GÜNCEL

Kirada yüzde 25 sınırı kalkacak mı? Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı!

Ev sahipleri tarafından uygulanan fahiş fiyat artışları milyonlarca kiracıyı mağdur etmiş, bu duruma çözüm olarak kira oranlarına yüzde 25 sınırlama getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Mehmet Şimşek, kirada yüzde 25 sınırının devam edip etmeyeceğini canlı yayında açıkladı.

Abone Ol

1 Temmuz 2024'te sona erecek olan kira yüzde 25 zam sınırı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten önemli bir açıklama geldi.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKACAK MI?

TRT Haber'e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25'lik kira zam sınırının devam etmemesi gerektiğini söyledi. Yüzde 25'lik kira zam sınırının devam etmesinin gerekli olmadığını belirten Mehmet Şimşek, bu yönde bir çalışma yapılmadığını da aktardı.

"Yüzde 25'lik zam sınırının devam etmeyeceğini düşünüyorum, böyle bir çalışma yok"

Şimşek, piyasadaki fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inandığını da sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

Yüzde 25 kira artış sınırının devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum.

"BÜYÜMEDE BİR DENGELENME VAR"

Bakan Şimşek'in açıklamalarında satır başları şu şekilde; "Program çalışıyor, iç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var. Türkiye'nin dış açığında neredeyse yarı yarıya bir düşüş var, önemli dengesizliklerden biri bu sayede giderilmiş oldu.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜLÜYOR"

Temel dengesizlikleri giderme anlamında program çalışıyor. Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Risk priminin düşmesi aslında programının çalıştığını gösteren bir gösterge. Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Enflasyonda düşüş öngörülüyor. 2 yıllık perspektifi alırsanız yüzde 22 civarına kadar indi. Bunu performansla destekleyeceğiz, programı güçlendireceğiz. Kamuda tasarruf paketini güçlü bir şekilde uygulayacağız, yapısal reformları hızlandıracağız.

"PİYASADAN DÖVİZ ALMASAK DOLAR 30'UN ALTINA DÜŞEBİLİRDİ"

Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti. KDV'yi artırdık, akaryakıtta ÖTV'yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti. Bu sene bu faktörlerin hiçbiri yok. Piyasadan döviz almasak dolar 30'un altına düşebilirdi. Lirada değer kaybı için bir sebep yok.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE İYİLEŞME VAR"

KDV'de herhangi bir artış öngörmüyoruz. Deprem yaralarını önemli ölçüde sarıyoruz. İnşaat maliyetler, sektöründe denge oluştu. Beklenti kanalı iyileşiyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Bütün bunlar dezenflasyonu destekliyor. Biz enflasyonu düşürmekte kararlıyız, gelecek sene enflasyonu 10'lu rakamlara, sonraki sene tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa geri adım atmayacağız.