REİSİ'NİN HELİKOPTERİ DÜŞTÜ!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopterde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu bazı yetkililerin olduğu bildirildi.

İRAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA!

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahaduri Cehrumi, "Zor ve karmaşık koşullar yaşıyoruz. Cumhurbaşkanının helikopter olayına ilişkin son haberleri almak, halkın ve medyanın hakkıdır. Ancak kaza yeri ve hava şartlarının özel durumu göz önüne alınmalıdır. Henüz hiç yeni haber yok." ifadelerini kullandı.

GENELKURMAY BAŞKANINDAN TALİMAT!

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdi.

Bakıri'nin konuya ilişkin yazılı açıklaması İran devlet televizyonunda paylaşıldı. Bakiri, "Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bulunması ve kurtarma çalışmaları için İran Ordusu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun tüm imkan ve teçhizatları kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.

İran silahlı kuvvetlerinin olayın başından itibaren çalışmalarda yer aldığı kaydedildi.

MÜRETTEBATLA İRTİBAT KURULDU!

İranlı bir yetkili, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldığı açıklanan İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinden bir yolcu ve mürettebattan bir kişi ile irtibat kurulduğunu açıkladı.

İRAN KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor." dedi.

İranlı yetkili dağlık ve ulaşımı zor olan bölgede 40 arama timinin çalışmalarını karadan sürdürdüğünü aktardı.

İRAN'DA OHAL İDDİASI
Öte yandan İran'dan gelen son dakika bilgilerine göre, İran Dini Lideri Hamaney'in, kaza nedeniyle ülke genelinde OHAL (Olağanüstü Hal) ilan ettiği iddia ediliyor.

ERDOĞAN'DAN İRAN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum.

IRAK'TAN DESTEK AÇIKLAMASI

Al-Arabiya'nın haberine göre Irak Başbakanı, İran'ın İran Cumhurbaşkanı'na ait helikopterin yerini tespit etme çabalarına yardımcı olmak için ülkenin yeteneklerinin mevcut olduğunu söyledi.

ALİYEV'DEN AÇIKLAMA

İsrail yine çocuk ve kadınları hedef aldı İsrail yine çocuk ve kadınları hedef aldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı açıklamada, “Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından, üst düzey heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizleri ciddi şekilde endişelendirdi. Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetle birlikte. Azerbaycan Cumhuriyeti komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

İran'da büyük üzüntü yaratan kaza haberine ilişkin ABD'den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, kazaya ilişkin haberlerin "yakından takip edildiğini" bildirdi. 

HELİKOPTERDE KİMLER VAR?

İran devlet televizyonu, Reisi'nin bulunduğu helikopterdeki İranlı yetkililer hakkında bilgi verdi.

Reisi'yi taşıyan helikopterde, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de bulunduğu duyuruldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartları nedeniyle sert iniş yaptığı kaydedildi.

İran Kızılay'ı "kazanın" Kaleyber ve Verzigan arasında meydana geldiğini ifade ederken, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını aktarmıştı.

Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, Reisi'nin konvoyundaki 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söylemişti.

İRAN HALKI TAKİPTE

Başkent Tahran'daki İranlılar, kazaya ilişkin haberleri televizyon ekranından takip etti.

İLK RESMİ AÇIKLAMA
İran İçişleri Bakanlığı, detay sunmadan, Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin zorunlu iniş yaptığını ve bölgeye henüz ulaşılamadığını doğruladı. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, "Cumhurbaşkanı'nı (Reisi) taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi ancak bölgenin sisli olması ve elverişsiz olması nedeniyle helikoptere ulaşmak zaman alabilir." ifadesini kullandı.

Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, Reisi'nin konvoyunda meydana gelen helikopter kazasına ilişkin 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söyledi. Zakiri, "Olay yerine henüz ulaşmadım. Olası yaralılar ve sayısı hakkında bir şey söyleyemem. Olayın nasıl olduğunu bilmiyorum." dedi.

REİSİ BUGÜN ALİYEV'LE GÖRÜŞTÜ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı. Bu sebepten ötürü Reisi, bugün, Doğu Azerbaycan eyaletine gitmişti.

REİSİ VE DIŞİŞLERİ BAKANI ÖLDÜ

İran Kızılayı, Akıncı İHA'nın tespitlerinin ardından Cumhurbaşkanı Reisi'ye ait helikopterin enkazına ulaştı. İranlı yetkililer ise Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı'nın kazada hayatını kaybettiğini duyurdu.​

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ