GÜNCEL

Küçükbaş hayvan ve yün cenneti Van için önemli talep!

Bir dönemler tarım ve hayvancılıkta başkent olan ve Türkiye’nin et, süt üretimi ile birlikte hayvansal ürünlerden olan yünü en iyi yöneten illerden biri olan Van o günleri mumla arıyor. Et ve sütteki markaların yanında Yün-İplik gibi önemli bir üretim üssüne de sahip olan kentin bu fabrikası 2000’li yılların başında kapanırken şu sıralar o fabrikalar için çağrılar tekrar tekrar yapılıyor.

Abone Ol

Geçtiğimiz aylarda Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede Van’ın büyük bir yün potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Tarım Danışmanı Dünya Karakuş, konunun vehametine dikkat çekmişti. Kentte her yıl büyük oranda yünün heba edildiğini söyleyen Karakuş, Van’ın yün-iplik fabrikasına sahip olduğu yıllardaki üretim potansiyeli ile ilgili önemli açıklamalar yapmıştı. O tarihten bu yana konu gündemden düşmezken, Karakuş bir kez daha kentin bu anlamdaki ihtiyacına değindi.

VAN’A YÜN-İPLİK FABRİKASI ŞART

Fabrikanın Van’a sağlayacağı katkıları dile getiren Karakuş, “Van sahipsiz bir memleket. Van’da üretim sadece karşılıklı birbirini ziyaret etme haline geldi. Van’da hayvan yününün işlenmemesinin sebebi Van’da bir fabrikanın olmayışındandır. Van’daki kurumlar her gün çalışıyormuş gibi yapıp reklam yapıyorlar. Ben bu projeyi hayata geçirmek için elimden gelenin fazlasını yaptım. İnsanlar artık köyde kalmıyor. Birkaç yıl sonra yaşlılar da köyleri bırakıp şehirlere gelecek. Çünkü üretim yok.”

BU FABRİKALAR KURULURSA, GENÇLER GÖÇ ETMEZ, KENDİ KENTİNDE ÇALIŞIR

“Gençlerimiz köylerden şehirlere gidip inşaatlarda çalışıyor. Van’da bir yün-iplik fabrikası olsaydı gençlerimiz başka illere gitmezdi. Gençler köylerine gider, yünlerini kırpar, para kazanır. Van’ın gençlerinin cenazeleri Van’a geliyor. Bizim gençlerimiz Batı’ya gideceğine burada kalır. Bu proje kente istihdam olacak. Benim bu projeyi tek başıma hayata geçirmem mümkün değil. Maddi imkânım olsaydı tek başıma yapardım. Bu projeyi bir tek kurum yapamaz. Herkes bir araya gelip bu projeyi sahip çıkmalı, hayata geçirmeli. Van bu projeyi sahiplenmeli çünkü Van’a çok büyük bir katkısı olacak” diye konuştu.

VAN KENDİ İPLİĞİNİ NEDEN KENDİ ÜRETMESİN?

Karakuş, Van’ın başka ülkelerden yün iplik satın almasına değinerek, “Van’da şu an her geçen gün büyüyen bir teksilkent var. Türkiye’de yün iplik fabrikası var. Oralarda ipler işleniyor. Van ipini İran’dan, İtalya’dan, Fransa’dan istiyor. Gaziantep ve Konya’dan satın alınıyor. Van da kendi ipini yapabilir. Bu fabrikanın tüm Türkiye’ye katkısı olacak. Çünkü Van hayvancılık bölgesi. Asıl fabrikanın Van’da olması lazımdı. Asıl ana yer burasıdır. Van’ın yurt dışından değil, yurt dışının Van’dan iplik alması lazım. Ki bu fabrika dünyada bile ses getirebilir” dedi.

BU PROJE VAN İÇİN HAYATİ OLUR

Karakuş, herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Çok önemli bir proje. Hiç zor bir proje de değil. Destekler var. Kurumlar destekleyebilir. Bir araya gelecek, herkes elini taşın altına koyacak ve fabrika kurulacak. Ben bunun hayalini yaşıyorum ve bunun hayata geçtiğini görmek istiyorum. Artık Van için gerçek anlamda bir şeyler yapılsın. Zor bir şey değil. Herkesin bu konuda bir araya gelip fizibiliteyi çıkarıp bu konuyu ciddi olarak ele alması gerekiyor. Fabrikanın yapımını da tek bir kurum yapamaz. Van’ı temsil edenler bu konuya el atmalı. Çok güzel sonuçlar alacaklar.”