TURİZM

Kapıköy’den Van’ın ekonomisine milyon dolarlık katkı!

Van’ın ekonomisi ne büyük katkı sunan Kapıköy rekor kırmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre; yılın ilk 3 ayında 452 bin 159 kişi sınır kapısından geçiş yaparken geçiş yapan bu kişilerin 291 bin 125’ini İranlı turistler oluşturdu. Türkiye'de en çok geçiş yapılan 5 sınır kapısı olan Kapıköy ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, İranlıların kent için önemine dikkat çekerek, “İranlı turistler 3 ayda Van’ın ekonomisine 100 milyon dolar katkı sağladı”

Abone Ol

ŞEHRİVAN ÖZEL: ZENÜN YEŞİL-FATMA NUR POLATCAN

İran ile en uzun kara sınırına sahip olan Van’a turist akını sürüyor. Tarihi ve doğal güzellikleri ile adeta cezbeden Van’a bu yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun ilgi varken, yabancı turistlerin büyük çoğunluğunu İranlılar oluşturuyor. Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan kente gelen İranlı turistler kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Her geçen ay bir rekora imza atan Kapıköy Sınır Kapısı’nda bu yıl ciddi bir hareketlilik yaşanırken, bu durum Ticaret Bakanlığı’nın verilerine de yansıyor. Öyle ki verilere göre, bu yılın ilk 3 ayında Kapıköy’den Türkiye’ye geçiş yapan kişi sayısı 452 bin 159. Ülkeye gelen bu kişilerin 291 bin 125’ini İranlı turistler oluştururken, Kapıköy bu verilerle en çok geçiş yapılan 5 sınır kapısından biri oldu. Kentin turizmine ve destinasyonuna önemli katkılarda bulunan Kapıköy ve İranlıların katkısı ile ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Ticaret Odası (Van TSO) Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “İranlı turistler 3 ayda Van’ın ekonomisine 100 milyon dolar katkı sağladı” dedi.

İLK 3 AYDA 291 BİN 125 İRANLI TURİST VAN’A GELDİ!

Türkiye'nin kara sınır kapılarındaki hareketlilik devam ederken, ülkede en çok geçiş yapılan sınır kapılarından biri olan Kapıköy’de de hareketlilik sürüyor. Şehrivan’ın, Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre bu yılın Ocak-Mart döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş-çıkış yapan yolcu sayısı 452 bin 159 kişi oldu. Verilerine göre, Kapıköy Sınır Kapısı, Ocak-Mart döneminde Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 5’inci sınır kapısı oldu.

ÇELİKTAŞ: İRANLI TURİSTLER, KAPIKÖY’DEN AKIN AKIN VAN’A GELMEYE DEVAM EDİYOR

Kapıköy’ün ve İranlı turistlerin Van’a katkısına değinen Çeliktaş sözlerine şöyle başladı: “Van yüzde 63 hizmet sektöründen faydalanıyor. Bu da turizmle ilişkilidir. Van’ı şu an ekonomik olarak İranlı turist ayakta tutuyor. Kapıköy Sınır Kapısı, Van’ın ekonomisinin can damarıdır. Van’ı besleyen bir sınır kapısı. Van’da 2024 için 1 milyon turist hedefimiz vardı. Ocak-Mart ayında Kapıköy’den geçiş yapan sayısının artışı buna yakın olduğumu gösteriyor. Bir turist, yaklaşık olarak Van’da kaldığı sürece 3-4 günde 500 dolar civarında harcama yapıyor. Bu da ilin ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor.”

“İRANLI TURİSTLER VAN EKONOMİSİNE İLK 3 AYDA 100 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLADI”

Çeliktaş, Ocak-Mart döneminde Van’a geçiş yapan 452 bin 159 kişinin 291 bin 125’ini İranlı turistler oluşturduğunu dile getirerek, “Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Mart döneminde Kapıköy’den 452 bin 159 kişi geçiş yaptı. Bunun 291 bin 125’ini İranlı turistler oluşturuyor. 161 bin 334’ünü ise Türk vatandaşları oluşturuyor. Kişi başı ortalama 500 dolar bırakıyor. Ocak-Mart döneminde yaklaşık 100 milyon dolar Van’a bıraktıklarını söyleyebiliriz. Kentimizde yaşanan 2 günlük mazbata sorunlarından dolayı da Van’a geçiş yapan olmadı. İranlılar olaydan tedirgin oldukları için Van’a gelmediler. Bu durum da turist geçişini olumsuz etkiledi” dedi.

“KAPIKÖY, EN ÇOK GEÇİŞ YAILAN 5’İNCİ SINIR KAPISI OLDU”

Çeliktaş, Kapıköy Sınır Kapısı’nın ilk 3 aylık dönemde en çok geçiş yapılan 5’inci sınır kapısı olduğunu aktararak, “Turizmin hem Van’a hem de ülkemize faydası var. Hareket olan yerde bereket olur. Bunu Van’a geçişte de görebiliyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı ilk 3 aylık dönemde en çok geçiş yapılan 5’inci sınır kapısı. Bu da kentimiz için iyi bir haberdir. Turizm çok fazla sektöre dokunuyor. İğneden ipliğe her sektöre dokunuyor. Kapıköy Sınır Kapısı Van’ın ekonomisi için olmazsa olmazdır. Şu anda Van’ı maddi anlamda ayakta tutan Kapıköy’dür. Dövize ihtiyaç duyulan bugünlerde İranlıların bu kente döviz bırakması kıymetlidir. Esnafımızın, halkımızın da buna göre davranması gerekmektedir. Turisti ürkütmememiz gerekmektedir. İranlı turiste misafir gözüyle bakıp bunlara sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

ÇELİKTAŞ: VAN İÇİN 1 MİLYON YABANCI TURİST HEDEFİMİZ VAR

Yılsonuna kadar Van için 1 milyon yabancı turist hedeflerinin olduğunu vurgulayan Çeliktaş, “Yabancı turistler için yıl sonuna kadar 1 milyon turist hedefimiz var. Geçen sene 600 bin kişi gelmişti. Bu sene ki veriler gösteriyor ki aksi bir durum olmazsa bu hedefe ulaşacağız. Yerli turistler de bu yıl Van’a yoğun ilgi gösteriyor. Gelecek aylarda Van’a daha çok turist gelecek. Biz sadece Kapıköy üzerine konuşuyoruz ama Esendere’den, Gürbulak’tan geçiş yapan da Van’a geliyor. Van merkez bir ildir. Bu sene için yoğun bir turist akınını Van’a bekliyoruz. Irak’tan da Van’a gelenler var. Irak pazarını da Van’a çekmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN ÇELİKTAŞ, VANLI ESNAFI DA UYARDI

Çeliktaş, turistler için Vanlı esnafa çağrıda bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Esnafımıza çağrımız var; gelen İranlı misafirlerimize iyi davranalım. Esnafımız, halkımız çok misafirperver, güler yüzlüdür ama bazen olumsuzluklar yaşanıyor. Turisti kendimize küstürmeyelim. İranlı turisti kaçırmayalım. Turistin Van’a sürekli gelip gitmesi için esnafımızın bu konuda duyarlı olması lazım. Nihayetinde İranlılar bizim komşularımızdır. Van’ı gezip görmeye geliyorlar. Dışarıya gitmemeleri için bunlara iyi hizmet verilmesi lazım. Şehrimizde tutmak için bunlara iyi davranmalıyız. Vanlılar kadirşinastır. Buna göre davranacaklarını düşünüyorum. Kentimizden memnun giden bir turist geri gelen 5 turist demek. Bunu göz ardı etmemek lazım.