ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Doğanın dört mevsim büründüğü zenginliklere yakından şahit olma imkânı tanıyan tren yolculuklarına ilgi artmaya devam ediyor. Son yıllarda kendinden sıkça söz eden Doğu Ekspresi ve Vangölü Ekspresi, Türkiye’nin göz kamaştıran şehirlerine yolculuk imkânı sunarken, turizme de katkı sağlıyor. Özellikle turistik bir sefer olan Doğu Ekspresi büyük ilgi görürken, hattı Bitlis’in Tatvan ilçesinde biten Van Gölü Ekspresi’nin turistik sefer olması yönündeki beklentiler de sürüyor.

BİR TÜRLÜ GELMEYEN O TREN İÇİN ÇAĞRILAR SÜRÜYOR

Her iki tren güzergahında bulunmayan Van için çağrılar sürerken, kent turizminin gelişmesi için de Vangölü Turizm Ekspresi projesi kış ayları ile birlikte bir kez daha gündeme gelirken, turizmciler konuyu yeniden tartışmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından geçtiğimiz Nisan ayında turizm treninin proje aşaması tamamlansa da üstünden bir sene geçmesine rağmen projenin tamamlanması adına adım atılmadı. Proje ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir proje takibinin yapılması ve askıda kalmaması gerektiğini belirterek, yetkilere çağrıda bulundu.

TUNÇDEMİR: VAN GÖLÜ TURİZM EKSPRESİ ŞART!

Van Gölü Turizm Ekspresi proje hakkında bilgi veren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, kış aylarında otellerin dolu olması ve bu bölge insanlarının ekonomiden yararlanabilmesi için turizm vagonlarının haftanın yedi günü gelmesi gerektiğini söyledi. Tunçdemir, “Geçen sene Van’da Nisan ayında Vangölü Turizm Ekspresi’nin olmasını sağlayacaktılar. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının bu sene genel müdürü değişmiş. Bundan dolayı da bu projeyi askıya almışlar. Aslında bu proje askıya alınmasaydı, Doğu Ekspresi gibi hizmet verecekti. Kars’a giden ekspresten hiçbir farkımız olmayacaktı.”

TURİZM PAKETLİ TREN PROJESİ ASKIYA ALINDI

“Kafa karışıklığı olmaması içinde şunu belirteyim. Şimdi mevcut olan Vangölü Ekspresi haftanın iki günü geliyor ama projesi yapılan diğer proje ise Vangölü Turizm Ekspresi’dir ve haftanın kaç günü çalışacağı daha belli değildi. Aslında bu projenin takibi yapılmalı ve askıda kalmamalı. Eğer bu proje hayata geçirilseydi. Yolculuk Ankara’dan başlayacaktı, Kayseri, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş ve Tatvan’da son bulacaktı. Tabi turizm paketli bir tren olduğu için Van’da bundan ciddi anlamda katkı sağlayacaktı. Bu projeden kimsenin haberi yok ve bende edindiğim bilgileri sizinle paylaşıyorum. Ancak bu sene bu süreç nasıl işler onu bilmiyorum” dedi.

VAN’IN KIŞ POTENSİYELİ YÜKSEK!

Kış mevsimlerinde turizm vagonların önemine vurgu yapan Tunçdemir, “Doğu Ekspresi artık markalaştı. Kars’a da Kars turizmine de ciddi katkıları oldu. Peki, bizim ilimiz de neden bunlar olmasın? Bizde Vangölü Ekspresi’nin Doğu Ekspresi gibi popüler olmasını istiyoruz. Buna da turizm vagonları konulsun ve haftanın iki günü değil, her gün çalışsın. Aslında Van’da da ve Vangölü Ekspresi’nde de bu potansiyel var. Bu durumun düzelmesi ve gelişmesi tamamen yetkililere düşüyor. Van’da başta valilik olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara ciddi işler düşüyor. Kent için önem taşıyan bu hususlar bakanlıklara sunulmalı ve alınmalıdır.” Şeklinde konuştu.

KAYAK VE VAGON TURİZMİNE İHTİYACIMIZ VAR!

Van Gölü Ekspresi’nin çalıştığını söyleyen Tunçdemir, sayısının az olduğuna dikkat çekti. Ekspresin kent için öneminden söz eden Tunçdemir, “Turizm her alanı kent için önemlidir. Turizm ağı ne kadar gelişirse kent bir o kadar kazanır. Esnaflarımız, vatandaşlarımız, otelcilerimiz ve diğer birçok sektör buradan verim elde eder. Her mevsim Van’ın turistlerle dolu olmasını istiyoruz. Yaz aylarında zaten istediğimiz seviyeye ulaşıyoruz ama kış aylarında bunu daha yakalayamadık. Bunu da vagon ve kayak merkezleriyle yakalamayı hedefliyoruz. Biz Van olarak kış turizmine hazır değiliz. Bizim kış turizmi için eksik bir altyapımız var. En azından kendi fikirlerime dayanarak bunları söylüyorum.” İfadelerini kullandı.

VAN YÜZÜNÜ KIŞ TURİZMİNE ÇEVİRMELİ!

VAHATUDER Başkanı Tunçdemir, “Van, yılın 12 ayı turizme müsait bir bölgede yer alıyor. Özellikle dört mevsimi Van’da ve Van Gölü Havzasında çok iyi değerlendirme imkanına sahibiz. Bu mevsimleri değerlendirmek aslında bir velinimettir, ancak biz bu mevsimlerden yeteri kadar yararlanabiliyor muyuz? Önümüz kış ve biz daha kış turizminde istediğimizi elde edemedik. Yani burayı kış turizmi açısından markalaştıramadık. Kış turizmini oluşturmak içinde bu turizmin ayaklarına ihtiyaç vardır ve en önemli ayağını da kayak oluşturuyor. İlimizde profesyonel bir kayak merkezi ne yazık ki bulunmuyor.”

EN BÜYÜK RAKİP ERZURUM VE KARS…

“Birkaç tane amatörce yapılmış kayak merkezlerimiz var ve bu merkezlerde daha çok bölge insanına hizmet verdiği için bir gelişme ihtiyacı duyulmuyor. Hedefimiz ise daha profesyonel bir kayak merkezinin yapılmasıdır. Bunun yanında da ulusal ve uluslararası bazda hizmet verecek bir otelimizin olmasıdır. Bunu yapabilirsek birkaç yıl içerisinde bu sektörde söz sahibi olabiliriz diye düşünüyorum. Bizim en büyük rakiplerimiz Erzurum ve Kars’tır. Her iki şehir gibi bizim de kayakta potansiyelimiz oldukça büyük ve bunu kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Yıllardır söylüyoruz ve yıllardır çağrılarda bulunuyoruz, ancak değişen bir şey olmuyor. Biz bu kentin daha çok gelişmesi ve kalkınması için mücadele ediyoruz, hep birlikte bu kent için çabalamalıyız.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim