Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılında geldiği noktada madencilik atılımları ve gelişmeleri büyük bir yer tutuyor.

Türkiye'de nadir toprak elementlerini işlenmeye başlaması önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Teknolojinin gelişmesine paralel nadir toprak elementi piyasasında her geçen gün artan talebin karşılanması amacıyla yeni atılılar gerçekleşiyor.

Bu amaç doğrultusunda nisan ayında Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisi açıldı.

Bu tesis ile Türkiye, yıllık 1.200 ton cevher işleyerek ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.

Türkiye'nin hedefi enerjide dışa bağımlılığını azaltmak.

Eskiehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementi maden sahası

Rezerv büyüklüğü bakımından 800 milyon tonluk rezervle dünyada ilk sırada yer alan Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sırada Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementi maden sahası yer alıyor.

Varlığı 1950'lere dayanan saha, 2011-2017 yıllarında yapılan çalışmalar sonucunda 4 milyon dolarlık yatırımla işletmeye alındı.

İLK ETAPTA 7 NADİR TOPRAK ELEMENTİ ÜRETİLECEK

Dünya'nın ikinci ayı yörüngeden çıkıyor Dünya'nın ikinci ayı yörüngeden çıkıyor

Tesiste, ilk etapta 7 nadir toprak elementinin üretimine odaklanılacak ve ilk defa bu elementlerin de oksitleri üretilecek.

Elde edilecek florit, barit, lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum gibi nadir elementler ve diğer 17 nadir toprak elementi de tesiste üretime konu olabilecek.

TORYUM ELEMENTİ İŞLENECEK

Tıpkı uranyum gibi bir nükleer yakıt ham maddesi olan toryum elementi de söz konusu tesiste işlenecek. Yeşil enerji dönüşümünde kullanılacak

Tesiste işlenerek elde edilecek elementler, yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer güdüm sistemlerinde ve her türlü elektronik donanımda kullanılıyor. Ayrıca bu elementlerin ikamesinin de bu teknolojik düzeyde bulunmadığı belirtiliyor.

220 MİLYON DOLAR GELİR HEDEFİ

Pilot tesisten sonra endüstriyel tesise geçilerek yıllık 570 bin ton üretim yapılması ve ülkenin yıllık yaklaşık 220 milyon dolar gelir elde etmesi planlanıyor.

ALTIN VE KÖMÜR ÜRETİMİNDE REKOR

Altın yatakları bakımından dünya altın rezervinin yüzde 2'sine ev sahipliği yapan Türkiye, 2001'de 1,4 ton altın üretimi yaptı. Ülkenin her geçen yıl artan altın üretimi, 2020'de 42 tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Editör: Aydan KAYHAN