİLİCİ: MURADİYE İLÇESİ KADERİNE TERKEDİLDİ

Muradiye’nin kaderine terk edildiğini belirten Bilici, “Geldiğimiz noktada Muradiye ilçesi sahipsiz. Muradiye ilçesi yalnızlığa terkedildi. Kaderine terk edilmiş bir ilçedir. Gelen, giden üste basa basa, rant devşire devşire Muradiye’yi bu noktaya getirdi. Muradiye bir mahalle vasfını taşıma noktasına gelmiştir. Amacımız Muradiye’nin sorunlarını dile getirmek ve bunları her platforma dile getirerek, söylemlerimizi de eylemlere dökmek istiyoruz. Hâlihazırda Muradiye’ye bu anlamda birkaç tane proje var. Bunların arttırılması gerekiyor. Gençlerimizin sosyal alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. Ama bunun yanında çok acil bir şekilde istihdam alanlarının oluşturulması gerekiyor” dedi. 

“MURADİYE’DE HER YIL 100 TONUN ÜZERİNDE YÜN İMHA EDİLİYOR”

Bilici, her yıl 100 tonun üzerinde yünün imha edildiğini aktararak, “Muradiye’den göçü engellemek için, bir ilçe vasfını kaybetmemesi için, kamu kurumlarının tekrar ilçeye kazandırılması için yapılması gereken ne varsa yapılmalıdır. İlçemiz küçükbaş hayvancılıkta eskiden çok iyi noktaydı. Bugün gelinen noktada maalesef bunu göremiyoruz. İlçemizde bugün yün ham madde işletme atölyesi dahi yok. Bugün Avrupa’daki ülkelerde bir gram yünün heba olmaması için çalışmalar yapılıyor. Oradaki ham madde işletme atölyeleri harıl harıl çalışıyor. Ama Muradiye’de her yıl 100 tonun üzerinde yün imha ediliyor” dedi.

BİLİCİ: İNSANLARA REFAH İÇERİSİNDE BİR YAŞAM SUNMAMIZ GEREKİYOR

“Kimyasal polyester kullanacağınıza, organik yün kullanın. Bu fabrikalar kurulursa hem istihdam alanı oluşur, hem de insanlar bu işi yapmak için teşvik edilir. İnsanların kazançlarını attırmak gerekiyor. İnsanlara refah içerisinde bir yaşam sunmamız gerekiyor. Hepimiz bu yörenin insanlarıyız. Buranın acısını, neşesini birlikte yaşıyorsak, bu durumlarda da birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. İnsanları iki kutup arasına sıkıştırmamamız gerekiyor. Alternatiflerimiz var, kadrolarımız var. İnşallah biz bu işin üstesinden geleceğiz.” 

“MURADİYE İÇİN ORTAK BİR ADAY HEDEFLİYORUZ”

Seçime dair de konuşan Bilici, “Seçimlerde halk inşallah tercihini yapacak. Ortada zarar ve ziyan içinde yıkılmış, virane bir ilçe var. Kimi suçlayacağız? Halka dediğimiz zaman da halk vicdanının rahat olduğunu söylüyor. O zaman veryansın edilmeyecek. Küçük ilçelerde pek fazla particilik yoktur. İnsanlar hizmet yapılacağını gördüğünde o kişiye oy verir. Büyükşehirlerde genelde partizanlık vardır. Muradiye için ortak bir aday hedefliyoruz. Hangi partiyle ortaklaşacağımız daha karar aşamasında. Halkın da paylaşacağı bir aday olacağına inanıyoruz. Muradiye’de çıkaracağımız adayın seçimi kazanacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ