Konut kiralarında fahiş fiyat artışını önlemek için zam oranı, 1 Temmuz 2024'e kadar yüzde 25 olarak kullanılıyordu. Bugün yeni bir uzatıma gidilmediği için konutlarda kira artışına sınırlama getiren uygulama sona erdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) 12 aylık ortalama verisi, kiralara yapılacak o ayki zam oranında etkili oluyor. Bundan sonraki süreçte konutlar için de iş yerleri için de kira zam oranlarında TÜFE'nin 12 aylık ortalaması geçerli olacak.
HAZİRANDA YÜZDE 62,51 OLARAK UYGULANDI
Haziranda açıklanan mayıs ayına ait TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre artış oranı yüzde 62,51 olarak kayıtlara geçmişti.
TEMMUZ KİRA ZAM ORANI 3 TEMMUZ'DA NETLEŞECEK
3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak enflasyon oranına göre ise 12 aylık ortalamanın yani kiraların artış oranına yansıyacak oranın, ortalama yüzde 60 olması bekleniyor.
KONUT VE İŞ YERİ KİRA ZAM ARTIŞ ORANI EŞİTLENDİ
Bundan sonra konut ve iş yeri kira zam oranlarında bir ayrışma olmayacak.
Kira kontratını daha önce yapanlara bir artış yansımayacak. Bu karar, sadece temmuz ayı ve sonrasında sözleşme yapanları kapsayacak.
EMLAK UZMANI KİRA ZAM ORANINDA YENİ DÖNEMİ ANLATTI
Kira artışında yüzde 25’lik zam oranı uygulaması sona erdi. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, zam artışı sınırının kalkmasının içeriğini ve piyasalara nasıl yansıyacağını Ensonhaber'e anlattı.
Konut kiralarına yüzde 25 kira sınırının 11 Haziran 2022'dan itibaren gündeme geldiğini hatırlatan Özelmacıklı, TÜFE'ye göre zam oranının en son yüzde 62,52 olduğunu aktardı.
Özelmacıklı'nın verdiği bilgilere göre, eğer kira kontratında özel bir kira artış maddesi yoksa 2 Temmuz'dan itibaren kira artışında üst sınır TÜFE'deki değer baz alınacak.
YENİ UYGULAMANIN İÇERİĞİ
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın konuşa dair verdiği bilgiler şöyle:
-Eğer kira kontratında yüzde 30 ya da 40 artışı gibi sabit bir oran yazıldığında özel bir kira artış oranı belirtilmişse kira o oranda artacak.Eğer kira kontratında özel bir kira artış oranı yazılmadıysa, kira artışında üst sınır olan TÜFE'de 12 aylık ortalama değer baz alınacak.
-2 Temmuz'dan önce yenilenecek kontratlar için artışı yılda bir defa yapılabildiği için ara dönemde zam istenmeyecek. Örneğin geçen yıl ağustos ve eylülde yapılanlar da yenileme yapılacak. Zam için kontratın bir yılının dolması beklenecek.
-Sulh hukuktaki kiracı-mal sahipleri davaları bundan sonra hafifleyecek. Çözüm için arabuluculuk sisteminin de devreye girdiği 290 bin anlaşmazlık dosyasında rahatlama olacak
Özelmacıklı, ayrıca yüzde 25 sınırının kalklamışla kira fiyatlarını aşağıya çekecek ya da çok daha fazla konut arz edileceğini söylenemeyeceğini de belirtti.
KİRA ZAM ORANI HESAPLANMASINA ÖRNEKLER
Hazirandaki orana göre, kira zammının ne kadar olacağına dair örnekler şöyle:
10 bin liralık kira 16 bin 251 liraya çıkacak
15 bin liralık kira 24 bin 376,5 liraya çıkacak
20 bin liralık kira 32 bin 502 liraya çıkacak
25 bin liralık kira 40 bin 627,5 liraya çıkacak
30 bin liralık kira 48 bin 753 liraya çıkacak
35 bin liralık kira 56 bin 878,5 liraya çıkacak
40 bin liralık kira 65 bin 4 liraya çıkacak