ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ZENÜN YEŞİL

Van Valiliğinin koordinasyonunda iki yıl gibi bir zaman önce hayata geçirilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği Kitap Van Projesi geçtiğimiz günlerde yapılan kapanış töreni ile sona erdi. Yıl içerisinde on binlerce çocuğu ve genci kitapla buluşturan toplamda ise yüzbinlerce kitabı Vanlılar ile buluşturan proje gelecek yıllar için de önemli hedeflerle çalışırken Şehrivan, o projenin yürütücü ekibi ile görüştü. İki yıl gibi bir zaman dilimi içerisinde yüz binlerce çocuğa ulaşan, neredeyse kitabı ulaştırmadıkları yer kalmayan Kitap Van Projesi Ofisi'nde görevli 10 öğretmen başta olmak üzere dolaylı olarak yüzlerce insan eliyle sürdürülen seferberliğin hikayesini merkezdeki koordinatör Gökhan Arslan ve ekipten Didem Çetinkaya anlattı. Şehrivan, bu süreçteki kazanımları o ofisteki isimlerden dinlerken projeyi anlatan proje ekibi Van’ın cadde cadde, sokak sokak kitap koktuğunu söyledi.

KİTAP VAN PROJE OFİSİ BÜYÜK BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ

Van’da oluşturulan bir proje ofisinde çalışan 10 öğretmen Gökhan Arslan koordinatörlüğünde Vali Ozan Balcı’nın bizzat başlatıp yürüttüğü çalışma için iki yılı aşkın bir süre çalışma yürüttü. Bu süreçte çocuklar, gençler, kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere kentte kitapla buluşmayan kalmadı. Çocukların kendi kütüphanelerini oluşturduğu, gençlerin okuma alışkanlığı ile dikkat çektiği kütüphanelerin kitapla dolup taştığı bu süreçte karınca gibi çalışan ofis çalışanları bu sürecin en büyük mimarı oldu. Vali Balcı’nın kente kazandırdığı o proje büyük yankı uyandırırken geçtiğimiz günlerde bu yılki kapanışı yapılan projenin detayları o ofisteki isimler Şehrivan aracılığı ile anlattı.

PROJE KOORDİNATÖRÜ ARSLAN: 125 BİN ÖĞRENCİYE 230 CİVARINDAN KİTAP YOLLADIK

125 bin öğrenciye 230 civarından kitap yolladıklarını söyleyen Kitap Van il koordinatörü Gökhan Arslan, “Temel hedefimiz okuma alanında bir çığır açmaktı. Bu noktada şehrize 4 milyona yakın kitap kazandırdık. Okul ve kurum kütüphanelerimizi zenginleştirdik. İlimizdeki en ücra köyün kütüphanesine yaklaşık bin kitap yolladık. Kitapvan projesi sayesinde sadece okul kütühaneleri ile kalmıyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarını da destekliyoruz. Kitap ile ilgili her alanda güzel işlere imza attık. İlimizde bulunan bütün öğrencilere Kitapvan sistemi üzerinden PTT kargo aracılığıyla kitaplar gönderdik. Yaklaşık 125 bin öğrenciye 230 civarından kitap yolladık.” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK MOTİVASYON OLDU

Van olası bir depreme hazır mı? Van Milletvekili deprem tedbirlerini meclise taşıdı Van olası bir depreme hazır mı? Van Milletvekili deprem tedbirlerini meclise taşıdı

Öğrencilerin herhangi bir ücret ödemediklerini belirten Arslan, “Öğrenci açtığımız sisteme üye oluyor. Sitemiz açıklayıcı ve yönlendirici bir biçimde çalışıyor. Öğrenciler sisteme giriş yaptıktan sonra istediği kitabı sistem üzerinden kaydedip istiyorlar. Kitaplar çocuğa ulaştıktan sonra kitabı okuduğuna dair sistem üzerinden yorum yapıyor. Biz yapılan yorumu onayladıktan sonra 2’nci kitabı istemeye hak kazanıyorlar. Çocukların böylelikle kendine ait bir kütüphanesi oluyor. İyi bir okul 1 yıl içerisinde 40 yakın kitap talep ediyor. Okul öncesi öğrenciler için velileri tarafından okunulan kitapların görsellerin çizmesini istiyoruz. İlimizde her yıl kitap okuma yarışması yapıyoruz. Yapılan yarışma ile ilgili öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz.” dedi.

ÇEKİNKAYA: VAN SOKAK SOKAK, EV EV KİTAP KOKUYOR

Van’da kitap okumaktan ziyade güzel bir okuma kültürünü kazandırdığını belirten Kitap Van Projesi Ofisi’nde görevli Öğretmen Didem Çetinkaya, “Bu projenin aşamalarını ilk duyduğum zaman hem gözümü çok korkutmuştu hem de böyle bir büyük kapsamlı bir projenin olabileceği ihtimali aklıma gelmemişti. Valimiz masa başında oturmaktan ziyade sahada çalışmayı sevdiği için sürekli başımızdaydı. Sürekli yayın evleriyle diyalog halindeydi bu konuda iyi listeler çıkararak iyi kitaplar satın alıp çocuklarımıza dokunmayı başardı. Bundan dolayı Van sokak sokak, ev ev, kurum kurum kitap kokuyor.”

ÇETİNKAYA: ÇOCUĞA SEN VARSIN, KAZANIMINI KAZANDIRIYORUZ

Öğretmenlere, tıp öğrencilerine, akademisyenlere dahi kitap gönderdiklerini dille getiren Çetinkaya, “Van’da kitap okumaktan ziyade güzel bir okuma kültürünü kazandırdık. Öğretmenlerimize tıp çalışanlarımıza, akademisyenlerimize, özel günlerde kitap gönderimini sağladık. Kendimizi bir çocuk yerine koyduğumuz zaman kapıyı postacı açacak ve ismiyle seslenip kendilerine özel bir paket teslim edecek. Bu çocukların gelişim aşamasında kendilerini bir birey olarak hissetmeleri açısında çok önemlidir. Bu proje ile çocuklara öncelikle sen bir bireysin, sen bir çocuksun, sen varsın, kazanımını kazandırıyoruz.” ifadelerine kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ BİRER BİLİM İNSANI YOLUNDA İLERLİYORLAR”

Kitap çeşitliliği ve sayısı bakımında değil Türkiye’de en iyi noktada olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Avrupa şehrinde bu kadar çeşitlilik yok. Bugüne kadar 4 milyon kitap satın aldık. Klasiklerden tutunda akademik içeriklere kadar birçok kitap aldık. TÜBİTAK kitaplarının alımını da biz yaparak çoğu şehirde olmayan TÜBİTAK kitaplarını okullarımızın kütüphanelerinde yer verdik. Bunula birlikte çocuklarımız birer bilim insanı yolunda ilerliyorlar. Kitap alımının ve kitap basımının maddi olarak zor bir çağda yaşıyoruz çoğu yazarımız bu konuda müteessir bununda çok kıymetli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim.”

Editör: Necmettin Dursun