Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü yemin ederek, 3. dönemine başlayacak. Erdoğan'ın yeni kabineyi, yani bakanları ise aynı gün akşam saatlerinde açıklaması bekleniyor. Kulislerde, yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı'nın Mehmet Şimşek olacağı söyleniyor. Ayrıca, siyasi yorumlar, kabinenin en eskilerinin yani Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun değişmeyeceği yönünde.

Erdoğan 2. turdan kısa bir süre önce katıldığı bir TV söyleşisinde, “Bakanlarımız bugüne kadar kabinede verdikleri hizmetleri 14 Mayıs'tan sonra Meclis'te sürdüreceklerdir. Kabinede yeni isimlere görev vereceğiz” demişti. Değişimin sinyallerini veren Erdoğan, değerlendirmesine şöyle devam etmişti: “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışan bir kabinemiz olacak. Büyük ve güçlü Türkiye idealimize gönül vermiş kadrolarla yola devam edeceğiz. Kadrolarımızı yenilemekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak.”

Siyaset bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, kabinenin gündemine gelecek konuların başında ekonomiyle ilgili meselelerin yer alabileceğini söylüyor. “İktisadi ve enflasyonla ilgili konular sıkıntılı” diyen Gökçe, enflasyonla mücadele ve ekonominin birinci gündem olacağı kanaatinde. Gökçe sözlerini şöyle sürdürüyor:  “Dövizle ve ekonomiyle ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bu konularda acil tedbirlerin alınması gerekiyor. Birinci konu ekonomi, ikinci konu ise deprem olabilir. Özellikle deprem bölgesindeki insanların rehabilitasyonu açısından yapılacaklar tekrar gözden geçirilecektir. Tabii devam eden bir süreç var ama bu süreci yeniden gözden geçirmek ve deprem bölgesindeki yatırımlar ile faaliyetler, kabinenin birinci gündem maddelerinden olacaktır.”

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam: 2025 tarifesi belli oldu Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam: 2025 tarifesi belli oldu

'SEÇİM VAATLERİ MUTLAKA GÜNDEME GELECEKTİR'

Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı ise, deprem ve ekonomiyle ilgili konuları mevcut varsaydığını belirtiyor ve iktidarın çalışma hayatıyla ilgili seçim vaatlerinin görüşülebileceğini kaydediyor. Öğretmen alımı, asgari ücret ve EYT ödemelerinin geri kalan kısmı gibi çalışma hayatıyla ilgili bazı seçim vaatleri olduğunu hatırlatan Bayrakçı, bu konuların muhakkak görüşüleceğini dile getiriyor. Bayrakçı, değerlendirmesini şöyle sürdürüyor: “Vaatler de tutulacak diye düşünüyorum, malum 10 ay sonra yerel seçim var. Bütün partiler bir daha harekete geçecek. 6-7 ay sonra tekrar seçim havası başlar.

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu da, Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere dikkat çekiyor. Kalaycıoğlu, o zamanki seçim kampanyasında kullanılacak çeşitli adımların atılmasını sağlayacak birtakım düzenlemelere gideceği kanaatinde olduğunu dile getiriyor.

PEKİ DIŞ POLİTİKA?

Hakan Bayrakçı, ABD ile ilişkilerin düzelmesi ihtimaline ve Mısır'a büyükelçi atanmasına işaret ediyor. Bayrakçı, "Bunlar da mutlak gündeme gelir. Yunanistan da dahil olmak üzere dış ilişkilerde bir uzlaşma veya işbirliği dönemi gelecek diye düşünüyorum" görüşünü dile getiriyor.

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe de dış politikada mültecilere dikkat çekiyor. Suriye bağlamında mülteci konusunun da ön planda ele alınması gereken konulardan biri olduğunun altını çizen Gökçe, “Ancak tabii mültecilerle beraber güney sınırlarımızdaki, Suriye'deki terör örgütü PKK ile mücadele söz konusu. ABD orada yoğun şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Bunun engellenebilmesi için ele alınacak konular var” ifadesine yer veriyor.

Gökçe, hem terörle mücadele, hem de Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusunda da devam eden bir süreç olduğunun altını çizerek, ayrıca ABD'nin Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle izlediği bir politika olduğuna işaret ediyor ve ekliyor: “ABD en son Rum yönetimine silah ambargosunu kaldırıp, onlarla bir tatbikat yapmıştı. Bu hususlar da kabinede mutlaka gözden geçirilecektir.”

Kaynak: HABER GLOBAL