Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı değerlendirmeye gitti. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun ‘B2’den ‘B3’e düşürüldüğü, kredi notu görünümünün ‘negatif’ten ‘durağan’a çevrildiği bildirildi.
Açıklamada, Türkiye’nin dış pozisyonunun özellikle artan enerji fiyatlarının bir sonucu olarak beklenenden daha fazla baskı altında olduğu aktarıldı. Küresel ortamın daha zorlu hale geldiği belirtilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 ve gelecek yıl yüzde 2 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Moody’s, mayıs ayında yayımladığı tahminlerde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörmüştü. Daha önce takviminde Türkiye için değerlendirme tarihi 27 Mayıs olarak belirtilen Moody’s, bu tarihte ülkenin kredi notuna ilişkin güncelleme yapmamıştı.
EN DÜŞÜK NOTU MOODY’S VERDİ
Dünyada kredi derecelendirme alanında yüzde 95 paya sahip 3 büyük kuruluştan biri olan Fitch Ratings, 9 Temmuz’da Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıklamıştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), da 2 Nisan 2022 tarihinde yaptığı güncellemede Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu ‘B+' olarak teyit etmiş ancak yerel para cinsinden kredi notunu ‘BB-‘den ‘B+'ya düşürmüştü. Kredi derecelendirme skalasına göre Türkiye’ye en düşük notu Moody’s vermiş oldu. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e çekti.