Solunum yolu ile kolayca bulaşabilen Rubeola virüsü, ciltte kırmızı lekelenmelerle birlikte çeşitli şikayetlerin görülmesine neden olur. Bulaşıcılığı oldukça yaygın olan kızamık hastalığı geçmiş dönemlerde en sık karşılaşılan çocukluk çağı hastalıklarından biri iken geliştirilen kızamık aşısı ile birlikte kontrol altına alınmıştır. Başta ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi şikayetlere neden olan Rubeola virüsü, tedavi edilmediği takdirde zatürre ve beyin iltihabı gibi ölümcül sağlık problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla hem kişisel sağlığı sürdürmek hem de halk sağlığını koruma altına almak adına kızamık hastalığı hakkında bilgi sahibi olunması, kızamık belirtileri ve kızamık nasıl geçer gibi belirli soruların doğru şekilde cevaplanması gerekir.
Kızamık Belirtileri Nedir?
Kızamık belirtileri virüse maruz kaldıktan sonra yaklaşık 10 ila 14 gün sonra ortaya çıkar. İlk kızamık belirtileri genellikle şunları içerir:
- Ateş
- Kuru öksürük
- Burun akıntısı
- Halsizlik
- Boğaz ağrısı
- Gözlerde ve göz çevresinde ağrı ile seyreden kızarıklık
Daha sonra yüzde başlayan ve kızamık döküntüsü olarak adlandırılan kırmızı lekeler meydana gelir ve bu cilt lekeleri vücudun diğer bölümlerine hızla yayılmaya başlar. Hastalığın kontrol altına alınmadığı ve etkili tedavi uygulamalarının yapılmadığı durumlarda bu belirtilere ek olarak ishal, kulak iltihabı, zatürre hatta beyin iltihabı gibi kritik durumlar gelişebilir.
Kızamık Komplikasyonları
- Kulak enfeksiyonu. Kızamıkta en sık görülen komplikasyonlardan birisi bakteriyel kulak enfeksiyonudur.
- Bronşit veya larenjit
- Akciğer iltihaplanması
- Zatürre. Zatürre, kızamığın yaygın bir komplikasyonudur. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bazen ölümcül olan özellikle tehlikeli bir pnömoni çeşidi geliştirebilir.
Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın görüldüğü kişilerde ortaya çıkan belirti ve şikayetler; dinlenme, bol sıvı tüketimi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaç destekleri ile kontrol altına alınır. Kızamık hastalığının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve halk sağlığını tehdit edecek şekilde bulaşıcı etkilerin kontrol altına alınması için başta kızamık aşısı ile bağışıklık sağlanmalı, bağışıklığın yetersiz kaldığı hastalık durumlarında etkili tedavi girişimleri uygulanmalıdır.
Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Halk sağlığı uygulamaları dahilinde çocukluk dönemi içerisinde yapılan aşılardan biri olan kızamık aşısı, KKK olarak adlandırılan ve kızamık ile birlikte kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarına karşı da etkili şekilde koruma sağlayan bir uygulamadır. Bebeklerde kızamık aşısının ilk uygulaması 12. ayın sonunda, ikinci uygulama ise ilkokul birinci sınıfta yapılır. Yapılan ikinci aşı uygulaması bağışıklığı pekiştirme amacı ile uygulanan ve Rapel Aşı olarak adlandırılan zorunlu aşılardan biridir.