Teknoloji çağının son meyvesi olan yapay zekâ giderek yaygınlaşan kullanım ağıyla artık hayatımızın yeni bir parçası haline geldi. Pek çok alanda birbirinden farklı işleri yapan yapay zekânın geleceğinin ne olacağı merak ve tartışma konusuyken, daha önce yapay zekâ ile birçok çalışmanın yapıldığı Van’da da yapay zekânın geleceği merak ediliyor. Yapay zekânın geleceği ile ilgili Şehrivan’a konuşan bilişim uzmanı Bilgin Berge, yapay zekânın gelecekte Van’daki birçok sorunu çözeceği gibi kentin unutulan değerlerinin de bu teknoloji ile gün yüzüne çıkacağını dile getirdi.
BERGE, YAPAY ZEKAYI ANLATTI
Berge, yapay zekâyı örnek vererek anlatarak, “Yapay zekâ doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. Aslında yapay zekâ bir makine dilidir. Bir insana nasıl bir şey öğretirsiniz? Bir çocuk doğduğu zaman bir şeyler öğretirsiniz. Çocuk büyür, büyüdüğü zaman öğrettiklerinizi uygular. Yapay zekâ tam olarak bu. Siz bir makineye bir şeyler öğretirsiniz. O makine bir şeyler öğrenir, bir şey öğrendikten sonra söylediklerinizi ya da makine verdiklerinizi otomatik olarak uygular” ifadelerini kullandı.
“YAPAY ZEKÂ HAYATI KOLAYLAŞTIRDIĞI İÇİN ÖNEMLİ”
Yapay zekânın hayatı kolaylaştırdığı için dönemli olduğunu belirten Berge, “Geçmişe, geçmişteki teknolojilere baktığımızda hiçbirinde yapay zekâ teknolojisi kullanılmamıştır. Hatta günümüzde insanlar akıllı saat kullanırken ben akıllı saat kullanımını bile çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla yapay zekâ genel anlamda bence önemli değil ama son yıllarda neden önemli diye soracak olursanız hayatı kolaylaştırdığı için önemli. Örneğin bir makale yazacaksınız. Cümle kurmak zor. Yapay zekâ saniyeler içerisinde sizin yerinize cümle kurabiliyor. Aynı şekilde yapay zekâyla bir resmin kısa bir süre içerisinde montajını yapabiliyorsunuz ya da bir video yapabiliyorsunuz. O yüzden yapay zekâ son yıllarda önemli ama genel olarak bakarsak geçmişle kıyasla çok önemli değil” dedi.
“YAPAY ZEKÂ KİMSENİN İŞİNİ ELİNDEN ALMAYACAK”
Yapay zekânın kimsenin işini elinden almayacağının altını çizen Berge, “Yapay zekâ kimsenin işini elinden almayacak. İnsan gücüne her zaman ihtiyaç olacaktır. Yapay zekâ sadece insanlarımızın işlerini rahatlatacaktır. Gündelik hayata baktığımız zaman hiçbirimiz mutlu değiliz zaten. İnsanımız ortalama 10 saat çalışıyor. Ben 8 saat çalışıyorum diyenler de 14 saat çalışıyor. Çünkü eve gittikten sonra yine bir işimiz oluyor. Yine telefonunuz çalıyor. Yine uğraştığınız bir iş oluyor. Baktığınız zaman siz gününüzdeki 24 saatin büyük birçoğunu işe ayırıyorsunuz. Neredeyse dinlenmeye, ailenizle vakit geçirmeye çok az bir zamanınız kalıyor. Yapay zekâ sayesinde bu zaman biraz daha artacak. Siz artık ailenizle daha çok zaman ayıracaksınız. Daha az çalışacaksınız. Daha az zorlanacaksınız. Ama bu da yapay zekânın bazı meslekleri tam anlamıyla bitireceği anlamına gelmemeli” dedi.
“YAPAY ZEKÂNIN VAN’DA ŞU AN BİR ÖNEMİ YOK AMA İLERİKİ ZAMANDA KULLANILIR”
Van’da tüm sektörlerin ileriki zamanda yapay zekâyı kullanabileceğini belirten Berge, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Yapay Zekâ ve Robotik Anabilim Dalı var. Ben bölüme ciddi rağbetin olduğunu gördüm. Bu aslında Van’da insanların akademik anlamda da yapay zekâyla yakından ilgilendiği anlamına gelir. Ama esnaf ve işletme anlamında yapay zekânın Van’da şu an bir önemi yok. Belki insanlarımız gündelik hayatta ücretsiz araçları kullanıyorlardır. Yapay zekâ tüm sektörlerde kullanılabilir. Yapay zekâ daha da ilerlerse Van'da yapay zekâyı görebiliriz. Mesela simülasyon anlamında da görebiliriz. İnsanlar artık üç boyutlu çalışmalar yapıyor. Siz bir yeri gezmiş gibi oluyorsunuz. Yapay zekâ ne yapabilir” diye konuştu.
BERGE, VAN’DA YAPAY ZEKÂNIN NE DURUMDA OLDUĞUNU AÇIKLADI
Berge, yapay zekânın Van’da kullanılabileceği alanlara örnek vererek, “Örneğin hayatı kolaylaştırmada yapılabilir. Örneğin Van'ın trafiği son yıllarda çok kötü. Yapay zekânın navigasyona işlenmesiyle beraber daha pratik yollar gösterebilir. Trafiğin yoğun olmadığı alternatif yolları gösterebilir. Günümüzde aslında bunu yapıyor ama yapay zekâ bunu biraz da işlevli hale getirebilir. Van’ın yolları çukur. Yapay zekâ aracı sizi daha az çukurlu yollara götürecek. Yapay zekâ ne yapabilir? Çukur durumuna göre o sokaktaki işletmenin açık olup olmadığını, o sokakta kaç tane arabanın park edilmesini size söyler. Sağlıkta kullanılabilir. Kişi hastaneye geldiği zaman hızlı bir şekilde ateşini ölçülmesi, kişinin ruh halinin ölçülmesi. Buralarda kullanılabilir. Birkaç yıl önceye kadar Van’da işletmeler sosyal medyaya çok fazla önem vermiyorlardı. Sosyal medyanın gelişmesiyle işletmeler sosyal medya hesaplarını açtı. Van’daki işletmeler, esnaflar ilerde yapay zekânın bu etkilerini de görecektir” diye aktardı.
YAPAY ZEKÂ VAN’IN TANITIMI İÇİN DE KULLANILABİLİR
Berge, Van’ın tanıtımı için de yapay zekânın kullanılabileceğinin altını çizerek şunları aktardı: “Yapay zekâ Van’ın tanıtımı için kullanılabilir. İnsanlara oturdukları yerden, hiç orayı gezmeden gezmiş hissi verebilirsiniz. Bu bir gözlükle yapılabileceği gibi bir ekranla da yapılabilir, farklı teknolojilerde de yapabilir. Bunun yanı sıra yapay zekâ teknolojisiyle kültürel yerlerimizin hızlı bir şekilde hava durumlarını inceleyecek, yol durumlarını inceleyebilecek bir yazılım da yapılabilir. En basitinden Bahçesaray örneğini verelim. Bahçesaray’da kışın sürekli kar yağar ve yollar kapanır. Yolun kapalı olup olmadığını bile yapay zekâ teknolojisi ile tespit edebiliriz.”
“YAPAY ZEKÂ VAN’DA SOSYAL MEDYAYA DA YÖN VEREBİLİR”
Yapay zekânın sosyal medyaya da yön verebileceğini dile getiren Berge, “Keşke bu tarz şeyler yapılsa. Bunun yanı sıra yapay zekâ sosyal medyaya da yön verebilir. Van'da binlerce sosyal medya sayfası var, çoğu sayfa Van hakkında kötü haberler yapıyor. Yapay zekâyla bu kötü haber yapanları tespit edebilirsiniz. Bunlarla irtibata geçebilirsiniz. Örneğin bir memur Van’a atandı ve Van’ı gezdi. O an o kişinin telefonuna Van ile alakalı bir bildirim düşebilir. O an hangi caddede olduğunu tespit edebilir. Yapay zekâ o caddedeki güzellikleri o kişiye sunabilir” şeklinde konuştu.
BERGE: VAN’IN UNUTULAN DEĞERLERİ YAPAY ZEKÂ İLE ORTAYA ÇIKAR
Berge, Van’ın unutulan değerlerinin yapay zekâ ile yeniden gün yüzüne çıkacağını da vurgulayarak şunları aktardı: “Van için yapay zekânın şu an bir katkısı yok ama ileriyi düşünecek olursak yapay zekâ kullanılır. Van’ın sorunları, kültürel ve gelişmişlik düzeyinde faydalı olabilir. Biz şehir olarak bazı değerlerimizi kaybettik. Belki yapay zekâ teknolojisi bazı değerlerimizi bize hatırlatır. Bu anlamda faydasının olacağını düşünüyorum. Van’ın yöresel yemeklerini unuttuk. Van’ın gelenek ve göreneklerini unuttuk. Belki yapay zekâ bunları bize tekrar hatırlatır.