Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), popüler sosyal medya uygulaması Instagram’a Cuma sabahı itibariyle erişim yasağı getirdi.
CNBC-e'ye konuşan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, sosyal medyanın toplam e-ticaretteki payının yüzde 10 olduğunu belirtti.
Ekmekçi, sosyal medyadaki internet ünlülerinin (influencer) trafiği de dahil olmak üzere günlük 1,9 milyar TL (52.5 milyon euro) değerinde e-ticaret hacminin bu erişim yasağından etkilenebileceğini ifade etti.
1,9 milyar TL'nin yok olmayacağını belirten Ekmekçi, e-ticaret faaliyetlerinin yeniden takvimlendirilmesi veya bu ticaretlerin başka sosyal medya platformlarına kaymasıyla bu değerde bir hacmin etkilenebileceğini söyledi.
Statista.com verilerine göre, Şubat 2024 itibariyle Türkiye’de 58 milyona yakın Instagram kullanıcısı bulunuyor.
Türkiye, dünyadaki en çok Instagram kullanıcısına sahip olan beşinci ülke olarak yer alıyor.
Birinci sırada 363 milyon kullanıcı ile Hindistan yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 167 milyon kullanıcı ile ikinci sırada bulunuyor.
Üçüncü Brezilya'da 101 milyon, dördüncü Endonezya'da ise 101 milyon kullanıcı bulunuyor.
BTK, sosyal medya platformu Instagram'ın "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle erişime kapatıldığını belirtti.
20'den fazla maddesi bulunan "katalog suçlar" arasında "soykırım suçu ve örgütlü işlenmesi," "çocuğa karşı cinsel istismar," "intihara sevk etme," "Atatürk'e hakaret" gibi maddeler yer alıyor.
Instagram'ın sahibi olan Meta şirketinden ise henüz bir açıklama gelmedi.
Bazı geçmiş erişim sınırlamaları: YouTube, Vikipedi
Son olarak yine Meta'nın bir uygulaması olan Threads hakkında Rekabet Kurulu, "hâkim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle" geçici tedbir kararı çıkarmıştı. Bunun ardından Meta nisan ayında uygulamanın Türkiye'deki faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı almıştı.
Google'a ait multimedya platformu YouTube, Türkiye'de 2008'den 2010'a kadar kapalı kalmıştı. YouTube farklı dönemler içinde 2015'e kadar farklı gerekçelerle çok sayıda kez erişime kapatıldı.
Dijital ansiklopedi sayfası olan Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi ise 2014 yılından itibaren erişime kapatılmasının ardından Ocak 2020'de erişim sınırlaması kaldırıldı.