I.Van Çocuk Edebiyatı Fuarı, güzel bir sinerji yaratarak tamamlanmış oldu. Fuara il dışından on iki; Van’dan da 18 çocuk edebiyatı yazarı katıldı. Üç gün süren fuarda söyleşiler, imza etkinlikleri, çocuklara yönelik eğitici ve eğlendirici faaliyetler düzenlendi. Fuar, Van’da ve bölgede bir ilk olma özelliği taşıyordu fakat adlandırmaya baktığımızda bunun Türkiye’de düzenlenen ilk fuarlardan olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü çocuklara yönelik düzenlenen fuarlar genellikle “Çocuk Kitapları” adı altında duyuruya çıkmış. Oysa “Çocuk Edebiyatı” fuarı isimlendirme bazında da Türkiye’de bir ilki teşkil ediyor. Ancak “Çocuk Kitapları” adı altında düzenlenen diğer fuarlara baktığımızda da bu alanda fazla bir etkileşimin olmadığını görüyoruz. Çünkü çocuklara yönelik düzenlenen fuarların sayıca fazla olmadığını söyleyebiliriz. Oysa kitapla tanışmaları gereken ilk kesimin çocuklar olması daha doğru değil mi?
Çocuk edebiyatı fuarının amacı da buydu. Yani çocuklara yönelik edebî ürünlerin sergilenmesi ve bu sayede çocukların erken yaşlarda kitaplarla ve onların müellifi yazarlarla tanışmaları. Karma kitap fuarları elbette önemli ama bence çocuklara yönelik spesifik fuarların daha da artması gerekir. Bunun gerekliliğine Van’da da şahit olduk. Kitaplarla ve yazarlarıyla bir araya gelen çocukların yüzlerinden okunan sevinçten daha büyük mutluluk olabilir mi? Buna dair hem şahsım hem de yazarlarımızın yaşadığı birçok anekdottan bahsetmek mümkündür. Kitabı eline alan, inceleyen, arka kapaktaki tanıtım yazısını okuyan ve buna göre karar veren nice çocukla karşılaştık. Hediye ettiğimiz kitapları bile “bu bana uygun değil” diye geri çeviren çocuklara kadar birçok örnek… Yani bir bilinçle kitaba yaklaşan, umut vaat eden zeki çocuklar…
Diğer bir amaç, tek bir çocuk da olsa kitaplarla ona dokunabilmekti. Bunda da büyük bir başarı yakalandığını düşünüyorum. Tabii bu fuar vesilesiyle kitap okuma aşkı uyanan çocuklar olursa bu daha büyük bir mutluluk olacaktır. Bu vesileyle Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı’ya teşekkür etmek gerekir. Çocuk edebiyatı fuarının düzenlenmesinde takdirleri büyük. Zaten çok ciddi bir kitap dostu olan Balcı’nın bu girişimleri kanaatimce dünyanın en büyük arama motoru olan Google da yansımış durumda. Şehrivan’ın haberine göre Türkiye’de en çok “kitap” kelimesi arayan iller sırasında Van’ın ilk sırada olması da bu etkileşimin bir göstergesi değil mi? Sayın Balcı’nın fuarın açılışında vurguladığı; “Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyemizin imkânlarıyla bugüne kadar 3,5 milyon kitap dağıtımı gerçekleştirip köylerimiz de dâhil olmak üzere okullarımıza 300 kütüphane kurduk. 11 ilçemize bebek çocuk kütüphaneleri ve şehir merkezimizde büyük bir çocuk kütüphanesi yapıyoruz. Yine kitapvan.gov.tr adresinden de 180 bin kitabı isteyenlerin adreslerine ulaştırdık.” tespiti de bunu işaret etmiyor mu? Son iki yıldır kitaba yapılan bu yatırım asıl nüvesini ileride gösterecek belki ama dünyaca bilinen bir arama motorunda da bu kelimenin öne çıkması buna yapılan yatırımın erken bir göstergesi olsa gerek.
Van’da kitaba olan bu talep aynı zamanda şehrin kültürel dinamikleriyle de alakalı. Van’da son zamanlarda çok canlı bir kültür atmosferi var. Şehre il dışından gelen birçok tanınmış yazar ve şairin dışında, Vanyaşad’ın öncülük ettiği Van’daki yazar ve şairlerin yaptıkları etkinlikler de bu atmosfere renk katıyor. Bunlardan birinde iki ay içinde 60 okulda altmış söyleşiyle 6000 kitabın okurlara ücretsiz ulaştırılması Van tarihinde bir ilktir.
Diğer bir husus Van’da şair ve yazarların sayısında son zamanlarda görülen ciddi artıştır. Bugün Van’da 200’e yakın yazar ve şairin yaşadığını görmek oldukça önemli… Hatta çocuk edebiyatı alanında tespitlerimize göre Van’da 19 yazar bulunuyor. Bu sayının önemi çevre illerle mukayese ettiğimizde ortaya çıkıyor. Van bugün ona yakın ildeki çocuk edebiyatı yazarından fazla yazarı bünyesinde taşıyor.
Çocuk edebiyatı fuarının ilçelerde sergilenmesi şart ve her yıl da geleneksel hâle gelerek devam etmesi önemli…
Kim bilir belki de bu çocuklardan biri dünyayı değiştirecek!