GÜNCEL

Geleceğin meslekleri listesi değişti: İşte gözde meslekler…

Teknolojinin gelişmesi ve yeni uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasıyla en gözde meslekler listesi yeniden değişti. Dünya Ekonomik Forumu'nun en çok aranan ve geleceğin meslek listesine doktorluk ve mühendislik gibi popüler meslekler giremezken listenin ilk sıralarında çiftçilik, kamyon sürücülüğü ve inşaat çalışanları yer aldı.

Abone Ol

Uzmanlara göre; teknolojinin gelişmesiyle gözde meslekleri belli olurken gençlerin meslek tercihleri de değişti. Yüksek maaş ve istihdam oranlarıyla öne çıkan bu meslekler arasında doktor, avukat ve mühendis gibi meslekler bu listede yer almazken geleceğin yeni gözde meslekleri belli oldu.

Uzmanların verdiği rapora göre, gençler teknolojinin gelişmesiyle beraber yapay zekâ ve yazılım gibi alanlara ilgi görürken en çok ihtiyaç duyulan meslekler listesine doktorluk ve genetik mühendisliği giremedi. Listenin ilk sıralarında inşaat ustalığı ve teknik operatörlük yer alırken 150 bin liralık maaşla kule vinç operatörü bulunamaması ise şaşırttı.

DOKTOR, MÜHENDİSLİK LİSTEYE GİREMEDİ

Yapay zekâ ve yazılım gibi alanlar meslek tercihlerinde ön plana çıkarken Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan rapor tüm ezberleri bozdu. Doktorluk, Mmühendislik gibi popüler meslekler en çok aranan listesine giremedi. En çok ihtiyaç duyulan uzmanlık alanları arasında yer alan çiftçilik, inşaat ustalığı, teknik operatörlük dikkat çekti.

TARIM İŞÇİSİ BULMAK ZOR

ATV haberde yer alan habere göre, "Tarım işçisi bulmak zor mu?" sorusu yönetilen tarım işçisi Kadir Çağlayan "Zor" cevabını verdi. Tarım işçisinin maaşıyla ilgili konuşan Çağlayan maaşların 45-50 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. Kadir Çağlayan yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü çiftçiliği eşiyle beraber yapmak zorunda. Çünkü işçi bulamıyor, 8 dönümlük bu tarlayı bir eşi bir de kendisi işliyor. "İşçi neden bulunamıyor" şeklinde yöneltilen soruya Çağlayan "Çalışmıyorlar zor geliyor toprak" yanıtını verdi.

GELECEĞİN MESLEĞİ

İnşaat araçları tedarikçisi Ertuğrul Dumanoğlu ise çalıştığı sektördeki yetişmiş eleman sıkıntısını şu sözlerle ifade etti: Şu anda sektörün tamamında bu işçi sıkıntısı var, personel bulunamıyor. Kalifiye personel yok. Sadece iş makinalarında değil, inşaatta da aynı şey geçerli.

KULE VİNÇ OPERAÖTÜRÜNÜN MAAŞI 150 BİN LİRA

20 yıllık vinç operatörü Kamil Genç ise yaptığı meslek için yeni işçinin yetişmemesinden dert yandı. Genç, "Ben bir vinç operatörüyüm. Bakıyorum gençlere rağbet görmüyor. Yapabiliyorsan 60 - 70 bin lira maaşı var. Kule vinç operatörü olursun 150 bin lira maaşı şu an kule vinç operatörünün. Mobil vinçin 120 bin lira, 100 bin lira" ifadelerini kullandı.

HANGİ MESLEKLER GÖZDEN DÜŞECEK?

Rapora göre gözden düşecek meslekler arasında ise kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlikçilik var.