İyi dersler öğretmenim!

Ercüment Züngür yazdı: İyi dersler öğretmenim!

Abone Ol

Ben üşüdüm, acıktım, yolumu kaybettim. Bir çöle düştüm güneşimi kaybettim, bir denize düştüm suyumu kaybettim, Halil İbrahim sofrasında yemeğimi kaybettim. Bir ışığa ihtiyacım vardı ve buldum, ilk emirle buldum ‘’Oku’’.  İlk emirle birlikte öğretmenlik bir isim bir meslek olmaktan çıkıp bir değer bir ululuk makamı haline gelmiştir. Yaratılmış her insan mutlaka başta anne-babası olmak üzere bir öğretmen ile yolu kesişmiştir. Öğretmen yer seçmez, okul seçmez, bölge, ülke seçmez, kendisine nerede ihtiyaç varsa oradadır. Yağmura, çamura, kara-kışa aldırmaz dokunacağı o kalbe varmak için sevgilinin yoluna düşer. Ayrılık vakti geldi mi o kalplerin yarattığı gölgede her vakit dinlenecek bir mekan bırakır. Ve kişi o öğretmenle birlikte yoluna bir ışıkla bir gölge ile devam etmiştir. İnsanlık hayatına etki eden ve insanlığın yeni oluşumu için rehber olan değerli kişilerin de değindiği ilk kişiler öğretmenler olmuştur.

Öğretmenlik - büyük fedakarlıktır, farkındalıktır, mesuliyettir, onurdur. Hastalık vardır, yasak vardır diye düşünmeden ev ev dolaşarak ödev dağıtan, arabama zarar gelir diye düşünmeden kaputunda soru çözen kişidir öğretmen. Köydür, uzaktır, gitmesem de kim bilecek diye düşünmeden yola koyulup daha çocuklar gelmeden sobayı yakan, sınıfını temizleyip heyecanla o gelecek ilk öğrencisi bekleyen kişidir öğretmen. Ders anlatan İnsanın hayatına dokunmaktır, iç dünyasına hep büyüyen bir bahçe ekmektir. Asla bir meslek değil, hayat felsefesidir. Daimi talebeliği kabul etmek, her zaman kendini inşa etmektir, karşılıksız sevgidir. Erimeyi göze alıp, mum olmaktır. Hayatının her anını acabalarla geçirmektir, acaba öğrencim eve vardı mı? Acaba öğrencim evde ders çalışabiliyor mu? Acaba öğrencimin geleceği ne olacak? Acaba öğrencim bir mesleğe sahip oldu mu? Acaba öğrencim, acaba öğrencim... Bir çıkar değildir ve asla ama asla maddi bir bedel değildir, karşılıksız kocaman bir umuttur. Bu dünyaya karşılıksız değer üreten, insanların kişilik hamuruna en güzel şekilde biçim vermeye çalışan, ben kavramından sıyrılıp, kendi hayatını feda ederek, zor şartlarda görevini yerine getiren kişidir öğretmendir.

Öğretmenlik, birçok insanın anlayamayacağı özel bir çağrıdır. Bir öğretmen olmak, sadece bilgi aktarmak değil, aynı zamanda öğrencinin hayatını şekillendirmek, ona hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için gereken araçları sağlamak demektir. Bir öğretmen, sınıfta her gün bir ışık olur. Her öğrencinin farklı bir hikayesi, farklı bir geçmişi, farklı bir geleceği vardır ve öğretmen, her birini anlamak ve onlara göre hareket etmek zorundadır. Bu, zaman zaman zor olabilir, ancak bir öğretmenin gözünde, her öğrencinin potansiyeli ve değeri vardır.

Bir öğretmenin görevi, öğrencilere bilgi vermekten daha fazlasıdır. Onların hayal güçlerini canlandırmak, düşüncelerini genişletmek, sorunları çözme yeteneklerini geliştirmek ve en önemlisi, onlara dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yeteneğine sahip olduklarına inanmalarını sağlamaktır. Öğretmen, öğrencilere kendi seslerini bulmaları ve kullanmaları için güven verir.

Öğretmenlik, tüm bu nedenlerden dolayı özeldir. Sadece bilgi aktarmakla kalmaz, aynı zamanda öğrencilerin hayatlarını şekillendirir ve onları dünyayı değiştirebilecek bireyler haline getirir. Bir öğretmen olmak, kalpleri ve zihinleri şekillendirmek, öğrencilerin hayatlarına dokunmak ve onların dünyasını daha iyi bir yer haline getirmek demektir.

 Hz. Peygamber hadislerinde ilim tahsil yapan öğrenciler ve onlara eğitim ve öğretimde bulunan öğretmenleri için şu müjdeyi vermiştir. “Kim bir ilim öğrenmek için bir yola girerse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talebinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semâvat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar âlim için istiğfar ederler. Âlimin âbid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Âlimler peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler, ne dinar ne de dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir.”