Kadim Şehir Bitlis, MERHABA

Kadim Şehir Bitlis, MERHABA | Erdoğan Özel | Köşe Yazıları...

Abone Ol

Yakındaki, uzak şehir Bitlis, Merhaba!

Tarihi yapıları, konumu, kalesi, deresi, kümbetleri, hanları, hamamları, konakları, tarihi evleri, medreseleri, Zülküf Peygamberin makamı, evliyalar diyarı Kadim Kent Bitlis, Merhaba!

7 bin yıllık tarihi ile turizmin gözdesi olabilecek potansiyele sahip olupta hakettiği değeri göremeyen Şehr-i Bitlis, Merhaba!

Merhaba diyerek, Van Gölü Havzası’nın önemli tarihi yerlerinden olan Bitlis ilimizin sahip olduğu değerleri, kendimizce farklı bir bakış ile siz okuyucularımızın beğenesine ve ilgisine sunmak istiyoruz.

Vadideki güzel şehir Bitlis, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, coğrafik konumundan dolayı önemli bir geçiş noktası olmuş, kültürel özellikleri, büyük evliya ve alimlerin yetiştiği kadim bir şehir olmuştur.

Yıllardır, Van Gölü Havzası’nı tanımak, tanıtmak, korumak ve gelecek kuşaklara doğal olarak bırakmak için çeşitli aktiviteler gerçekleştiriyoruz.

19 Mayıs 2023 tarihinde Vangölü Aktivistleri Derneğinin düzenlediği “Kadim Şehir Bitlis” temalı foto safari etkinliğine katılarak, Bitlis’imizin bahsettiğimiz zenginliklerini resmetmeye ve katılımcılara tanıtmaya çalıştık.

Evet, aslında hemen yanımızda Van Gölü Havzası’nda bulunan Bitlis şehrimize ne kadar yabancı olduğumuzu da bu etkinliğe katıldığımızda gözlemleme fırsatı bulduk.

Ve maalesef gezdikçe yaşadığımız doğaya, şehrimize, mahallemize ve tüm değerlerimize yabancı kaldığımızın üzülerek şahidi oluyoruz.

Bitlis şehrimiz de tam bu anlamda yabancılaştığımız ve aslında bahsettiğimiz potansiyelleri ile ülkemizde önemli bir turizm merkezi olabilecek özellikteki özel bir şehirdir.

Yazımızın başında da bahsettim, yakındaki uzak şehir diye, buradaki uzaklıktan kastımız, tanımamamız ve yabancı olmamızdır.

Hep;

Bitlis’te beş minare,

Beri gel oğlan beri gel,

Yüreğim dolu yâre

Beri gel canan beri gel… türküsü ile Bitlis’i duymuşuz.

Bu türkünün 5 minaresini görmenin ötesinde, muazzam bir tarih ve mistik doku bizleri adeta büyüledi.

Gök meydan camisinden başlayarak, 1589 yılında yapılan İhlasiye Medresesi, sinema yokuşundan inerek, dere üstünde kaldırılan iş yerlerinin kapattığı tarihi köprüleri, paşa hamamını, Bitlis Kalesini gezdikten sonra Bitlis’in meşhur kahvehanesi damlı kahvede bir çay molası verdik.

Bitlis’in tarihi dokusunu resmetmek için etkinliğe Van’dan, Erciş’ten, Tatvan’dan katılan doğaseverler ile damlı kahvede çay eşliğindeki sohbetimizde, Bitlis’in bizleri adeta büyülediğini gözlemledik.

1529 tarihinde IV. Şeref Han tarafından yaptırılan Şerefiye Camii, medrese, imaret, türbe kısımlarından oluşan külliyesini gezdikten sonra tarihi turumuzu Zülküf Peygamber Makamında tamamladık.

Bitlis için halk arasında dendiği gibi alıcı gözüyle baktığımızda, turizm potansiyeli bakımından albenisi oldukça yüksek bir şehirdir dersek az bile söylemiş oluruz.

Yakındaki uzak şehir Bitlis, aslında hiç de uzak değil ve havzada yaşayan herkesin Bitlis’i ziyaret edip alıcı gözüyle değerlendirmelidir.

Bitlisi değerlendirirken, özellikle Mardin ile Diyarbakır ile karşılaştırın…

Alt yapısı, dere üstü ve turizm tesisleri tamamlanınca, Vadideki güzel Şehir Bitlis hiç de uzaktaki bir şehir olmayacak!

Bitlis’te, bir de Ahlat taşından yapılmış çok güzel ev ve konaklar var. Bir kısmı hala kullanılmakla birlikte bir kısmı da bakımsızlık ve ilgisizlikten yok olmak üzere.

Bitlisli hemşerilerime bir tavsiyede bulunmak istiyorum: turizm potansiyeli ile Bitlis bir gün çok önemli bir merkeze dönüşecektir. Sizler de çocuklarınıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsanız, eski evlerinizi, konaklarınızı, hanlarınızı kısaca tarihi tüm yapılarınızı doğal haliyle, restore ederek ve koruyarak geleceğinize sahip çıkmalısınız.

Van Gölü Havzası zenginliklerine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için foto safari etkinliklerimiz devam edecektir.

Vangölü Aktivistleri 1. Foto Safari “Kadim Şehir Bitlis” etkinliğinde bize eşlik eden tüm doğaseverlere, aktivistlere, İhlas Haber Ajansı muhabiri Orhan Emen’e ve Bitlis Doğru Haber muhabiri Gönül Hanım’a teşekkür ederiz.