Seçim turneleri başladı. Birçok aday adayı halkın gönlünü fethedecek projelerle meşgul olmaya başlamışken, kimisi bunu billboardlarda renkli pozlarla lanse etme, kimisi de çeşitli yayın organları aracılığıyla ismini duyurma peşinde… Artık nüfusu gittikçe kalabalıklaşmış ve sadece ismi ‘büyükşehirleşmiş’ Van’ın çeşitli sözde vaatlere tahammülü yok. Sahi projeler, somut adımlar, yaratıcı fikirler peşinde olan, üreten, sorumluluk sahibi, halktan tavır alan, bütünleştirici, Hakk adına görev alan ve halk yararına önem veren, aşiret-ahbap-eş-dost kayırmayan, eşitlikçi, adalet yanlısı, memleket değerlerine öncelik veren, yapıcı, hizmetin ne olduğuna vakıf olan birini arzuluyor Van halkı.
Bu beklentilerin ne kadarına kim ne kadar sahip bilemiyoruz, ancak bu yukarıda sözü geçen sıfatları teker teker zatında bulunduran bir isim mevcut: Fevzi Özgökçe. Kendisi AK Parti Tuşba aday adayı ve bana göre Tuşba’nın kesinlikle en münasip adayı.
Neden Fevzi Özgökçe?
Kendi web sitesinde (fevziozgokce.com) değerli hocamız adaylığı ile alakalı olarak şunları söylüyor:
Tuşba sevdalısı olduğum için adayım... Her sokağını bildiğim, her metre karesinde yürüdüğüm ilçem Tuşba’i çok sevdiğim ve ömrümün sonuna kadar burada yaşamak istediğim için adayım. Daha iyi hizmet edip, daha yararlı olacağıma inandığım için adayım...
Evet, öncelikle Tuşba’ya aday olacak zatın Tuşba’yı oluşturan mahalle ve semtleri çok iyi bilmesi şart. Şehrin önemli mahallelerini barındıran Tuşba ilçesi, ayrıca şehrin gözde kurumlarından Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni de kapsamakta. Yıllardan beri Van’ın en büyük sıkıntılarından biri olan şehir-üniversite koordinasyonsuzluğu, belirlenecek adayın da bu sorunun ne derece içinde ve bilincinde olmasıyla yakından alakalıdır. İşte tam da bu noktada şuna parmak basmak yerinde olacaktır: Kendisi de Kalecik doğumlu olan Fevzi Özgökçe aynı zamanda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji bölümünün saygın öğretim üyelerinden. Dolayısıyla şehir ve üniversite bütünlüğünü sağlaması açısından kilit bir isim.
İkincisi, halk her zaman kendinden olana yakınlık hisseder. Fevzi Özgökçe Van doğumlu olup çalışmalarının birçoğunu Van ve çevre coğrafyalarda yapmış Bruki aşiretinden bir hemşerimiz. Fevzi hocamız yıllarca Van’a bilhassa çevre konusundaki projeleriyle destek vermiş bir zat. Yıllarını bilime adamış, yüzlerce uluslararası ve ulusal çalışmalar yapmış, onlarca projeye imza atmış bir şahsiyet. Sahip olduğu eğitsel tecrübeler ve proje koordinatörlükleri bile Tuşba halkı için son derece fayda arz etmekte.
Üçüncüsü, Fevzi Özgökçe oturduğu koltuğun hakkını son kertesine kadar hakkıyla ifa eden bir isim. Lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden meslektaşlarına, akraba ve dostlarına kadar herkese tebessüm dağıtan, adalet yanlısı ve taraftarı bir hocamız. Çalışmalarını tam anlamıyla harfi harfine yerine getiren sözünün eri bir muhterem. Ve kesinlikle yukarıda ifade ettiğim her şeye kelimesi kelimesine layık birisi.
Fevzi Özgökçe Tuşba’ya Neler Kazandıracak?
Yeterince tecrübeli olduğu proje yöneticiliği sayesinde birçok yeni tanıtımları var Özgökçe’nin. Halkın tüm belediyecilik işlerinde karşısına çıkan adres tanımlama, imar, altyapı, konut işlemleri vb. işlemler TUŞBA-KBS (KENT BİLGİ SİSTEMİ ) adındaki bir projeyle kırtasiyeciliği tarihe gömüp tamamen günümüz teknolojisiyle uyumlu web sistemi üzerinden yürütülecek. Nedir bu sistem?
1- TUŞBA-KBS (KENT BİLGİ SİSTEMİ )
Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Yerel Yönetimler bulundukları bölgenin coğrafi haritasını akıllandırıp her türlü veri işleme ve sorgusunu bu haritalar üzerinden yapabilmektedirler. Coğrafi bilgi Sistemleri gelecekte Yerel yönetimlerin adeta sanal personelleri olacaktır. Kent Bilgi Sistemi yaşayan bir teknolojidir. İlerde E-Devlet ile entegre olup kurumların bütün iş yüklerini üzerine alacak ve 7/24 hizmet verecek bir sistemdir. Kentteki mülkiyet bilgileri, imar planları, altyapı bilgileri, bina, işyeri, konut envanterleri, yerel vergi kayıtları vb. tüm bilgiler Kent Bilgi Sistemi içerisinde tutulmaktadır. Tek bir noktadan kontrol ve tek bir noktadan bilgi akışı sağlanarak evrak takibi dahil sayısız işlem, WEB üzerinden yapılabilir hale gelmektedir.
Özgökçe’nin üzerinde durduğu ikinci bir proje ise kendisinin hem akademisyen hem de sosyal rehber yönünü ortaya koymakta. Sayın Özgökçe, toplumun çıkarlarını akademisyenlik deneyimleriyle birleştirerek Tuşba’nın 7’sinden 70’ine her kesiminden insan gücünü yine topluma dönük faydaya dönüştürecek TUŞGÖK (Tuşba Gönüllü Akademisi) oluşturma düşüncesinde. Kültürel ve sosyal bir yönü de olacak bu proje aynı zamanda gönüllülük üzerine dileyen her Tuşbalının katılabileceği ortak ve bütünleştirici bir çalışma.
2- TUŞGÖK (Tuşba Gönüllü Akademisi)
Gönüllü Akademisi, enerjinizi toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan bir eğitim ve aktivite projesidir. Tuşba’da, gönüllü olarak çalışmak isteyen genç, yaşlı, çocuk her kesimden insanın öncülüğünde, eğitimlerimizin rehberliğinde toplumsal farkındalık, dayanışma ve sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi amaçlar. Gönüllü Akademisi üyeleri farklı alanlarda aldıkları eğitimlerin sonrasında topluluk ya da grup olarak örgütlenerek farkındalık oluşturabilecek ve sürdürülebilir olan sorumluluk projelerini ve aktivitelerini hayata geçirmeyi amaçlarlar. Aktiviteler ve projeler topluma katkı sağlamanın yanı sıra aktif birer vatandaş olmayı kişisel gelişime katkı sağlamayı ve sivil toplumu güçlendirmeyi hedefler.
Fevzi Özgökçe’nin ısrarla üstünde kafa yorduğu diğer bir çalışma ise özellikle halkın gelir seviyesini doğrudan etkileyen ve bilinçli meslek edinmeyi sağlayan mütevazı bir uygulama. Özellikle büyükşehir sıkıntılarıyla maddi anlamda mücadele etmekte kişilerin ve bilhassa Tuşba sakinlerinin refahına yönelik kapsamlı bir proje:TUŞMEK ( Meslek Edindirme Kursları) Daha önce defalarca çeşitli projelere imza atmış ve SODES projeleriyle halkın gelişimine katkı sağlamış bir akademisyen olarak, Özgökçe tutumunu toplumsal bilinçlilik üzerine odaklamakta.
3- TUŞMEK ( Meslek Edindirme Kursları)
Tuşba’lıların Kişisel birikimlerini yükseltmek, Mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirmek, Kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlarını artırmak, Pasif tüketici olmaktan çıkıp aktif üretici olmalarına yardımcı olmak, Gelir elde etmelerine katkıda bulunmak, İstihdam edilebilirliklerini artırmak, vb. amaçlarla kurulmuş, örgün eğitimi tamamlayıcı bir yaygın eğitim organizasyonudur. Özellikle örgün eğitim fırsatlarından yararlanamayan bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için herhangi bir yaş sınırlaması yapmadan tüm Tuşba halkına kurs merkezlerimizde eğitim vermek. Eğitimin yaşam boyu devam ettiği algısını güçlendirerek katılımı artırmak. Kursiyerlerimizin, günlük hayatta kendisini ve ihtiyaçlarını, hayatla ilgili planlarını rahatça ifade edebilecekleri hayata rahatça uygulayabilme ve ileri derece konuşmalarda kendisini ifade edebilme bilgi ve becerisi kazanmasını sağlar. Kürtçe, Arapça, İngilizce, Farsça ve Rusça dillerinde eğitim verilmektedir. Sanat ve meslek eğitimlerinin yanı sıra; sergiler, seminerler, fuarlar, yayınlar,yarışmalar, panel-konferans vb. organizasyonlar gerçekleştirmektedir.
Deprem sonrası birçok sıkıntıyla mücadele eden Van halkı daha çok koordinasyon eksikliği ve bütünleşik çalışma eksikliğinden yakındı. Öncülük eden kurumların olmayışı ya da bu kurumlarla irtibata geçebilecek ve bu sayede mağdur durumda olan halka ulaşabilecek bir organizasyonun sağlanamaması pek çok olumsuz neticelere sebep oldu. Özgökçe’nin halka hizmet yolunda sunduğu çalışmalardan TUŞTOGEM (Tuşba Toplumsal Gelişim Merkezi) tam bu noktada halkın acil ihtiyaçlarına katkı sağlayacak ve en aza indirgeyecek sistemli bir proje. Toplumun yardımseverlik ruhunu harekete geçirmeyi, yoksulluğu def etmeyi ve bilhassa maddi konuda (burs, gıda, mobilya vb.) ihtiyaç sahipleriyle bir araya gelmeyi mümkün kılan sosyal bir çalışma.
4- TUŞTOGEM (Tuşba Toplumsal Gelişim Merkezi)
Kadim Toplumumuz gelenekleri ve görenekleri, güçlü aile bağları, sosyo-ekonomik imkânları ve yardımseverlik anlayışı ile yoksullukla mücadele edecek güç ve imkâna sahiptir. Yapılması gereken toplumun içindeki bu dinamiğin ortaya çıkartılması, harekete geçirilmesidir. Tuşba Belediyesi TOGEM olarak amacımız; yoksullukla mücadele sürecinde etkin bir rol almak, rehberlik ve öncülük yapmak ve hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini ve özellikle ihtiyaç sahibi Üniversite öğrencileriyle buluşturmaktır. Bu çerçevede hayırsever vatandaşlarımızın destekleri ile ihtiyaç sahibi ailelerimize gıdadan kıyafete, beyaz eşyadan mobilyaya, kırtasiyeden oyuncağa bir çok kalemde yardım etmek ve Üniversiteye sahip ilçenin öğrencileri ile Tuşba’lı olup dışarda okuyanlara Burs desteği sağlamaktır.
Bunların yanı sıra Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Derneği kurucusu ve yöneticisi olan Fevzi Özgökçe, Tuşba Geri Dönüşüm Merkezi kapsamında değerlendirilebilir atık projesi; Sıhke Gölü’nün manzarasını ortaya çıkaracak ve halkın hizmetine restoran, kafe, dinlence ve lunapark mekânları olarak sunulacak Sıhke Gölü Projesi; Özalp yolu üstünde bulunan çöp toplama alanının oradan alınarak mevcut yerinin rehabilitesini sağlayacak Vahşi Çöp Depolama ve Elektrik Üretimi; İskele’den üniversiteye kadar sahil yolu kapsamında parklar, spor alanları, yürüme ve koşu alanı, bisiklet parkurları, sosyal donatı merkezlerini içine alan Sahil Bandı Projesi ve daha birçok proje ile Tuşba’ya hizmet sağlamayı garantilemektedir.
Doç. Dr. Fevzi Özgökçe Kimdir?
AK Parti Van Tuşba İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı
Tuşba İlçe sınırlarında yer alan Kalecik Köyünde 1971 yılında doğdu. İlköğrenimini Van’da tamamladıktan sonra Orta ve Lise öğrenimini Kastamonu tamamladı. Yüksek öğrenimine 1989 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde başladı ve 1993 yılında tamamladı. Yüksek Lisans eğitimini 1995 yılında ve Doktora eğitimini 1999 yılında tamamladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışan Özgökçe 2002 yılında Yardımcı Doçentlik unvanını ve yakın zamanda Doçentlik unvanını aldı. Özgökçe Dört çocuk babası olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Ekoloji, Çevre, Biyolojik Çeşitlilik, Bitki Sistematiği, Vejetasyon, Etnobotanik ve Ekoturizm alanlarında; 45 uluslararası ve 12 ulusal dergilerde yayınlanmış toplam 57 makale ile 95 uluslararası ve ulusal sempozyumlarda sunulmuş toplam 152 araştırması bulunmaktadır. Doğa Koruma, Biyoçeşitlilik, Çevre koruma konularında ulusal ve uluslararası çalıştaylara katılmış ve çözümleri hakkında araştırmalar yapmıştır. Şu ana kadar 26 (2 uluslararası, 24 ulusal) araştırma projesinde çalışmıştır. 2007-2011 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü (VANÇAM) ile Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Dernek (BİYOÇAD) Başkanlığı yapmıştır. 2 doktora öğrencisi ve 5 yüksek lisans öğrencisi yetiştirmiş, Ulusal ve Uluslar arası alanda Türkiye, Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Van Gölü havzası ile ilgili birçok komisyon ve çalışma gurubunda bulunarak sorunların belirlenmesinde ve çözüm önerilerine destek olmuştur.
fevziozgokce.com.tr web adresinden Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile ilgili merak ettiklerinize ulaşabilir, kendisiyle iletişime geçebilirsiniz.
Kültürlü, özverili, halk yanlısı, akademisyen ve Tuşbalı olup Tuşba’dan aday olan birinden başka ne istenebilir ki?
Yolunuz açık olsun Sayın Hocam.