Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği sınava saatler kaldı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, adaylara sınav ile ilgili önerilerde bulundu.

Van’da eğitim camiası bir araya geliyor: Uzman akademisyenler bilgi ve deneyimlerini paylaşacak! Van’da eğitim camiası bir araya geliyor: Uzman akademisyenler bilgi ve deneyimlerini paylaşacak!

1 MİLYON 38 BİN 192 ÖĞRENCİ BAŞVURU YAPTI

LGS merkezî sınavına bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulundu. Sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda yapılacak. Ayrıca, özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı.

ÖĞRENCİLER FOTOĞRAFLI GİRİŞ BELGELERİ VE GEÇERLİ KİMLİK BELGELERİ İLE ALINACAK

LGS merkezi sınavına katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edilmeye başlandı. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alırken öğrenciler sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecek.

SONUÇLAR 28 HAZİRAN'DA BELLİ OLACAK

Sınav sonuçları 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak.

SINAV SÜRELERİ

Sınavın birinci oturumu, 50 soruluk sözel alandan oluşup süresi 75 dakika olacak. 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacak. Sınavda 8. sınıf öğretim programları esas alınırken sınav soruları, ilgili dersin öğretim programları doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında yer alan konu, kazanım, etkinlik ve sorular doğrultusunda hazırlandı.

İşte uzmanların LGS öncesi adaylara önerileri;

BİR GÜN ÖNCE NELER YAPILMALI?

Sınav günü uyanacağınız saatte kalkarak güne başlayın. Sınavdan önce moralinizi bozacak, keyfinizi kaçıracak TV programları, online oyunlar, hoşlanmadığınız insanlar ve ortamlardan uzak durun. Sağlığınızı bozabilecek yiyecekler tüketmeyin. Sınavda giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın. Kıyafetlerin rahat ve hava durumuna uygun olmasını dikkate alın. Sınava götüreceğiniz eşyayı hazırlayın. Tüm bu hazırladığınız eşyaları şeffaf dosya kâğıdının içerisine koyabilirsiniz. Rahat bir uyku için ılık bir duş alıp uyumak için gevşeme ve nefes egzersizi yapabilirsiniz. Sınava gireceğiniz okula öncesinde gidip sınav günü için planlama yapabilirsiniz.''

SINAV SONRASI

Talep edilmesi durumunda, sınav oturumları tamamlandıktan sonra soru kitapçıkları veli ya da öğrenciye verilebilecek. Talep edilmeyen soru kitapçıkları milli eğitim müdürlükleri tarafından okullarda kullanılmak üzere toplanacak. 28 Haziran tarihinde sonuçlar açıklanacak. Beklediğinden farklı sonuç alan öğrenciler için itiraz etme hakkı bulunuyor. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların https://www.meb. gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasında (https:// odsgm.meb.gov.tr) yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.

EN SIK YAPILAN YANLIŞLAR

Sınav günü 1. oturum sonrası 45 dakikalık arada öğrencilerle soruları konuşmak. Uzun soruları gördüğünüzde bu soru kesin çok zordur deyip soruyu atlamak. Tercih listenizi LGS puanına göre düzenlemek. Sınavda tüm şıkları okumadan ilk doğru gelen şıkkı işaretlemek. Sınavda optik forma işaretlemeyi son ana bırakmak.

SORULAR NASIL ÇÖZÜLMELİ?

''Bir soruyu çözemediğiniz zaman o soruyla inatlaşıp vakit kaybetmemelisiniz çünkü çözmeniz gereken başka sorular var. Takıldığınız soruya işaret koyup testi bitirdikten sonra geri dönmelisiniz. Böylece bazen işin içinden çıkamadığınız soruya tekrar dönüp baktığınızda basit bir ipucu görebilirsiniz.   Sınavda dört şık arasından sadece birini eleyebildiyseniz o soruyu boş bırakmanız daha doğru olur ama iki şık arasında kalırsanız ilk akla gelen şık genelde doğrudur.''

Kaynak: İHA