GÜNCEL

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı: Kıyılar hepimizin ortak yaşam alanıdır!

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Kıyı Kanunu’nun uygulanması adına dün Türkiye genelinde eş zamanlı açıklama yaptı. Van’da ise Van Gölü sahili DSİ Kampında önünde yapıldı. Açıklamayı Van-Çevder Başkanı Ali Kalçık okudu.

Abone Ol

Açıklamalar, Van, Altınoluk, Akçay, Ayvalık, Bodrum, Burhaniye, Datça, Çeşme, Fethiye, Güzelbahçe, Heybeliada, Küçükkuyu, Dalyan ve Burgazada’da gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada Kıyıların sadece insanların olmadığını başka canlılarında yer aldığı vurgusu yapıldı.

Yapılan açıklamada, “Kuruluşumuzun ardından,  tüm yaz sezonu boyunca hem yerellerimizdeki kıyı ekosistemi tahribatı ve işgallerine karşı mücadelemizi, hem de birleşik mücadelemizle Türkiye kıyı politikalarını etkileme çabamızı sürdürdük. Kıyı ekosistemlerini korumak ve kıyılara tüm insanların eşit ve ücretsiz olarak erişimini savunmak amacıyla mücadele ediyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığını savunuyoruz, deniz ve kara ekosistemlerinin buluşma noktası olan kıyılardaki tüm canlı ve cansız varlıkları koruma ilkemiz, en temel çıkış noktamızı oluşturuyor. Bu nedenle, kıyılar halkındır yerine, kıyılar hepimizin diyoruz. Yalnızca kıyılar değil, dereler, nehirler, göller, ormanlar da hepimizin. Her bir yangın milyonlarca, belki milyarlarca canlının yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle tüm yaşam alanlarımızı birlikte savunuyoruz. Bununla birlikte, tüm kıyıların ciddi ölçekte işgal altında olması nedeniyle, insanlar olarak denize ve kıyılara ulaşamıyoruz. İşgal diyoruz çünkü  Anayasa’nın  43’üncü maddesi ve Kıyı Kanunu’nun  5’inci ve 6’ıncı maddeleriyle kıyıların kullanımında  kamu yararının gözetilmesinin zorunlu olduğuna ve herkesin kıyılara serbest şekilde erişmesinin güvence altına alındığına bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.” Denildi.