ŞEHRİVAN HABER - Modernize edildikten sonra kenti ekonomisine büyük katkı sunan Kapıköy'de büyük hareketlilik yaşanırken, Van'ın İran'a açılan ikinci sınır kapısı olan Gelincik de 34 yıl sonra açılmayı bekliyor.
Uzun yıllar sürümcemede kaldıktan sonra açılan Kapıköy'de iyileştirmelere rağmen hala transit geçiş gerçekleşmezken, Gelincik ise açılmayı bekliyor. Bu süreçte bazı sıkıntılar da yaşanırken yıllardır kentin gündemine olan konular bu kez de HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit tarafından meclis gündemine taşındı.
VAN VEKİLİ BAKAN'A KAPIKÖY VE GELİNCİK'TEKİ SORUNLARI ANLATTI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2024 Yılı Bütçesi görüşmelerinde Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar ve Başkale Gelincik Kapısı’nın açılması talebi, Sayyiğit tarafından Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a iletildi.
Mecliste yaptığı konuşmada konuya dikkat çekekn Sayyiği, konuyla ilgiyi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; "Seçim bölgem Van, İran'la 295 kilometre kara sınırına sahip olmasına rağmen bunun avantajlarını maalesef kullanamayan bir kent durumunda. Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale ilçelerimizin İran sınırında yer almasına rağmen sadece Saray'da Kapıköy Sınır Kapısı aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bugün Van'ın ekonomisinin can damarı Kapıköy Sınır Kapısı olmuştur; çünkü en verimli dönemlerde yılda 500 bini aşkın İranlı turistin Van'a gelmesi, otellerde doluluk oranını arttırdığı gibi, esnafın da iş yapabilmesini sağlamaktadır. İfade etmek gerekirse bunun daha da büyümesi, daha çok turistin Van'a gelmesi için iktidarın ekstra bir gayretini maalesef göremiyoruz. Çünkü Vanlı tacirin, esnafın ve halkın yıllardır dile getirdiği talepler ısrarla görmezden geliniyor.
"GELİNCİK SINIR KAPISI AÇILMALI"
Yakın geçmişte Van ülkenin batısından, Avrupa ülkelerinden hatırı sayılır bir turist ağırlarken bugün sadece İranlı turistleri bekler bir duruma gelmiştir. En temelde siyasi iktidara düşen görev, 1 milyonu aşan nüfusuyla Van'ın batı illerine ulaşım ağını geliştirmektir; Van'ın Diyarbakır'a, oradan Urfa'ya ve batıya bağlanacağı otoban ve hızlı tren projeleri hayata geçirilmelidir; kısacası, öncelikle Van'ın batıyla kapısının açılması gerekmektedir. Ama bunu AKP iktidarı yapacak niyette değil, vizyona da sahip değil. Bu nedenle, İran'la turizm ve ticaret ilişkileri hayati önem taşımaktadır. Kapıköy'ün dışında Başkale Gelincik Sınır Kapısı ile Çaldıran Çilli Sınır Kapısı'nın açılması hem ilçe hem de il ekonomisi için atılacak öncelikli adımlar olmalı. Bunun yanında, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın transit geçişlerde kullanılması, burada tam donanımlı laboratuvar yapılması en önemli taleplerdendir.
İranlı turistler Van'a geliyor ama İran Konsolosluğu Erzurum'da. Açıkçası bunun cevabını da istiyorum Sayın Bakan’dan. İran kentleri ile Van arasında karşılıklı uçak seyahatleri mümkün hâle getirilmeli, Türkiye-İran ortak organize sanayi bölgesinin kurulması için çalışmalar başlatılmalıdır. Van-Şırnak karayolu da kısa sürede bitirilebilirse Irak Kürdistan Bölgesi’yle de ciddi ticari ilişkiler geliştirilebilir diye düşünüyorum.
SAYYİĞİT'TEN BAKANA ÇAĞRI: BİRAZ DA VAN'A BAKIN...
Taleplerimiz bir yana, Kapıköy Gümrük Kapısı'nda kronikleşen sorunlar söz konusu. Bugün de fiziki eksiklikler ve sorunlar, idari yetersizlikler devam ediyor. Uzun bekleme sürelerinin de olabileceği Kapıköy'de tuvalet, kantin, lavabo, bekleme alanı gibi sosyal tesisler maalesef bulunmuyor. İnsanlar bazen temel ihtiyaçlarını karşılayacak imkân bulamadan saatlerce güneşin altında bekleyebiliyorlar. Bununla birlikte ortaya çıkan bir çevre kirliliği de söz konusu. Sayın Bakan, eğer ticareti geliştirmek istiyorsanız biraz da Van'a bakmalısınız. Hatta sizi Van'a değil, doğrudan Kapıköy Gümrük Kapısı'na davet ediyorum. Kapıköy'ün bugün de ne durumda olduğunu, ticaretin ve turistlerin Van'ın ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu, buyurun, yerinde birlikte inceleyelim.