ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Türkiye ekonomisinde önemli bir paya sahip olan inşaat sektöründe yaşanan sorunlar büyümeye devam ediyor. Artan maliyetlerden dolayı inşaat ve emlak sektöründe durgunluk yaşanırken, bu problemlerden en çok etkilenen illerin başında Van geliyor. Van ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan sektörlerden biri olan inşaat son yıllarda zor bir dönemden geçiyor. Van depreminden sonra inşaatta yaşanan hareketlilik son yıllarda yerini durgunluğa bırakırken, inşaat sektöründe yaşanan kriz devam ediyor. Bir türlü çözüme kavuşmayan imar sorunuyla da mücadele eden Van’da artan maliyetler ve imardan dolayı konut fiyatları da bir hayli artarken, inşaatta yaşanan sorunlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Seracettin Işıldar, kentteki belediyeleri imar sorununun çözümü için göreve davet etti. 

BAŞKAN IŞILDAR: İNŞAAT, VAN’IN İSTİHDAMINDA LOKOMOTİFİ OLUŞTURUYOR

Başkan Işıldar, inşaat sektörünün Van için önemine değinerek, “Van fabrikalardan yoksun, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da en son sıralarda olan ilimiz. Şu an ki kaynakların büyük bir çoğunluğunu inşaat sektöründen elde ediyor diyebiliriz. İnşaat, Van’ın istihdamında lokomotifini oluşturuyor. Van, Türkiye’nin birçok iline ve yurtdışına kalifiye inşaat personel sağlayan bir ilimizdir. Bundan dolayı Türkiye’nin inşaat sektörünün de işçi usta ve çalışan kalifiye eleman kısmını karşılayan ilk sıradaki illerden biridir. İnşaat sektörü de Van için önemlidir” dedi. 

Van’daki belediyeden üniversite öğrencilerine 10 bin TL burs Van’daki belediyeden üniversite öğrencilerine 10 bin TL burs

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ DURGUNLUK TÜM KENTİ ETKİLİYOR!

Van’da inşaat sektöründe durgunluk olduğunu dile getiren Işıldar, “Türkiye genelinde inşaat sektöründe aşırı bir durağanlık var. Van’da da bu durgunluk yaşanıyor. Meslektaşlarımız ev yapıp satamamaktan endişeli. Onun dışında mevcut işler yürüyor. Bunun sebebi de ruhsatlar önceki yıldan alındığı için ve 5 ay kış şartlarından kaynaklı mevsim durgunlukları hesap edilerek geçen yıldan yapılmasıdır. Dolayısıyla yeni projeler, ruhsat alımları bugün itibarıyla durabilir. Geçen yıldan başlanan işler devam ediyor. Van’ın lokomotif sektörü inşaat olduğu için bu sektörde yaşanan sorunlar bütün sektörleri etkiliyor. Binlerce insan geçimini sağlamak için inşaatlarda çalışıyor. İnşaat sektöründe de durgunluk yaşandığında bu da sosyal problemlere neden oluyor. Van’da inşaat sektöründe yaşanan sorunlar da ekonomik ve sosyal sorunlara neden oluyor” ifadelerini kullandı. 

Van Genel-16

“VAN’DA İMAR SORUNU İLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Işıldar, imar sorununun inşaat sektörünü etkilediğinin altını çizerek, “Van’daki yap-sat ile uğraşan arkadaşlarımız, eğer arz-talep dengesi bozulursa olumsuz etkilenirler. Yani ev yapıp da satamazlarsa sorun ciddi anlamda büyüyebiliyor. Van’da yeni imar alanları olmadığı için elde tutulan daireler de yok. Zaten biz de bunun mücadelesini veriyoruz. Biz istiyoruz ki yeni imar alanları açılsın. En az Diyarbakır gibi geniş ana yollar ve yaşanabilir trafiği çözülmüş, bol yeşil alanı olan, parkları ve ortak alanları olan, insanların yaşayabileceği turizme uygun bir şehirde yaşamak. Ayrıca hemşehrilerimize istihdam sağlayarak, herkese ekonomik bir rant sağlansın, insanlar arsasına inşaat yaptırsın” diye aktardı. 

“KENTİN İMARI ÇÖZÜLSE FİYATLAR BU SEVİYEDE OLMAYACAKTI…”

İmar sorununun yarattığı olumsuzlukları dile getiren Işıldar, “İmar alanları yoksa, bir şeyler üretemiyorsanız konut yapmanın da bir anlamı yok. Çünkü imar alanları yok. Türkiye ekonomisi iyiyken yapılmadı. Şimdi yapılsa da ekonomik kriz var. Alım gücü düşen vatandaş nasıl konut sahibi olacak? Daha önce bazı ilçelerimizde inşaat yapımına uygun alanlar vardı, yüzdelikleri uygundu. İnsanlar da bu sayede uygun fiyata konut sahibi olabiliyordu. Ama şimdi konutlar daha pahalıya satılıyor. Bunun en büyük nedeni de imar. 10 yıl önce bu imar uygulamaları yapılabilseydi vatandaş 200-250 bin gibi bir fiyata konut sahibi olabilirdi” diye konuştu. 

BAŞKAN IŞILDAR’DAN KENTTEKİ BELEDİYELERE İMAR KONUSUNDA ÇAĞRI

Işıldar, belediyelere imar konusunda çağrıda bulunarak, “Konut faizlerinin düşürülüp pazarın canlandırılması lazım. Bundan başka çare yok. Belediyelere bu konuda çağrıda bulunuyorum. Belediyelerin bir an önce imarla alakalı düzenlemeleri yapması lazım. Bu düzenlemeleri yaptıkları zaman biz de yeni işler yapabileceğiz. İstihdam alanı oluşacak. İstihdam olduğu zaman da garip gureba evine ekmek götürebilecek. Van’da konut sahibi olmayan vatandaş konut sahibi olacak. Çark dönecek, insanlar çalışacak. İnşaat sektörünün eksi günlerine dönmesi için imar alanlarının bir an önce açılması lazım” dedi.  

YATIRIMCI VAN’DAN GİDİYOR…

Işıldar, yatırımcıların Van’dan gitmesinin önünün kesilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Seneye bu kriz devam ederse inşaat sektörü büyük bir durgunluk yaşayacak gibi görünüyor. Şu an konut alımı için en uygun, en ideal zaman. Konut fiyatlarının artması bekleniyor. Bu da vatandaşlarımız için bir fırsat. Müteahhitler olarak ise bizim en büyük problemimiz imar alanlarının olmayışı, iskân ve ruhsat alımındaki zorluklar. Bunun neticesinde sermayedarların başka illere gitmesi, orada yatırım yapmaları. Bu durum bizi üzüyor. Bu nedenle en kısa sürede belediyelerimiz imar iskân ve ruhsat düzenlemeleri yaparak yatırımcıların Van’dan gitmesinin önünü kesmelidir.”

Editör: Necmettin Dursun