Kültür, festival ve şehir

Erdem Yavuz Ekici: Kültür, festival ve şehir

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde ilimizde 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan kültür yolu festivaline ilişkin çalıştay yapılmış, çalıştaya şehrimizin bir çok bileşeni iştirak etmişti. 2024 yılında 16 ilde yapılması planlanan festival kapsamına bu yıl ilimizde alınmış olup 10 gün sürecek festivalde konserlerden, çocuk etkinliklerine, doğa turizminden, gastronomiye bir çok alanda etkinlikler planlanmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemli ve kapsamlı projelerinden olan “kültür yolu festivali” kapsamına şehrimizin alınmış olması, şehrin tanıtımı açısından büyük bir etki yaratacağı açıktır. Bu tür festivallerin yapılması ile birlikte şehirdeki ekonomik ve sosyal döngü hızlanmakta kentte adeta bir heyecan dalgası uyanmaktadır. Kültür yolu festivalinin önceki yıl yapıldığı Diyarbakır ve Gaziantep illerinde özellikle verilen konserlerin ve gastronominin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu şehirlerdeki festival programlarını incelediğimde genellikle çocuklara yönelik yapılan planlamaların da ön plana çıkarıldığını gördüm. Şehrimizdeki çocuk popülasyonu ve çocukların dezavantajlı konumu göz önüne alındığında çocuklara yönelik düzenlenecek programların ne denli önemli olacağı ortaya çıkacaktır. Yerel ve ulusal sanatçılara verdirilecek  konserler şehrimize çevre illerden hatta sınır komşumuz İran’dan bir çok yerli ve yabancı turistin şehrimize gelişini etkileyecektir.

Söz konusu festival gastronomi alanında ülke çapında ön planda olan kahvaltımız dışında, diğer yöresel yemeklerimizin de tanıtımının yapılabileceği tarihi bir fırsat yaratacaktır. İlimiz gastronomi açısından gayet geniş bir yelpazeye sahip olup, kahvaltı dışındaki yöresel lezzettlerimiz de bu festival sayesinde ülke kamuoyuna tanıtılabilecektir. Yine özellikle doğa sporları bağlamında, Bahçesaray ve Çatak ilçelerimizde bulunan akarsuların raftinge elverişli oluşu bu sporların festival kapsamına alınması da bu ilçelerimizi ulusal kamuoyu ile buluşturacak ve adlarından çokça söz ettirebilecektir.

Çalıştay kapsamında tartışılıp tartışılmadığını bilmemekle birlikte; sosyal medyada etkili olabilecek yerel kullanıcılarında eğitilmesi ve festivali duyurması bence geniş bir etki yaratacaktır. Nitekim bürokratik çevreler her ne kadar plan ve programlamayı yapsa da, sosyal medyanın büyüleyici etkisi festivalin tanıtımında etkili olabilecektir.  Geçen sene festivalin yapıldığı illerde festival günlerindeki her programın şehrin değişik noktalarında kongre merkezleri veya açık alanlarda yapıldığı görülmektedir. İlimizde bu programlamanın nasıl yapılacağı konusunda enine boyuna tartışılmalıdır. Malum olduğu üzere; şehrimizde geniş bulvarlar veya büyük kongre merkezleri bulunmamaktadır. Şehrin trafiği ise günlük rutini bile kaldıramamaktadır. Bu yüzden programlamanın nasıl yapılacağı konusu benimde kafamda büyük bir soru işareti oluşturmaktadır.

Diğer bir yandan üniversitemiz ve valilik festival konusunda yükün büyük bir kısmın üzerine alsa da festival konusunda  tecrübe sahibi olan VANTSO’nun tecrübelerinden faydalanılmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Gerek kahvaltı rekoru konusundaki organizasyonu, gerekse de her sene düzenlenen VanFest alanındaki yığılı tecrübe ilk kez  düzenlenecek festivalde büyük bir yol gösterici olabilecektir. Çalıştayın sonuç bildirgesini incelediğimde VANTSO’ya ait bir görüş alıntısına rastlamamakla birlikte, şehrin bu büyük paydaşının da mutlaka festivalde etkin rol alması gerektiğini düşünüyorum.

Son olarak şehrimize bu festivalin gelişinde etkili olan başta Sayın Valimiz Ozan Balcı olmak üzere tüm bürokratik ve siyasi çevrelere bir vatandaş olarak teşekkür ediyor festivalin en üst düzeyde verimli ve başarılı olmasını temenni ediyorum.