ŞEHRİVAN HABER: SONER İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van son yıllarda çeşitli sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunların başında da eğitim geliyor. Türkiye genelinde eğitimde 75’inci sırada bulunan Van, eğitimde sıkıntılı sıralamalarda yer almaya devam ederken TÜİK’in verilerine göre, eğitim Van’ın göç etme nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alıyor.

KIZILTAŞ: ÖĞRENME KAYIPLARI BU BÖLGEDE ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİR TANESİ

Van’da eğitimini olumsuz etkileyen başka bir hususa değinen Kızıltaş, “Öğrenme kayıpları bu bölgede çocukların yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi. Köy okulundaki çocuklar okullar tatil olduğunda çeşitli etkinliklere katılamıyor. Bir etkileşim ortamı yok. Öğrenmek için sosyo-kültürel faaliyetler yok. Olumlu anlamda çocuğun faydalanabileceği şeyler yok. Aile yatırım modeli eksikliği var. Kent merkezindeki çocuklarda böyle bir durum yok. Onlar çok fazla şekilde öğrenmeye ulaşabilirler. Olanaklar var. Öğrenci sinemaya gidebilir, kütüphaneye gidebilir, dijital araçlara kolay erişebilir. Bunun sonucunda yaz tatilinden sonra okula döndüğünde bilgilerinin çoğunu unutuyor. Van’da veya bu bölgede görev yapan öğretmenlerin en çok sitem ettiği hususlardan birisi çocukların okumayı unutması. Çocuklar bunları unutabilir” dedi.

“KÖY OKULUNDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN ULAŞIM PROBLEMİ VAR”

Kızıltaş, öğretmenlerin yaşadığı servis sorununa da değinerek şunları aktardı: “Köy okulunda çalışan öğretmenlerin ulaşım problemi var. Servis bulmakta zorlanıyorlar. Buldukları zaman da fiyatlar çok yüksek. Öğretmenlerimize servis noktasında destek sağlanması lazım. Çok iyi lojmanlar var fakat çok kötü lojmanlar da var. Lojmanlar da bazen yetmiyor. Sorunları saymakla bitiremeyiz. Fakat en çarpıcı olanlar bunlardır. Özellikle bunların üzerine gitmemiz lazım.”

KIZILTAŞ: VAN’IN EĞİTİMDEKİ SORUNLARINA ÖZELDEN BAKMAMIZ LAZIM

Kızıltaş, Van’ın eğitimdeki sorunların özgün olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de bölgeler arasında ciddi bir eşitsizlik var. Ortada fırsat ve imkân eşitsizliği var. Yatırımlar yapılıyor fakat denetimi noktasında denetimsizlikler var. Türkiye’deki 81 il içerisinde Van’ın eğitimi diplerdedir. Van’a özelden bakmamız lazım. Türkiye’deki eğitim sorunları ile Van’ın sorunları çok ciddi anlamda ayrışıyor. Van’ın eğitimdeki sorunları çok özgün. Bunun üzerinde düşünmek gerek. Van gibi Ağrı, Bitlis’te de bu sorunlar var ama Van birkaç adım daha önde” ifadelerini kullandı.

KIZILTAŞ: VAN’DA BELKİ DE HİÇBİR BÖLGEDE OLMADIĞI KADAR ÖĞRETMEN HAREKETLİLİĞİ VAR

İl içi görevlendirmelere değinen Kızıltaş, “Van’da belki de hiçbir bölgede olmadığı kadar öğretmen hareketliliği var. Öğretmen sirkülasyonundan bahsetmiyorum. Öğretmen hareketliliği dediğimiz kavram daha kapsamlı. Öğretmen hareketliliğinin içerisinde ücretli öğretmen hareketliliği var. Öğretmen atanmak için her türlü fedakârlığı yapıyor. Tercihleriyle geliyor. Örneğin Van’ın bir köyüne atanıyor fakat sonrasında yapamadığını söylüyor. Kendini merkeze çekmek istiyor ve bunu yapıyor da. Biz buna il içi görevlendirme diyoruz. İl içi görevlendirmenin yasal olduğu noktalar var. Fakat ben istismar boyutundan bahsediyorum. Köye atanan öğretmen merkeze çekiliyor. Merkeze çekilince onların yerine de ücretli öğretmenler gidiyor. Ücretli öğretmen de belli bir vakit görev yaptıktan sonra o da istifa ediyor” diye aktardı.

30 ilde okullar tatil edildi! İşte okulların tatil edildiği iller ve ilçeler... 30 ilde okullar tatil edildi! İşte okulların tatil edildiği iller ve ilçeler...

“İL İÇİ GÖREVLENDİRMELER VAN’IN EĞİTİMİNİN ALTINA DİNAMİT OLAN BİR UYGULAMADIR”

Kızıltaş, il içi görevlendirmelerin Van’ın eğitimini olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: “Bir bilimsel araştırmaya göre kırsal bölgelerde bir sınıf öğretim yılı sonuna kadar yani 1 yıl içerisinde 4 öğretmen değiştiriyor. Siz buradan bir başarı bekleyebilir misiniz? Hayır. Öğrencide davranış problemi olur mu? Evet. Bu durum son 5 yılda zirve yaptı. Burada bir istikrar yok. İl içi görevlendirmeler Van’ın eğitiminin altına dinamit olan bir uygulamadır. Çünkü abartılı derecede var. Böyle bir durumda sınıflar adeta enkaza dönüşüyor. Bu bizim en büyük sorunlarımızdan birisi.”

Editör: Necmettin Dursun