Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde dün akşam saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürerken, 16 ev yangında hasar gördü, 87 ev ve 45 iş yeri de tedbir amaçlı boşaltıldı.

HAVADAN MÜDAHALE TEKRAR BAŞLADI

Yamanlar Karatepe mevkisinde günün ağarmasıyla ekipler havadan müdahale etmeye başladı.

Ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını şiddetli rüzgara rağmen sürdürüyor.

87 EV VE 45 İŞ YERİ BOŞALTILDI

Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

MSB'DEN BÖLGEYE DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Çiğli ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 9 helikopterle destek sağlandığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İzmir'in Çiğli ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 9 helikopter ile havadan destek sağladık." ifadesi kullanıldı.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Fedakâr orman kahramanlarımızın gün boyu süren cansiparane mücadelesi hava gücümüzle destekleniyor.

Tüm imkanlarımızla yangını kontrol altına almak için gayret ediyoruz.

BAKAN YUMAKLI BÖLGEYE ULAŞTI

Bakan Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan yola çıktı.

Gün içinde Çanakkale'deki yangın dolayısıyla bu kentte bulunan Yumaklı, ardından Bolu'nun Göynük ilçesine geçti.

Dedeler köyündeki Yangın Yönetim Merkezi'ne giden Bakan Yumaklı, burada da yangınla ilgili bilgi aldı, incelemelerde bulundu.

Bakan Yumaklı, İzmir'de dün başlayan ve halen devam eden yangına yönelik incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan İzmir'e hareket etti.

İzmir'e gelen Bakan Yumaklı burada açıklamalarda bulundu.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yapılan paylaşımda, yangına dair şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediliyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı”

ADALET BAKANI TUNÇ: ÜLKEMİZİN FARKLI BÖLGELERİNDE ÇIKAN YANGINLARLA İLGİLİ ADLİ SORUŞTURMALAR BAŞLATILMIŞTIR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin farklı bölgelerinde çıkan yangınlarla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını ve yangınlarla mücadele için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma ekiplerinin görevlendirildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar ilk andan itibaren başlatılmıştır. Soruşturmalar titizlikle sürdürülmektedir. Devletimiz, tüm imkanlarını seferber ederek yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır” ifadelerine yer verdi.

CEKUT ekiplerinin yangınla mücadele için görevlendiğini belirten Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:

“Adalet Bakanlığı olarak, havadan ve karadan aralıksız bir şekilde müdahale edilen orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaları için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma ekiplerimizi (CEKUT) görevlendirdik. 100 kişilik uzman CEKUT ekibimizi, araç ve ekipmanlarıyla birlikte yangınlara müdahale için teyakkuza geçirdik. Bütün çabamız ve duamız yangınların en kısa sürede söndürülmesi içindir”

FAHRETTİN ALTUN: "596 ARAÇ VE 2965 PERSONEL İLE MÜDAHALE ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLİYOR"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yaptığı paylaşımda şunları belirtti:

“Ülke genelinde 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir.

Devletimiz tüm imkanlarıyla yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır. Yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde ve büyük bir özveriyle çalışmaktadır”

Altun şu paylaşımda bulundu:

“İzmir’de devam eden yangınlarda toplam 596 araç ve 2965 personel ile müdahale çalışmalarına havadan ve karadan devam edilmektedir. Devletimizin ilgili kurumları, yangınla mücadele sürecini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır. Ancak bu süreçte, kamuoyunda yangınlarla ilgili oluşan hassasiyeti istismar edebilecek yanlış bilgi ve haberler de dolaşıma girebilmektedir. Vatandaşlarımızın kasıtlı ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemeleri, sadece resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaları ve bilgilendirmeleri esas almaları büyük bir önem arz etmektedir”

SAĞLIK BAKANLIĞI: ORMAN YANGININDAN 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı da sosyal medyadan yangınla ilgili bir paylaşımda bulundu.

Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

BAKAN YERLİKAYA: MÜDAHALE ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise sosyal medya hesabından yangına dair şu paylaşımda bulundu:

İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

- Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, Jandarma ve Polisimizin koordinesinde;

- Sancaklı Mahallesinde 170 ,
- Doğançay Mahallesinde 500,
- Zübeyde Mahallesinde 50,
- Onur Mahallesinde 80 olmak üzere
- Toplam 800 vatandaşımız,

- Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

TİRE VE BAYINDIR'DA YANGIN

İzmir'in Tire ve Bayındır ilçelerinde de orman yangını başladı.

Tire Karateke Mahallesi'nde çıkan yangını söndürme için seferber olan ekipler, 4 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, Belediye ve mahalle muhtarlıklarına ait 20 yangın söndürme tankeri, Tire Belediyesi'ne ait iş makineleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye araçlarıyla yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

İzmir'in Bayındır ilçesinde de orman yangını baladı. Bayındır'ın Canlı ve Yeşilova Mahallelerinde başlayan yangın, hızla yayılarak İzmir-Bayındır Karayoluna kadar ulaştı. Güvenlik nedeniyle karayolu trafiğe kapatılırken, söndürme çalışmaları devam ediyor.

Tire'de çıkan yangın haberini almaz olay yerine intikal eden AK Parti Tire İlçe Başkanı A. Kadir Uğurlu, yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

3 KİŞİ GÖZALTINDA

Yangınların nedeni ile ilgili soruşturma hızla devam ediyor. Tire'de ortaya çıkan yangınla ilgili olarak 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Jandarma, zanlıların belirlenmesi ve sorumluların tespit edilmesi amacıyla çok yönlü bir soruşturma yürütüyor. Hem Tire'de hem de Bayındır'da ortaya çıkan yangınlarla mücadelede, bölge halkı da ekiplere büyük destek veriyor.

Diyarbakır Valiliği Narin Güran'ın mezarını yaptırdı! Diyarbakır Valiliği Narin Güran'ın mezarını yaptırdı!

DMM: BAZI SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN YAPILAN ‘İZMİR’DEKİ YANGINA MÜDAHALE YAPILMIYOR’ İDDİALARI DEZENFORMASYONDUR

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) İzmir’deki yangına müdahale edilmediği iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

DMM’den yapılan paylaşımda, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ‘İzmir’deki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor’ iddiaları dezenformasyondur. Yangınlara müdahaleler aralıksız devam etmektedir. Yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yangınlara yapılan müdahaleler hakkında bilgi verilen paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Karşıyaka ilçesi Yamanlar mahallesi yangınına; 5 uçak, 11 helikopter, 127 arazöz, 13 TOMA, 68 su tankeri ve diğer araçlarla birlikte bölgede toplam 596 araç ve 2 bin 965 personel ile müdahale çalışmalarına devam edilmektedir. Sancaklı mahallesinde 170, Doğançay mahallesinde 500, Zübeyde mahallesinde 50, Onur mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Beydağ ilçesi Yeniyurt Mahallesi yangınına; İzmir OGM’ye ait 1 uçak, 4 helikopter, 10 kara aracı ile müdahale edilmektedir. Tire ilçesi Eskioba mahallesi saat 19:05’da başlayan orman yangınına; İzmir OGM’ye ait 1 helikopter, 3 arazöz, 1 su tankeri; belediyelerden 10 ekip, 1 dozer ile müdahale edilmektedir. Bölgede enerji kesintisi sağlanmıştır. Karateke mahallesinde 2 ev, İbni Melek mahallesinde 2 ev tahliye edilmiştir. Bölgeye 1 AFAD ekibi ve İlçe Jandarma ekipleri görevlendirilmiştir. Bayındır İlçesi Yeşilova mahallesi saat 20:26’da başlayan orman yangınına; İzmir OGM’ye ait 7 arazöz, 3 su tankeri; belediyelerden 10 ekip, 2 su tankeri ile müdahale edilmektedir. Bölgeye 1 AFAD ekibi ve İlçe Jandarma ekipleri görevlendirilmiştir. Yeşilova Mahallesinde 50 hane, 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Elifli Mahallesinde tahliye çalışmaları başlamıştır. İzmir'deki orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. 29 kişinin tedavisi hastanede devam etmektedir. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Ülke genelindeki 72 yangından 45’i kontrol altına alınmış olup 27 yangına ise müdahaleler devam etmektedir”

AFAD: ÜLKEMİZİN FARKLI YERLERİNDE DEVAM EDEN YANGINLARI KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN ÇALIŞMALAR HAVADAN VE KARADAN DEVAM ETMEKTEDİR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’nin farklı yerlerinde devam eden yangınlara müdahale çalışmaları devam ediyor.

İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa’da yangına müdahale çalışmalarında 90 hava aracı 4 bin 717 personel ve bin 218 araç görev alıyor. Tedbir amacıyla ise 3 bin 583 vatandaşın tahliyesi gerçekleştirildi.

İzmir’de devam eden yangın nedeniyle ise 2 bin 489 personel 258 araç ile 604 iş makinası sevk edildi. Yangının yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle 8 farklı yerleşim yerinde 900 kişi ise tedbir amacıyla tahliye edildi.

Bolu Göynük'teki yangına ise 986 personel, 384 araç ve 371 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor. 4 farklı yerleşim yerindeki toplam 413 vatandaş ise tedbir amacıyla güvenli alanlara tahliye edildi.

Manisa Gördes'teki yangına 583 personel, 149 araç ve 121 iş makinası ile yangını kontrol altına alma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Manisa’da ise bin 190 kişinin güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi.

Aydın Bozdoğan devam eden yangınına 35 personel, 10 araç ve 12 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor. Tedbir amaçlı 3 farklı yerleşim yerindeki 550 vatandaşın ise güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi.

Kaynak: ENSONHABER-AA