Şubat ayına kadar kar yağışlarının bir türlü etkili olmadığı ve kar beklentilerinin bir türlü bitmediği Van’da önceki gün başlayan yağış beraberinde hem tatil kararı getirdi. Kış boyunca yağışsız bir mevsim geçiren Van’da, kar yağışının sadece iki kez etkili olurken Valilik merkez ilçeler dahil neredeyse birimlerde tatil kararı aldı. Mevcut genel tatil dışında Bahçesaray, Özalp, Başkale, Çaldıran ve Saray gibi ilçelerde kar yağışının yoğun olması nedeniyle de zaman zaman tatil kararı alınırken tüm Türkiye’de verilen tatil kararları sonrası eğitim camiasından önemli bir yorum geldi.
EĞİTİM-BİR-SEN VAN ŞUBE BAŞKANI UCA’DAN TATİL KARARLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ YORUM
Tatil kararının sürekliliğin bozulmasına ve öğrencilerin başarı seviyesinin düşmesine neden olduğu ve diğer şehirlerdeki öğrencilerle kıyaslandığında dezavantajlı bir konuma düşülmesi gibi konular tartışılırken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, eğitimde sürekliliğin olması için önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi, tatil kararı ile birlikte oluşan dolaylı mağduriyetlere de vurgu yapan önemli değerlendirmeler yaptı.
UCA: OKULLAR TATİL OLDUĞUNDA KOPUKLUKLAR OLUYOR
Başkan Uca, Van merkez ve kırsal kesimlerde kar yağışının yoğun olması nedeniyle okulların tatil edilmesine ilişkin konuşarak, “Bizim bölgemizde karasal iklim etkili olduğu için ister istemez kar yağışı ve don olayları oluyor. Kar yağdığında öğrencilerin okula ulaşmalarında sorun olacağı ön görüldüğünde veya araçların okula ulaşımında problem olacağı ön görüldüğünde okullar tatil oluyor. Bu tür durumlarda kopukluklar oluyor ve bu durum öğrencilerin eğitime olan sürekliliğini etkiliyor. Bu da başarı seviyesini ister istemez düşürüyor. Özellikle kırsal kesimlerde, Bahçesaray, Özalp, Başkale, Çaldıran, Saray gibi ilçelerde kar yağışının fazla olmasından dolayı kar tatilleri oluyor. Burada okuyan öğrenciler eğitimden kopuyorlar. Merkezdeki öğrencilere ve ülkedeki öğrencilere nazaran dezavantajlı pozisyona düşüyorlar. Orada fedakâr öğretmen arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımız çocukların eksikliklerini gidermeye çalışıyorlar.” dedi.
KAR TATİLLERİ EĞİTİM AKSATIYOR
Uca, kış aylarında yaşanan soğuk havanın sadece eğitimi değil, öğrencilerin sağlık durumlarını da etkilediğini belirterek, “Bu soğuk havalar bir tehlikeyi daha beraberinde getiriyor. Bu da çocukların sağlık problemidir. Çocuklarda yüksek ateş, solunum yolu enfeksiyonu, öksürük gibi belirtiler kış mevsiminde sık görülen hastalıklardır. Çocuklarda oluşan bu hastalıklar neticesinde genel olarak değil, bireysel olarak okula devam edememe durumu oluşuyor. Bu da ister istemez eksiklikleri beraberinde getiriyor. Bu da çocukların sene sonunda müfredatı yetiştirememesine, derslerini yetiştirememesine sebep oluyor.” diye aktardı.
ÖĞRENCİLER SEVİNSE DE BÜYÜK ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER VE BÜYÜK BİR KESİM MAĞDUR OLUYOR!
Ücretli öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetleri dile getiren Uca, “Ücretli öğretmen arkadaşlarımız şu an yeterli ek ders ücreti almıyorlar. Ücretli öğretmenlerin aldığı düşük ücretin yanı sıra tatillerde ek dersler ücretini de alamıyorlar. Ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenler gibi değiller. Kadrolu öğretmenler, idari tatillerde, kar tatillerinde, milli bayramlarda, resmi tatillerde ücretlerini alabiliyorken, ücretli öğretmenler bu ücreti alamıyorlar. Bu konu bizim gündemimizde. Bu sorunun çözülmesi noktasında çaba sarf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETİ BÜYÜK
Ücretli öğretmenlerin nöbet ücreti alamadığını aktaran Uca, “Ücretli öğretmenlerin yaşadığı bir diğer sorun ise nöbet görevi tutamamasıdır. Okul idaresi nöbetçi öğretmen olarak ücretli öğretmenlere bu görevi vermek istemesine rağmen veremiyorlar çünkü karşılığında ücret alamıyorlar. Kadrolu öğretmenler nöbet karşılığında ücret alabiliyorken ücretli öğretmenler nöbet ücreti verilmiyor. Bu da ciddi bir sıkıntı. Kadrolu öğretmenler için verilen nöbet ücreti de çok düşüktür. 3 saat olan bu sürenin 5-6 saate kadar çıkması gerekiyor. Ayrıca bazı okullarımızda öğretmen sayısının yetersiz olmasından kaynaklı bir öğretmen bir hafta içerisinde 2 defa nöbet tutabiliyor. İkinci nöbete ücret verilmesi konusunda da çabalarımız var.” şeklinde konuştu.
TATİL KARARI YERİNE KARLA MÜCADELEDEKİ ÇALIŞMALAR ARTIRILSIN ÖNERİSİ
Uca, alınması gereken tedbirleri dile getirerek, “Eğitimdeki aksaklıkların giderilmesi adına telafi derslerinin planlanması büyük önem taşıyor. Tatil nedeniyle derslerinden geri kalan öğrenciler için okullarda ek ders saatleri ve destek programlarının devreye alınması gerekiyor. Ayrıca yerel yönetimlerin kar temizleme çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi, yolların ve okullara ulaşımın açık tutulması noktasında kritik bir rol oynuyor. Kırsal bölgelerdeki karla mücadele çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi, öğrencilerin okula erişimini kolaylaştırabilir ve eğitimde sürekliliği sağlayabilir.” dedi.