Türk ve Dünya şiirinin en önemli isimleri arasında yer alan Nâzım Hikmet, çocukluk yaşlarından itibaren şiir yazmaya başladı. Her ne kadar ilk şiiri 11 yaşında yazdığı Feryad-ı Vatan şiiri olarak bilinse de Mavi Gözlü Dev'in kendisinin de kabul ettiği ve yayınlanan ilk şiiri "Servilikler" şiiridir.

NÂZIM HİKMET'İN YAYINLANAN İLK ŞİİRİ

Aile hekimlerinde bu raporlar ücretli oluyor! Ehliyet raporu da dahil... Aile hekimlerinde bu raporlar ücretli oluyor! Ehliyet raporu da dahil...

3 Haziran 1963'te Rusya'nın başkenti Moskova'da hayatını kaybeden, Türk ve Dünya şiirinin en büyük şairlerinden olan Nâzım Hikmet'in hayat öyküsü merak ediliyor. Büyük Şairin en yakın arkadaşı olan Vâlâ Nureddin, "Bu Dünyadan Nâzım Geçti" adlı kitabında onunla geçen günlerini ve Nâzım Hikmet'in bilinmeyen yönlerini anlatıyor.

YAHYA KEMAL YAYINLATMIŞ

Nazım Hikmet'in ilk şiiri nasıl yayınlandı? İşte Nâzım Hikmet'in yayınlanan ilk şiiri - Resim : 1

YAHYA KEMAL VE CELİLE HANIM

Vâlâ Nureddin'in aktardığına göre Nâzım Hikmet'in kendisinin de kabul ettiği ilk şiiri Servilikler şiiridir. Nâzım Hikmet'in 14 yaşındayken yazdığı bu şiirin yayınlanma hikâyesi ise ilginçtir. Hikmet'in annesi Ressam Celila Hanım ile Büyük Şair Yahya Kemal'in âşk yaşadığı dönemde, Celile Hanım, Nâzım'ın şiirini bulup Yahya Kemal'e gösterir. Yahya Kemal de bu şiiri Mehmed Nâzım imzasıyla yayınlatır. Vâlâ Nureddin, Yahya Kemal'in şiiri yayınlatma nedenini şöyle açıklar: "Celile hanımın hatırı için bu şiiri Yahya Kemal yazıp oğlunun ismiyle· bastırmıştır."

Mavi Gözlü Dev Nâzım Hikmet'in Mehmed Nazım imzasıyla yayınlanan şiiri Servilikler şiiri şöyledir:

Nazım Hikmet'in ilk şiiri nasıl yayınlandı? İşte Nâzım Hikmet'in yayınlanan ilk şiiri - Resim : 2

SERVİLİKLER

Bir inilti duydum serviliklerde,

Dedim burada da ağlayan var mı?

Yoksa tek başına. bu kuytu yerde

Eski bir sevgiyi anan rüzgar mı?

Gözlere inerken siyah örtüler

Umardım ki, artık ölenler güler.

Yoksa hayatında sevmiş ölüler

Kaynak: Aydınlık