ŞEHRİVAN HABER - Milli Eğitim Bakanlığı'nda okullarla ilgili radikal değişiklikler ve ezber bozan uygulamalar ardı ardına paylaşılıyor.
Geçtiğimiz haftalarda öğrencilerin değerlendirme sistemi, takdir ve teşekkür belgelerinin kaldırılması, öğrencilere karne yerine gelişim raporu verilmesi gibi uygulamaları hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı bu kez de sınıfta kalma ve derslerle ilgili değişiklikler yaptı. Radikal düzenlemeler ile okullarda eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilerin gelişimini desteklemek amacıyla önemli düzenlemelere imza atan ve bu düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlayan MEB yeni yönetmelik düzenlemeleri, sınıf tekrarı uygulaması geri getirildi ve teneffüs sürelerinde değişikliğe gitti.
SINIFTA KALMADA YENİ DÖNEM
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, ilkokul öğrencilerinin yeterli akademik başarıya ulaşamaması durumunda, velilerin yazılı talebiyle sınıf tekrarı yapılabilecek. Bu uygulama, öğrencinin eğitim hayatı boyunca sadece bir kez gerçekleştirilebilecek. Okul müdürlükleri, her yıl mayıs ayında velilere öğrencilerin durumu hakkında bilgilendirme yapacak ve sınıf tekrarı talep eden veliler, ders yılının bitimine bir hafta kalana dek dilekçelerini okul yönetimine sunabilecekler.
TENEFÜS SÜRELERİ DE DEĞİŞTİ
Öğrencilerin dinlenme ve beslenme ihtiyaçlarını daha verimli karşılayabilmeleri için teneffüs sürelerinde de düzenlemeye gidildi. Tekli eğitim yapan okullarda, bir teneffüs süresi en az 20 dakika olarak belirlenirken, diğer teneffüsler için en az 15 dakika süre ayrılacak. İkili eğitim yapılan okullarda ise teneffüs süreleri en az 10 dakika olacak şekilde düzenlendi. Bu değişikliklerle, öğrencilerin sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaları için daha fazla zaman tanınması hedefleniyor.
O OKULLARDA DA ANASINIFI AÇILABİLECEK
Öte yandan yeni düzenleme ile daha önce sadece ilkokullarda yer alan anasınıfıları ile ilgili kural da değişti. Düzenleme ile anasınıflarının ortaokullarda da açılabilmesine olanak tanındı. Okula kayıt işlemleri sırasında velilerden su, elektrik veya doğalgaz faturası gibi ispatlayıcı belgeler istenebilecek. Nakil işlemlerinde ise hastanede uzun süreli tedavi gören öğrencilerin ailelerine kolaylıklar sağlanacak. Bu düzenlemelerle, eğitim süreçlerinin daha esnek ve öğrenci odaklı hale getirilmesi amaçlanıyor.