Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde devamsızlıktan sınıfta kalma, hizmet içi eğitim ve rapor alma sürecine kadar kapsamlı değişikliklere gitti. Yönetmeliğe göre, Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrencilerin, bir sonraki öğretim yılında bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirileceği hükmü getirildi. Ayrıca, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve yöneticilerin, Milli Eğitim Akademisinde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılması zorunlu hale getirildi.
Milli eğitim Bakanlığı, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren lise yönetmeliğinde kapsamlı değişiklikler yaptı. Yönetmelikte yapılan yeni değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanırken yeni düzenler arasında yer alan konular; öğretmen ve yönetici eğitimleri, öğrenci nakilleri, diploma işlemleri, yabancı uyruklu öğrencilerin denklik süreci, devamsızlık koşulları ve disiplin tedbirleri yer aldı.
DEVAMSIZLIK SEBEBİYLE BAŞARISIZ SAYILMA
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrencilerin, bir sonraki öğretim yılında bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirileceği hükmü getirildi. Yabancı uyruklu öğrencilerin denklik işlemleriyle ilgili düzenlemeler yapıldı ve bu öğrencilerin ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptırmaları halinde diploma almaya hak kazanacakları hükme bağlandı. Okulda alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan müdür yardımcısı bulunmaması durumunda, şartları taşıyan bir müdür yardımcısının bu görevi yürütebileceği belirtildi.
RAPOR ALMA ZORUNLULUĞU
Beden eğitimi dersinde etkinliklere katılamayacak durumda olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi. Diplomanın kullanılamayacak derecede yıpranması veya kaybolması durumunda yeniden düzenlenmeyeceği, bunun yerine öğrenim durum belgesi düzenleneceği belirtildi.
ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERE EĞİTİM ZORUNLULUĞU
Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanacak öğretmen ve yöneticilerin, Milli Eğitim Akademisi'nde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılması zorunlu hale getirildi. Bu adım, eğitim kadrosunun niteliklerini artırmayı ve öğrencilere daha kaliteli bir eğitim sunmayı amaçlıyor.
DİPLOMA YERİNE ÖĞRENİM DURUM BELGESİ VERİLECEK
Yeni düzenlemeye göre, diplomasını kaybeden veya kullanılamayacak durumda olan öğrencilere yeni diploma verilmeyecek. Bunun yerine, öğrenim durumunu gösteren bir belge düzenlenecek. Bu uygulama, belge temin süreçlerini daha pratik hale getirmeyi amaçlıyor.
SORUMLULUK SINAVLARI İKİ AŞAMALI OLACAK
Türk Dili ve Edebiyatı ile Yabancı Dil derslerinde yapılacak sorumluluk sınavları, yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını Milli Eğitim Bakanı yürütecek.