ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ
Meteoroloji’nin bilgilerine göre, Türkiye geneli Nisan yağışları, geçen yılın aynı dönemine göre yağışların üzerinde gerçekleşerek yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Geçen yıl tüm yurtta etkili olan kuraklık Van’daki çiftçiyi olumsuz etkiledi. Geçen yıl en kurak günlerini geçiren Van’da bahar aylarında sık sık yağmur yağdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Standart Yağış İndeksi Metoduna Göre 2023 Nisan Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu’nu içeren 3 aylık verisine göre, Van’daki kuraklık renkleri turuncu ve sarıdan beyaza döndü. Bahar yağmurları, geçen yıl kuraklıkla boğuşan Van’a yararken, yüksek rekolte beklentisini de arttırdı. Bahar yağmurlarıyla birlikte Vanlı çiftçilerin yüzü gülerken, tarımsal üretimdeki umutlar da arttı. Van’da kuraklık riski ortadan kalkarken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ve çiftçiler, rekolte artışı beklediklerini söyledi.
BAHAR YAĞMURLARI VAN’A YARADI!
Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, verim artışının olduğunu ifade ederek, “Bizim sahada yapmış olduğumuz tespite göre, verim artışı var. Yaklaşık yüzde 30’a yakın bir verimle artış söz konusudur. Bu sene 600 bin dekar alanda buğday ektik. Yaklaşık 450 bin dekar alana da arpa ektik. Geçen sene 60-70 bin ton üretim oldu. Bu sene 100 bine yakın üretim bekliyoruz. İlkbaharda yağan yağışlar, bu sene dağıttığımız sertifikalı tohumlardan dolayı rekolte artışı bekliyoruz” dedi.
VAN’DA YAĞAN YAĞMURLAR ÇİFTÇİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!
Görentaş, Van’daki çiftçilerin desteklendiklerini ve bunun devam edeceğini aktararak, “İlkbahardaki yağışların güzel geçmiş olması çiftçiyi olumlu etkiledi. Bununla birlikte verim artışı olacaktır. Buna paralel olarak Van Büyükşehir Belediyesi bütçesiyle dağıttığımız sertifikalı tohumlar da verim artışına katkı sunacaktır. Yaklaşık 2 bin tona yakın buğday, 850 tona yakın arpa tohumu dağıttık. Yüzde 75 Büyükşehir katkısı, yüzde 25 de çiftçi katkısıyla dağıtım yaptık. Yaklaşık 320 tona yakın yonca korunca tohumu dağıttık. Bunlar vatandaşın girdi maliyetlerini düşürüyor. Bakanlığımızın da tarımsal destekleri de var. Çiftçilerin bize dönüşleri son derece iyi. Memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Bu destekler devam edecek” diye konuştu.
VAN’DA BAHAR YAĞMURLARI REKOLTE BEKLENTİSİNİ ARTTIRDI…
Derviş Gülten adlı çiftçi, yağışların çiftçileri umutlandırdığını belirterek, “Yaklaşık 20-25 senedir çiftçilik yapıyorum. Geçen yıl ki kuraklık biz çiftçileri çok etkiledi. Hem kar yağmadı hem de yağmur. Geçen yıl kar yağsaydı zorluk çekmeyecektik. Yağmurun olmaması biz çiftçileri korkutuyordu. Ama bu sene yağan yağmurlar biz çiftçileri umutlandırdı. Özellikle baharda sürekli yağmur yağdı. Bu durum bizi mutlu etti. Yağan yağmur üretimi de etkiledi. Verimli bir sezon olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
KURAKLIK VANLI ÇİFTÇİLERİ KORKUTUYORDU AMA BAHAR YAĞMURLARI UMUTLARI YEŞERTTİ!
Yıllardır çiftçilik yapan Metin Cebe, geçen yıl ki kuraklığın çiftçileri olumsuz etkilediğini dile getirerek şunları söyledi: “Biz çiftçiler için bir damla su bile çok önemli. Geçen yıl yağışlar azdı. Çiftçiler bu durumdan olumsuz etkilendi. Zaten yem fiyatları çok pahalı. Bir de kuraklık ve yağışların az olması bu durumu çiftçiyi daha da kötü duruma soktu. Geçen yıl kuraklıktan dolayı ot biçemedik. Tarlalarımızı biçemedik. Ektiğimiz ekinler çıkmadı. Ekinler çıkmayınca hayvanlara yem, saman, arpa almak zorunda kaldık. Yem fiyatları da çok pahalıydı. Bu yüzden olumsuz etkilendik. Bu sene yağışlar oldu ve biz çiftçilerin yüzü biraz da olsa gülmüş oldu. Bu sene geçen seneye göre daha iyi. Bu yıl da yağmur yağmasaydı çok daha fazla etkilenirdik. Van tarım ve hayvancılıkta özellikle küçükbaş hayvancılıkta iyi noktalarda olan bir şehir. Bu yıl yağışlar olmasaydı Van’ın hayvancılığı ve tarımı tehlikeye girerdi çünkü gerçekten bunun sıkıntısını çok yaşadık.”
“BU YIL YAĞIŞLAR OLMASAYDI VAN’IN HAYVANCILIĞI VE TARIMI TEHLİKEYE GİRERDİ”
Cebe, çiftçilere destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları aktardı: “Mazot fiyatları çok yüksek. Yem fiyatları yüksek. Biz de çiftçi olduğumuz için mecbur kalıp alıyoruz. Bu defa hayvan fiyatlarını arttırınca tüketici hayvan almıyor. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Çiftçi pazarı bulamıyor. Pazarı bulamayınca da çiftçi elindeki malı tüketemiyor. Tüketemeyince de bunun olumsuzluklarını yaşıyor. Tarım Ofisi’nden verilen arpa fiyatlarının biraz daha düşmesi lazım. Bu fiyatlar düşerse en azından besicilerin arpa alması daha kolay olur. Kuraklıktan etkilendik, fiyatların düşmesiyle bir nebzede olsa yükümüz hafifler.”
“DESTEKLER BİRAZ DAHA ARTSA…”
Yaklaşık 15 yıldır çiftçilikle uğraşan Fahrettin Gülten yağışlardan söz ederek, “Geçen yıl bir kuraklık vardı ve özellikle çiftçiler bu durumdan çok olumsuz etkilendi. Yağışlar olmadığı için ot da yoktu. Bu konuda çok mağdur olduk. Bu sene yağışlar oldu ve iyi durum şu an. Yağmurun yağması biz çiftçiler için güzel. Ot yeşermeleri geçen yıla oranla daha iyi. Bu sene güzel geçiyor. Yem, saman ve mazot fiyatları biraz yüksek. Bu konuda yetkili kişilerden destek istiyoruz” diye aktardı.