Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi: Güneşten yanan cildinizi yumuşatmak için yulaf ezmesi kullanabilirsiniz. Yarım bardak yulaf ezmesini 1 bardak kaynar suyla iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Karışım tamamen soğuduktan sonra cildinizin güneşten yanmış bölgelerine yavaşça, dairesel hareketlerle sürün. 3-4 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayabilirsiniz.
Aloe Vera Jeli: Yanık tedavisinde oldukça etkili bir çözüm olan aloe vera jeli güneş yanığını yumuşatarak cildin temizlenmesini sağlar. Cildinizin yanan bölgelerine avuç içiyle jeli iyice yedirin ve cildin emmesini bekledikten sonra soğuk suyla durulayın.
Zeytinyağı: Güneş cildi kurutur, daha çok gerilmesine neden olur ve bu gerilme ağrılar oluşturur. Bunu engellemek, cildi yumuşatmak için zeytinyağını sürün ve üzerine sıcak suyla ıslattığınız bir havlu koyun. Havlu tamamen soğuduktan sonra cildinizi silebilirsiniz.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Güneş Yanığına Karşı Yapılabilecekler Nelerdir?

Sık sık serin duşlar alın. Duş sırasında suyun çok hızlı ve sert bir şekilde teninize değmemesine dikkat edin. Sabun, banyo yağları ya da diğer temizleyici maddeleri kullanmaktan kaçının. Çünkü bu tür ürünler cildinizi irrite edecek ve büyük ihtimalle yanıkların durumunu kötüleştirecektir. Eğer cildiniz su toplamışsa duş yerine küvette banyo yapmayı tercih edin, çünkü duş ile beraber gelen basınçlı su bunların patlamasına yol açabilir.

Güneş yanığı olan bölgelere serin bezlerle kompres yapın ve ihtiyaç duydukça bezleri tekrar ıslatın.
Bol, rahat ve pamuktan yapılmış giysiler giyin.

Güneş yanığı olan bölgelere içerisinde aloe vera bulunan yatıştırıcı losyonlar uygulayın. Ancak 2 yaşında küçük çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan krem kullanmayın. 12 yaşından küçük çocuklarda da yine doktor tavsiyesi olmadan rektal ya da vajinal bölgede krem kullanmayın.

Güneş yanığı hafif ateşe ve baş ağrısına neden olabilir. Baş ağrınızı hafifletmek için serin ve sessiz bir odada uzanın. Baş ağrısının nedeni susuz kalmanız da olabilir, bu sebeple daha fazla sıvı tüketmek yardımcı olabilir.

Evde Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Güneş yanıklarına karşı evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de mevcuttur. Ancak bunların bilimsel bir kanıtı yoktur ve bilimsel bir tedavinin yerini alamazlar. Ancak riski göze alabilirim derseniz uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:

3-4 tane çay poşetini ılık suya koyun, çay siyah olduğunda poşetleri çıkarın ve sıvının oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bir parça kumaşı bu sıvının içerisine batırın ve yanığın üzerine uygulayın. Eğer kumaş acıya neden oluyorsa çay poşetleriyle de uygulayabilirsiniz. Yatağa gitmeden önce yapıp, gece boyunca kalmasında fayda vardır.

Güneş yanığı henüz yeniyse ve soyulmaya başlamadıysa yaban mersini, domates, kiraz gibi antioksidan ve C Vitamini bakımından zengin besinler tüketin. Yapılan bir araştırma bu sayede vücudun sıvı gereksiniminin azaldığını ve dehidrasyon riskinin de düştüğünü göstermiştir.

Aktarlardan edinebileceğiniz aynısafa çiçeği merhemini deneyin. Ancak unutmayın ki ciddi yanıklarda bitkisel tedavi uygun değildir ve doktora görünmeniz gerekmektedir.

Yukarıdakilerin dışında uygulayacağınız yöntemler iyileşmeyi geciktirebilir ya da enfeksiyona yol açabilir. Özellikle yumurta beyazı, fıstık ezmesi, vazelin ya da sirke kullanımından kaçının.

e-Devlet'e yep yeni özellikler geldi! İşte yeni eklenen hizmetler e-Devlet'e yep yeni özellikler geldi! İşte yeni eklenen hizmetler

Güneş Yanığından Korunma

Yukarıdaki uygulamalar cildinizi rahatlatsa da yanığın ciddiyetine göre ağrılar 4-5 gün sürebilir ve daha sonra cildiniz soyulabilir. Tüm bunlardan korunmak için güneşe çıkmadan önce mutlaka yüksek faktörlü güneşten koruyan bir krem kullanın. Bazen, güneşin çok güçlü olduğu öğle saatlerinde bu koruma kremleri de yeterli oranda etkili olmayabilir. Bu saatlerde güneşe çıkmamak en iyisi ancak çıkmanız gerekiyorsa burun bölgesini korumak için bir şapka, omuzları korumak içinse t-shirt giyebilirsiniz. Denize girip çıktıktan sonra koruyucu kremi mutlaka tazeleyin.

Hangi Durumlarda Doktora Görünmelisiniz?

Bayılacak gibi hissediyorsanız ya da başınız dönüyorsa.
Baş ağrınız ya da yanıklardaki ağrılar geçmiyorsa.
Nabzınız çok hızlıysa ya da hızlı hızlı nefes alıp veriyorsanız.
Aşırı susuzluk çekiyorsanız, idrara çıkamıyorsanız.
Vücudunuzdaki dehidrasyon artıyor ama siz yeterince sıvı tüketemiyorsanız.
Mide bulantısı, ateş, titreme ya da isilik problemi varsa.
Gözleriniz acıyorsa ve ışığa karşı hassassa.
Cildinizin rengi solmuşsa ya da teniniz soğuksa.
Sert, ağrılı su toplamaları varsa ve bunların üzerinde enfeksiyon belirtileri varsa, ağrı, şişlik, kızarıklık ya da sıcaklık artıyorsa.
Kusuyorsanız ya da ishalseniz.
Semptomlar daha çok ve daha sık hale geldiyse.
Uyarılar
Güneş yanıklarını kaşımayın, soymayın ya da kazımayın. Çünkü, bu problemi daha kötü hale getirecektir.
Güneş yanığının üzerine buz uygulamayın. Buz uygulamak güneş yanığından daha ağrılı olabilen buz yanığına neden olabilir ve cilde daha da fazla zarar verebilir.

Kaynak: Haber Merkezi