Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlatılan ve bir rota kapsamında ilerleyen festivalin 2024 yılı takvimi belli oldu. Geçtiğimiz yıllarda Van’ın yer almadığı ve belli başlı kentlerin dahil edildiği festivalin yeni dönemdeki programında Van da yer aldı. İki yıldır programda Van’ın yer almaması ile ilgili çağrılar karşılık bulurken Şehrivan’ın da defalarca gündeme getirdiği festivalin Van’da yapılacak olması kentte memnuniyet yarattı. Her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapan Van’da, festival tarihi 29 Haziran-7 Temmuz 2024 tarihleri olarak belirlenirken açıklama sonrası Şehrivan’a görüş veren isimler bu festivalin Van için bir şans olduğunu ve Van’ın bu şansı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
VAN’IN OLMAMASI ÇOK TARTIŞILMIŞTI
Düzenlendiği kentlere kültür ve turizm noktasında katkısı büyük olan Kültür Yolu Festivali’nin Van’a uzanmıyor olmaması kentte uzun süre tartışılmıştı. Özellikle turizm camiası bu önemli rotada Van’ın olmamasını eleştirmiş ve yetkili isimlere bu anlamda girişimler yapılması çağrısını yapmıştı. Aynı konuda Şehrivan da defalarca uzman isimlerin görüşlerine yer vermiş o festivalin kentin tanıtımında büyük önem arzettiğine dikkat çekmişti.
ÇAĞRILAR KARŞILIK BULDU KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ VAN’A DA UZANACAK!
Van’da Kültür Yolu Festivali’nin düzenlenmesi için büyük çaba gösteren isimlerden biri olan TGA Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, süreçle ilgili Şehrivan’a bilgi verdi. Elik, süreci anlatarak, “Ben TGA Yönetim Kuruluna seçildiğim zaman Van’daki meslektaşlarımla ‘Kültür Yolu Festivali’nin Van’a gelmesi konusunda istişarelerimiz oldu. Sayın Bakanımızla, Bakan Yardımcılarımızla, milletvekillerimizle bu konuda görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler de güzel neticelendi. Van’da da Kültür Yolu Festivali’nin düzenleneceği Bakanlık tarafından açıklandı. Van’ı da Kültür Yolu’na dâhil etmiş olduk” dedi.
VAN’I ŞİMDİDEN FESTİVAL HEYECANI SARDI!
Festivalin Van için önemine değinen Elik, “Sayın Bakanımız göreve başladığı günden beri ‘turizmi 81 ile yayacağız’ demişti. Bu festival de onun başlangıcı. Markalaşma anlamında uzun vadede yapılan çalışmalar ve sürdürebilirlik önemli. Bu tarz festivaller sürdürebilirlik kapsamında devam ettiği müddetçe illerin, bölgelerin markalaması anlamında ciddi katkı sağlıyor. Sonuçta illere iç turizmden de ziyaretçi gelişleri olacak. İyi pazarlama yaptığımız müddetçe yurt dışından da turist gelişi olacak. Van’ın, bölgenin markalaşması anlamında bu tarz festivaller önemli” ifadelerini kullandı.
TANITIM VE REKLAM İLE VAN’A TURİST ÇEKİLEBİLİR…
Pazarlama ve tanıtım ile festivale çok sayıda kişinin gelebileceğini vurgulayan Elik, “Münferit yapılan festivaller sürdürebilirlik anlamında çok katkı sağlamıyor. Tabii ki o festivaller de olsun ama Bakanlığın desteklediği, Turizm Geliştirme Ajansı’nın birebir içerisinde olduğu bir festivalin Van’da düzenlenecek olması katma değeri yüksek bir organizasyondur. Van’a ciddi katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. TGA tanıtmalar kısmında gerekli desteği verecek ama Van’da yerel yönetimler olsun, STK’lar olsun, bireysel ve toplu yapılacak pazarlama ve tanıtım faaliyetleri ile büyük bir çoğunluk getirilebilir. Umarım keyifli ve bol ziyaretçisi olan bir festival olur” diye aktardı.
BU FESTİVAL VAN’IN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK!
Festivalle ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, Van’da festivalin düzenlenecek olmasının önemli bir haber olduğunu dile getirerek, “Kültür Yolu Festivali ülkenin mimari, tarihi, turistik ve sanatsal faaliyetlerinin dünyaya ve ülkeye tanıtılması için ortaya çıkmıştır. İlki 2021 yılında Beyoğlu Kültür Festivali olarak yapıldı. Sonrasında 2022 yılında il sayısı arttırıldı. 2023 yılında 11 ilde gerçekleştirildi. 2024 yılı için de 16 il seçildi. Bu 16 yıl içinde Van da var. Önemli bir haber. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılıyor olması ve bu iller arasına Van'ın da girmesi olması gerekendi. Bundan önce ki yıllarda da Van olmalıydı. Van bundan sonra ki yıllarda da mutlaka yerini alması gereken şehirlerden birisidir. Olumlu karşıladığımız bir durum. Bizlerde bir nebze de olsa heyecan yarattı” diye konuştu.
“BU FESTİVAL VAN İÇİN BİR ŞANS, AYAĞIMIZA GELEN ŞANSI TEPMEMEK LAZIM”
Beyaz, Van’ın bu şansı iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kültür Yolu Festivali'ne Van'ın dahil edilmesi önemli bir gelişme çünkü bu demektir ki Bakanlık da Van'ı bir kültür yolu olarak görüyor. Bu çok önemli bir adım. Bunun birçok getirisi olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığının paylaşımlarında 16 il içerisinde Van şehri de olacak. Tanıtım videoları, broşürlerinde Van da olacak. Bu anlamda şehre iyi bir piar olarak da bakıyorum. Bu festival Van için bir şans olacak. Van'ın mimarisinin, sanatının, kültürünün, tarihinin, doğal güzelliklerinin, sosyal yaşamının tanıtımının yapılabileceği önemli bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. İyi okumak lazım ve ayağımıza gelen şansı tepmemek lazım. Van'ın güzelliklerini Türkiye'ye ve dünyaya sunabileceğimiz ve onları güzel şekilde ağırlayabileceğimiz bir etkinlik olacağını düşünüyorum.”
“ŞEHRİMİZİN KENDİ MARKASINDA YARATACAĞI FESTİVALLER OLMALI”
Van’da başka festivallerin de düzenlenmesi gerektiğini belirten Beyaz, “2023 yılının 2'nci yarısından sonra toparlanma süreciyle birlikte festivallere ve yapılan etkinliklere katılım da arttı. 2024 yılında herhangi bir aksilik yaşanmazsa genel anlamda bu tür etkinlikler büyüyecek ve katılım da artacak. Oldukça umutluyum. Van festival şehri olmalı. Bütün enerjimizi bu festivale harcamamamız lazım. Birçok değerimiz var. Kendi değerlerimizi ortaya çıkarmalıyız. Yerelde düzenlenecek festivallerle de ön plana çıkmalıyız. Şehrimizin kendi markasında yaratacağı festivaller olmalı. Her ay bir festival olmalıdır. Ancak bu şekilde marka kent olabiliriz. Van ile özdeşleşen festivallerin olması gerekiyor. Festivalin içeriği daha belli olmadı ama önerilerimiz de olacak. Festival boyunca en büyük zenginliğimiz olan Urartu'yu ön plana çıkarak etkinlikler, kongreler, sempozyumlar olmalı. Urartular olmazsa festival eksik kalır diye düşünüyorum. Festival, Urartu'yu tanıtmak için iyi bir fırsat” dedi.
“BU TÜR FESTİVALLER BİR NEBZEDE OLSA VAN’A BİR HAREKETLİLİK GETİRİR”
Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç, Van’da festivalin düzenlenmesinin mutluluk yarattığını ifade ederek, “Ülkede ve kentimizde bu tür festivallerin düzenlenmesi Van’a, bölgemize ciddi anlamda katkı sağlar. Kültür Yolu Festivalinin ilki 2021 yılında düzenlendi. Bu yıl 11 ilde yapıldı. Kültür Yolu Festivali’nin Van’da düzenlenecek olması tüm kenti çok sevindirdi. Haberi duyunca çok mutlu olduk. Çünkü şu an bir tek pazarımız İran. Sadece İran ile bu şehir istediği noktaya gelemez. Hep eksik kalır. Bu tür festivaller bir nebzede olsa Van’a bir hareketlilik getirir. Festivale İran ve Irak başta olmak üzere yurt dışından da katılımlar olur. Festivale katılacak sanatçıların da hangi kitleye hitap edeceği çok önemli. Sanatçıların bu noktada çok iyi seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin İran’dan sevilen 1 veyahut 2 sanatçı olursa Van’a turist akını olur. Festivale 1 hafta boyunca ciddi bir katılım olur. İran’dan ve çevre illerden turist çekmek için festivalin içeriği ve katılım sağlayacak sanatçılar çok önemli” diye aktardı.
“VAN VE BÖLGEMİZ BU TÜR FESTİVALLERE AÇ”
Yeşilağaç, kentte daha çok festivalin düzenlenmesi gerektiğini aktararak, “Bu etkinliklere Van olarak ihtiyacımız var. Van’da keşke yılda birkaç festival düzenlenseydi. Van ve bölgemiz bu tür festivallere aç. Geçmiş yıllarda Gezginfest oldu. Katılım çok fazla oldu. Van’da buna benzer etkinliklerin olması kentimiz için iyidir. Van’ın tanıtımı iyi olursa özellikle sınır ülkelere tanıtımımızı iyi yaparsak bunun devamı gelir. Yılda bir festivalle yetinmememiz lazım. Bu festivale benzer yılda 3-4 festival yapılmalı. Festivallerin
Van’ımıza çok fazla katkısı olur” dedi.