GÜNCEL

İş İnsanı Kandaşoğlu sorunları sıraladı: İşte Van’ın acil çözüm bekleyen 12 sorunu!

Son günlerde türlü sorunları ile gündeme gelen Van kenti ile ilgili çıkışlar devam ederken iş insanı Zahir Kandaşoğlu bir açıklama yaptı.

Abone Ol

Van’ın yıllardır çözülmeyen sorunları konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken bir türlü çözülmeyen sorunlar son zamanlarda çokça gündeme gelmeye başladı. Çevre Yolu’ndan trafik sorununa kadar bir çok sorun kentin büyümesini, gelişmesini ve diğer kentler ile rekabet etmesini engelleyen sorunlar öne çıkarken iş insanı ve VATSO derneği başkanı 12 maddelik bir sorun listesi paylaştı.

Van’ın öne çıkan sorunlarını derleyerek sorun listesini paylaşan Kandaşoğlu o sorunları ve açıklamalarını şu sözlerle anlattı:

"ŞEHİR İÇİ SIKIŞIKLIK VE ALTYAPI SORUNLARI"

   - Van’ın coğrafi konumu şehirde ciddi bir sıkışıklık yaratmakta, altyapı ise yetersiz kalmaktadır. Özellikle 7000 yıllık tarihi Van kentinin kimliğini bozan ve yatırımları olumsuz etkileyen 18. Madde, şehrin gelişmesini durma noktasına getirmiştir. Yeni yapı izinlerinin durdurulması ve şehri dışa açma konusunda acil yasal düzenlemeler gerekmektedir.

"ÇEVRE YOLU PROJESİ"

   - Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu projesi, Van’ın gelişimi için kritik önem taşımakta ve acilen tamamlanması gerekmektedir.

"TRAFİK SORUNLARI (OTOGAR VE EMNİYET KAVŞAĞI"

   - Organize Sanayi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer yoğun bölgelerde trafik sorunları büyüktür. Özellikle Otogar ve Emniyet kavşağındaki trafik yoğunluğu vatandaşlara zor anlar yaşatmaktadır.

ŞEHİR İÇİ TRAFİK DÜZENİ EKSİKLİĞİ

   - Şehir giriş ve çıkışında ciddi trafik sorunları yaşanmakta, trafik polisleri ve zabıta ekiplerinin yetersizliği nedeniyle araçlar düzensiz park edilmektedir.

VAN HAVALİMANI

   - 1952 yılında kurulan Van Havalimanı, prefabrik ve çelik yapılardan oluşmakta, modern bir terminal binası ve altyapıya ihtiyaç duyulmaktadır.

"OTOGAR EKSİKLİĞİ"

   - Van'da şehirlerarası otobüs firmaları olmasına rağmen modern bir otogar bulunmamaktadır. Mevcut otogar yetersizdir ve prefabrik yapılardan oluşmaktadır.

"VEDAŞ VE DOĞALGAZ FİRMALARI"

   - Van’ın elektrik ve doğalgaz altyapısı eski ve bakımsızdır. Firmalar yeterli yatırımı yapmamakta, sorunlar yalnızca geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, doğalgaz çalışmaları sonrası yollar düzgün onarılmamaktadır.

"TARIM VE HAYVANCILIK SORUNLARI"

   - Van’ın büyük tarım ve hayvancılık potansiyeline rağmen, yanlış tarım politikaları ve yönetim uygulamaları bölgeye zarar vermektedir.

"ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBEDEN VAN"

   - Van, turizmde cazibe merkezi olmasına rağmen şehir özelliklerini kaybetmiş ve köy-kent görünümüne bürünmüştür. Turizm planlamasında disiplin eksikliği vardır.

KUSKUNKIRAN TÜNELİ

    - Dar ve yetersiz olan Kuskunkıran Tüneli'nde her yıl kazalar yaşanmakta, can kayıpları meydana gelmektedir. Tünelin genişletilmesi veya yenilenmesi gerekmektedir.

VAN-KAPIKÖY

    - Kapıköy sınır kapısı Türkiye geneline büyük katkı sağlamaktadır. Ancak, 5 yıldızlı gümrük binasına rağmen sosyal tesis eksikliği dikkat çekmektedir. Saatlerce bekleyen insanlara hizmet verecek temel ihtiyaç tesisleri bulunmamaktadır.

"SAHİL YOLU"

    - Sahil yolu, Van’ın turizm potansiyelini artıracak projelerden biridir. Özellikle Çarpanak Adası'na ulaşımı sağlayacak bu yolun Erciş ve İpekyolu’na bağlanması için çalışmaların hızla devam etmesi gerekmektedir.