Av. Rasim Sayğın, HÜDA PAR’ın kuruluşundan önce hak arayışına yönelik birçok sivil toplum kuruluşunda yer aldığını, yaşanan toplumsal mağduriyetlerin giderilmesi noktasında STK bünyesinde mücadele ettiklerini ifade ederek, “HÜDA PAR'ın kuruluşuyla beraber bize de bu kuruluş sürecinde yer almaya yönelik teklif geldi. Araştırdık ve kabul ettik. Partinin şu an ki programının hazırlanması sürecinde de yer aldık.” diyerek siyasi hayata nasıl başladığını belirtti.

SEÇİM ÇALIŞMALARINI GÜNDEMİMİZ OLMAKTAN ÇIKARDIK; GÜNDEMİMİZ SADECE VE SADECE DEPREMDİ

Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik HÜDA PAR’ın deprem bölgesine yaklaşımını, deprem bölgesindeki çalışmalarını ve parti olarak deprem bölgesindeki izlenimlerini değerlendiren Sayğın, “Deprem gerçekten de asrın felaketiydi. Depremde haberdar olur olmaz Adıyaman bölgesine gittim. Diğer tüm parti teşkilatlarımız da 11 ile dağıldı. Deprem günü öğle saatlerinde Adıyaman'daydım. Daha hiç kimsenin uğramamıştı o vakit Adıyaman’a. Depremin etkilerini yerinde gördük. İkinci depreme de orada yakalandık. Orada olmamız nedeniyle hemen parti teşkilatlarını, sivil toplum kuruluşlarını, ulaşabildiğimiz arkadaşlarımızı bu durumdan haberdar ettik. O gün birçok mağduriyet vardı. Acil ihtiyaçlar söz konusuydu. Allah kendilerinden razı olsun, sivil toplum kuruluşları yapmış olduğumuz çağrıya hemen yanıt verdiler ve deprem bölgelerine yardımlarını ulaştırmaya başladılar. HÜDA PAR olarak Van’da ise hemen depremin ilk günü bir koordinasyon merkezi ve bir kriz masası oluşturduk. Bu kriz masasında acil olarak depremle ilgili neler yapılabilir? Bununla ilgili değerlendirmeler yapıldı ve acil İhtiyaç maddelerini, sivil toplum kuruluşları, özellikle Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı ile beraber gönderilmesi için çalışmalar yaptık. Bu noktada özellikle üye ve gönüllülerimiz Van'da gelen insanlarla birebir iletişime geçti. Hem otellerde hem yurtlarda hem evlerde kalan depremzede kardeşlerimiz birebir ziyaret edildi. İhtiyaçları nelerdir, eksiklikleri nelerdir, neler yapılabilir? Bunların raporları tutuldu ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bu kardeşlerimize imkânlarımız oranında yardımlar yapıldı. Bizim halen bugün itibariyle 11 ilde 11 genel başkan yardımcılarımız sürekli şekilde oradalar. Yani gidip turistik bir gezi yapıp, ziyaret edip memleketlerine geri dönmediler. Oranın sorunlarını sürekli takip ediyorlar. Bu noktada gerek ulusal düzeyde, gerek yerel düzeyde temaslarda bulunuyorlar. Halkın sorunlarının çözülmesi, raporlaştırılması noktasında bunlar yapılıyor. Depremden bu yana gündemimiz depremzedeler oldu. Seçim çalışmalarını gündemimiz olmaktan çıkardık. Gündemimiz sadece ve sadece depremdi. Genel merkezimizden bize gelen talimat bu yönlüydü. Genel merkezin çalışmaları da bu yönde.” şeklinde konuştu.

“MESELEYİ MEMLEKET MESELESİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerini değerlendiren HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, “HÜDA PAR olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğiz. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçiminde takınacağımız tavrın ne olduğu belli. Bu noktada HÜDAPAR açısından artık bir belirsizlik söz konusu değil. Meclis seçimleri açısından ise Cumhur İttifakı'nın büyük birleşeni olan AK Parti'yle görüşmeler halen devam ediyor. Bu görüşmelerin ana muhtevası; madem ki bir ittifak yapılacak, o zaman en üst düzeyde temsiliyetle parlamentoda ne şekilde olabilir? Bunun görüşmeleri yapılıyor. Bu asla sandalye hesabı veyahut bir makam hesabı şeklinde olmamıştır. Hangi ilde, maksimum düzeyde temsiliyet yani ittifak açısından sağlanabilir. En üst düzeyde ne şekilde çıkarılabilir? Bunun hesabı üzerinden yapılarak bugüne kadar gelindi. Halen bu düzeyde gitmektedir. Genel Başkanımız da açıkladı. Meseleyi memleket meselesi olarak görüyoruz. Yani Cumhurbaşkanı seçimini ve burada özellikle hem Türkiye'deki iç gündem hem uluslararası anlamda Türkiye'nin maruz kaldığı saldırılar, dış devletlerin Türkiye'ye yönelik olarak tutumları, Akdeniz olsun, Karadeniz olsun, Ukrayna olsun, Filistin olsun, Irak, Suriye vesair gibi birçok yerde Türkiye'nin bir duruşu var. Bunların tamamı beraber değerlendirildiğinde ve aynı zamanda muhalefetin yapmış olduğu açıklamalar, altılı masada, altılı masa destekçilerinin seçime gelmeleri durumunda vaat ettikleri hususlar değerlendirildiğinde burada mevcut Cumhurbaşkanı'nın desteklenmesinin Müslümanların ve memleketin faydasına olacağı fikri oluştu.” yorumunda bulundu.

“HÜDA PAR’I İTTİFAKIN DIŞINA İTMEK İSTİYORLAR”

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun seçim açıklamasından sonra bazı çevrelerin yoğun saldırılarına maruz kaldıklarını ifade eden Saygın, HÜDA PAR kimin ve niçin saldırdıklarını şöyle açıkladı: “Bunlarla ilgili siz ne yaparsanız yapın, onlar gibi olmadıkça sizden hoşnut olmazlar, sizi sevmezler ve size yönelik eleştiri dozajını aşan hakaretvari söylemlerine devam edecekler. Bu bir kesimdir. Doğrusu biz bunları çok dikkate almıyoruz. Bunun dışında kalan kesimler ise özellikle Millet İttifakı tarafında yer alan partiler ve bu partilerin mensupları, üyeleri bize yönelik eleştirilerde bulunuyorlar. Özellikle HÜDA PAR’ı ittifakın dışına itmek istiyorlar. İttifak dışında tutmak istemelerinin amacı ise şu anda seçim açısından Cumhurbaşkanlığı seçimi açısından Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı birbirine yakın. Yani bizim düşündüğümüz Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın biraz daha önde olduğu ama bunlar üzerine konacak yüzde elli yüzde birlik bir oran, yüzde yarımlık bir puan dahi sonucu etkileyeceğini ve HÜDA PAR'ın bu yönüyle sonucu çok ciddi etki ettiğini görüyorlar. Haliyle buradan saldırıyorlar. İttifak dışına itip burada muhtemel işte cumhurbaşkanlığı yönünden HÜDA PAR'ın oraya sağlayacağı katkıyı dışarıda tutma amaçları var. Bugün HÜDA PAR'ın parti programını okuyanlar taraflı tarafsız gerçekten de kötü niyetli değilse bir medeniyet projesi olduğunu çok rahat olarak görebileceklerdir.”

“KİM DOĞRU BİR İŞ YAPIYORSA DESTEK VERİRİZ”

Şu an ki Türkiye’nin seçim atmosferde siyasi partilerin insanlarımıza hizmet vaatlerinden çok, sokak ağrı ile bir birlerine hakaret edip bir kavga/kargaşa havası estirdiklerini ifade eden Av. Rasim Sayğın, HÜDA PAR’ın seçim anlayışının bu olmadığını belirterek, “Biz doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen bir partiyiz. Bir parti doğru bir iş yapıyorsa; ister CHP olsun ister HDP, ister İYİ parti, ister AK Parti olsun, doğru bir hususu yapıyorsa HÜDA PAR olarak bunu destekleriz. Destek veririz. İlle bizim elimizle gerçekleşsin diye bir şey içerisinde de olmayız. Aynı şekilde bir yanlış varsa ve kimden olursa olsun buna da yanlış deriz.” İfadelerini kullandı.

“SEÇİMDEN SEÇİME İNSANLARI HATIRLAYAN BİR ANLAYIŞA SAHİP DEĞİLİZ”

Sadece seçim odaklı bir parti olmadıklarını ifade eden HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, “2018 seçimlerinden bu yana düzenli bir şekilde her hafta bizim esnaf ziyaretlerimiz vardı. Pandemi süreci bunu biraz aksattı. Her hafta düzenli bir şekilde ziyaret ekiplerimizden aileleri ziyaret etmelerini isteriz. Mahalle muhtarlarını ziyaret etmelerini isteriz. Bunlarla ilgili raporlamalar alırız. Sorunlarıyla ilgili bir il veya ilçede bir mahallede bir sorun varsa direkt oraya gidip o sorunlarla ilgili raporlamaları o sorunla ilgili çözüme yönelik olarak muhatabına iletiriz. Biz HÜDA PAR olarak sadece seçimden seçime insanlarımızı hatırlayan bir anlaşışa sahip değiliz.” yorumunda bulundu.

Son dakika! Ambulans helikopter hastaneye çarptı: 4 kişi hayatını kaybetti! Son dakika! Ambulans helikopter hastaneye çarptı: 4 kişi hayatını kaybetti!

“VAN'IN EN TEMEL SORUNU İYİ YÖNETİLMİYOR”

Van’ın ekonomik durumunu değerlendiren Sayğın, “Van'ın en temel sorunu iyi yönetilmiyor. Biz makamlara hizmet makamı olarak bakarız. Yani oturulacak, insanlara patronluk taslayacak bir yer olarak değil. Dolayısıyla bu hizmet makamlarında bulunanlar maalesef şehrimizi iyi yönetemiyorlar. Temel husus belediyecilikle ilgili hususlardır. Ve diğer bir temel ise genel anlamda genel bütçeyi ilgilendiren, hükümeti ilgilendiren, valiliği ilgilendiren hususlardır. İlimizde belediye hizmetleri maalesef etkin bir şekilde yürütülemiyor. Özellikle kayyum atamaları nedeniyle bunlar halka hesap verecek makamda olmadıkları için yatırım yapma, uzun süreli faydalı olma gibi dertleri yok. Günü birlik seçim veyahut da görev süreleri kadar bir yıl, iki yıl gibi atama süresi ne kadarsa bu süre içerisinde günü kurtarma derdiyle hizmetler yapılmaktadır. Yine maalesef şehrin kaynakları da çok düzgün bir şekilde dağıtılmıyor. Dolayısıyla burada idare makamında bulunanlar bir sorunu kalıcı şekilde çözme, bir şehre faydalı olma gibi bir durum gerçekleştiremiyorlar. Bunu biz görüyoruz. Van'ın bugün en temel sorunlarından bir tanesi yıllardır ifade ediliyor çevre yolu mesela. aynı mantıkla yani şehrin bir sahibi olmadığından dolayı bu sorunuz sürekli şekilde takip edecek bir makam bulunmadığından dolayı belli dönemlerde gündeme geliyor, konuşuluyor ve unutuluyor. Aynı şekilde Van'ın işte işsizlik sorunu. Ulaşım sorunu. Van'ın sulama sorunu, su sorunu, çiftçilerin sorunu, gençlerin sorunları, sınır sorunumuz vs. bir çok çözülemeyen sorunuz var. Bizim çok temel bir gelir kaynağımız var. Esnaflarımız açısından özellikle İran'la ticari ilişkiler anlamında bir sınır kapımız var. Sınır kapımız sürekli gündemdedir. Bir gün düzelir, bir hafta düzelir, on gün sonra bozulur. Kalıcı bir çözüm bulunmaz maalesef. Yani Van, benzeri nitelikteki sınır şehirlerine göre sınır şehrinin avantajlarının belki yüzde onundan faydalanmamaktadır.” açıklamasında bulundu.

“VAN TEMSİLİYET SORUNU YAŞIYOR”

Van adına meclise giren çoğu vekilin Van halkı tarafında dahi tanınmadığını, bunun temel sebebinin de yine Van adına seçilen milletvekillerinin Van’ın sorunları ile ilgilenmediğini aktaran HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, “Van'ın temsiliyeti açısından bugün beş tane muhalefetten üç tane de iktidardan milletvekili var. Maalesef bunlar şehrin sorunlarından uzaklar. Yani yine AK Partili milletvekillerinin dönemsel olarak şehrin sorunlarıyla ilgili olarak çalışmaları, ziyaret yaptıklarını görüyoruz ama diğer beş HDP'li milletvekilini ben şahsen isimlerini bile bilmiyorum. Bakın siyasetçiyim. İsimlerini bilmiyorum. Çünkü hiç yoklar. Hal böyleyken Van temsiliyet sorunu yaşıyor. Yani ideolojik gayelerle siz birilerini seçip gönderdiğinizde bu şahıs da ideolojik olarak gider. İdeolojisini orada paylaşır, hizmet yapma gibi bir derdi de olmaz. Sezai Temelli Van'ın kaç tane sorunuyla ilgilendi? Kaç tane sorunu gündeme getirdi? Mecliste kaç tane sorunla ilgilendi? Varsa yoksa Türk marjinal, Türk sorununun taleplerini yerine getirmek. Gidip Almanya'da Öcalan'a selamlar göndermek dışında yaptığı bir faaliyet yok. Van'ın bunlara ihtiyacı da yok aslında. Dolayısıyla çalışacak şehri kendisine dert eden, şehrin sorununu kendine dert edinecek olan insanlara ihtiyacımız var. Bu seçim, bunun için bir fırsattır.” Şeklinde konuştu.

“BU ŞEHRE KİM FAYDA SAĞLAYACAKSA ONLARA OY VERİN”

2023 seçimleri için halka çağrı yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, “Özellikle halkımızdan bunu istiyoruz. Yani ideolojik gayelerle hareket etmesinler. Gerçekten de bu şehre kim fayda sağlayacaksa, bu şehrin sorunlarını kimler çözecekse bu noktada yerelde çalışma yapanlar kimlerse gözlerinin önünde oturan kimlerse, cenazelerine gidenler kimlerse, düğünlerine gidenler kimlerse, hayırlarla, şerlerle ilgilenen kimlerse onlara oy versinler.” çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim