Milyonlarca öğrenci ve veli, ara tatille ilgili yapılacak düzenlemenin ayrıntılarını bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni bir düzenlemenin üzerinde duruyor. Buna göre, eğitim süresinin artması ve tatilin kısaltılması hedefleniyor.
ARA TATİLDE DEĞİŞİKLİK YOK
Merakla beklenen ara tatille ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak. Böylelikle kasım ve nisan ayında yapılacak tatiller uygulanmaya devam edecek.
YAZ TATİLİ KISALTILACAK
Eğitim ve öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması için yaz tatili süresinden kısılabileceği öğrenildi. Türkiye'de yaz tatili süresi ara tatil uygulamasından önce 13 haftaydı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indi. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında bu süre hâlâ oldukça uzun. Ancak öğrencilerin yıl boyunca daha fazla okula gitmesi için 180 gün olan eğitim-öğretim günü, 200 güne çıkarılacak. Bu günlerin artması için de yaz tatilinin kısaltılması hedefleniyor. Gelişmiş ülkelerdeki süre göz önünde bulunduruluyor. Birinci dönem 90 gün, ikinci dönem de 90 gün olmak üzere 180 gün olan eğitim-öğretim günleri, resmi ve milli-dini bayramlara göre hesaplanıyor. Kimi zaman hava muhalefeti nedeniyle bu günler kısalabiliyor. MEB de bu durumun önüne geçmek adına, gelişmiş ülkelerdeki süreyi de göz önünde bulundurarak bir çalışma halinde.
İŞTE DİĞER ÜLKELERDE TATİL SÜRELERİ
Yeni Zelanda 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6.5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya ise 11.5 haftalık yaz tatili süresine sahip. İsveç'te öğrenciler 10 hafta, İngiltere'de ise 6 hafta yaz tatili yapıyor.
11 HAFTALIK YAZ TATİLİ UZUN BULUNUYOR
Türkiye’de ara tatil düzenlemesinden önce yaz tatili 13 hafta olarak yapılıyordu. 20192020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya düştü. Ancak diğer ülkelerde karşılaştırıldığında bu sürenin yine uzun olduğu belirtiliyor.