VAN

Kuraklığın pençesindeki Van Gölü için sevindiren gelişme!

Van Gölü, geçtiğimiz yıllarda küresel ısınma ve buharlaşma ile beraber kuraklığın en belirgin etkilerinin görüldüğü yerlerin başında gelirken bu yıl kış aylarında ve ilkbaharda yağan yağışlar sonrası sevindirici haberler gelmeye başladı.

Abone Ol

Son yılların en yağışlı kış ve ilkbaharını geçiren Van’da karın erimesi ve yağmurun etkisiyle bölgedeki su kaynaklarının seviyesini yükseltirken kuraklıkla boğuşan ve geçtiğimiz yıl büyük bir çekilmenin yaşandığı Van Gölü’ne de yaradı.

Kuraklık ve buharlaşmadan dolayı alan kaybeden Van Gölü'nün seviyesi de 35 santimetre yükseldi.

SU SEVİYESİ 35 SANTİMETRE YÜKSELDİ

DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, “Yağışların Van Gölü'ne de olumlu yansıdığına dikkati çekerek, "Van Gölü'müz toplam 3 bin 755 kilometrekarelik alana sahip olmakla birlikte 1963'te en düşük seviye gerileyerek 1646,81 metrelik kot seviyesini görmüş. 1995'te ise en yüksek seviye olan 1650,51 kotuna ulaştığı kayıtlarımızda görülmektedir. 2023 yılı sonunda 1647,90 olan kot seviyesinde, şu an itibarıyla ölçülen değerimiz 1648,25. Yani geçen yılın aralık ayından bugüne kadar Van Gölü'müzde 35 santimetrelik bir yükselme söz konusudur." İfadelerine yer verdi.

BARAJLAR TAMAMEN DOLDU

Van’da önceki yıllarda kuraklık ve buharlaşma sonucu ilkbahar yağışları çare olmazken bu yıl artan yağışlarla beraber barajların bu yılki seviyeleri yüzleri güldürdü. Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Van’da içme suyu, enerji üretimi ve tarımsal sulamada kullanılan 4 barajdan 2'sinde doluluk yüzde 100'e, 2'sinde de bugüne kadarki en yüksek düzeye ulaştığını açıkladı.